English Greek
16
Τρι, Απρ
31 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Αλκοόλ Ως Θεραπεία Στα Βικτωριανά Άσυλα

Ιστορικα - Εγκυκλοπαιδεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Είναι δύσκολο να το φανταστούμε ίσως στην σημερινή εποχή, αλλά κάποτε το αλκοόλ χρησιμοποιήθηκε, κατά κόρον στην Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε κάποια Άσυλα του Καναδά, ως θεραπευτικό μέσο και πολλές ελπίδες για την ίαση των ψυχικά πασχόντων (και όχι μόνο), εναποτέθηκαν στην μπύρα, το μπράντι, το κονιάκ, ακόμα και στο αψέντι.

Τα αλκοολούχα ποτά θεωρούνταν ότι θεράπευαν την επιληψία, τους πονοκεφάλους, τους κολικούς, τον πυρετό, τα νεφρά, την ουρική αρθρίτιδα κ.ά.

Στη βικτωριανή εποχή επίσης, ήταν απολύτως αποδεκτή η χρήση τους, με μέτρο φυσικά, στα ανώτερα και μέσα κοινωνικά στρώματα και το αλκοόλ συνόδευε κάθε κοινωνική εκδήλωση. Στα άσυλα πάντως το αλκοόλ, χρησιμοποιούνταν κυρίως ως ηρεμιστικό φάρμακο ή ως διεγερτικό (ανάλογα με το τι πίστευε ο κάθε γιατρός που το χορηγούσε για την αποτελεσματικότητα του).

Όσοι το χρησιμοποιούσαν ως διεγερτικό, το έδιναν κατά προτίμηση σε χρόνιους ασθενείς με σκοπό να δράσει στην καρδιακή λειτουργία και να δώσει τρόπον τινά ένα έναυσμα για υγιέστερη δράση στον εγκέφαλο (προφανώς πίστευαν ότι γίνεται αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση με κάποιο τρόπο).

Το 1874, το London Asylum ανέφερε ότι ξόδεψε στη διάρκεια ενός χρόνου σε αλκοολούχα ποτά, μπύρα και κρασί, 1850 δολάρια (το ποσό εκτιμάται σε δολάρια μιας και οι περισσότερες έρευνες για το θέμα, είναι αμερικανικές). Παρόμοιες ήταν και οι αναφορές για το Toronto Asylum.

Επειδή όμως υπήρξαν παράπονα απ' το τοπικό νομοθετικό σώμα, ο επικεφαλής γιατρός του London Asylum, Δρ. Henry Landor, προσπάθησε να μειώσει τον επόμενο χρόνο την χρήση του αλκοόλ κι αυτό σύμφωνα με τις αναφορές του είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων. Το συνολικό χρηματικό ποσό δε που δαπανήθηκε το 1875, δεν διέφερε και πολύ απ' αυτό του προηγούμενου χρόνου (1997.41 δολάρια).

Όταν όμως τον διαδέχτηκε ο Δρ. Maurice Bucke, κατάλαβε σύμφωνα με τις σχετικές πηγές, πως το αλκοόλ δεν είχε κανένα θεραπευτικό αντίκτυπο για τους ασθενείς κι αποφάσισε να διακόψει την χρήση του.

Με περηφάνια στην αναφορά του το 1884, υποστήριξε ότι ήταν ο δεύτερος χρόνος που οι 900 ασθενείς του (σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι διέμεναν εκεί), απείχαν ολοκληρωτικά απ' αυτό. Έφερνε ως παράδειγμα της επιτυχίας του μάλιστα μια γυναίκα, που σηκώθηκε από το κρεβάτι της, ενώ όλοι πίστευαν πως αν της κόψουν το αλκοόλ θα πεθάνει και άρχισε να περπατάει κιόλας, ενώ ήταν κλινήρης για μήνες.

Tο Hamilton Asylum, ακολούθησε το παράδειγμα του London Asylum και σταμάτησε στα 1880 οριστικά την χρήση του αλκοόλ ως φαρμάκου στους ενοίκους του. Στα 1920 όμως, άλλαξαν πάλι τα πράγματα, όταν διευθυντής στο London Asylum που προαναφέραμε, έγινε ο Δρ. George H. Stevenson και επανέφερε το αλκοόλ, καθώς ήταν πεπεισμένος για την θεραπευτική του αξία.

Υπάρχουν όμως και αναφορές που εντάσσουν το αλκοόλ  στο διαιτολόγιο των ασθενών ως κίνητρο για εργασία. Συγκεκριμένα στο Sussex County Lunatic Asylum, το οποίο διεύθυνε ο συμπονετικός Δρ. Charles Lockhart Robertson, (που μεταξύ άλλων κατήργησε τη χρήση ιμάντων και διέταξε πλέον να μην είναι σιδηροδέσμιοι οι ασθενείς), η μπύρα ζυμωνόταν επί τόπου και ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των εγκλείστων.

Αλλά και στο Stafford Asylum το 1854, οι άντρες ασθενείς έπιναν 14 ποτήρια μπύρα την εβδομάδα, μόνο ως μέρος της διατροφής τους όπως αναφέρει ο Niall McCrae, στο πιο εμπεριστατωμένο άρθρο που βρήκα για το θέμα.

Την δεκαετία του '50 πια όμως, σταμάτησε οριστικά η χρήση αλκοολούχων ποτών για θεραπευτικούς λόγους, καθώς αναγνωρίστηκε επίσημα ο αλκοολισμός ως ασθένεια.

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρασί vs Μπύρα: Ποιο Αυξάνει Περισσότερο Το Σπλαχνικό Λίπος
cibum.gr

Η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν υψηλά επίπεδα επιβλαβούς λίπους που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, αλλά το κρασί φαίνεται να προστατεύει από αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μπύρα: Θερμίδες & 5 Οφέλη Για Την Υγεία
onmed.gr

Αν είστε λάτρεις της μπύρας, δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές κάθε φορά που ενδίδετε σε ένα ποτήρι.

Πόσο Αλκοόλ Επιτρέπεται Να Πίνουμε Κάθε Μέρα Για Να Παραμείνουμε Υγιείς;
sigmalive.com

Δεν είναι ανάγκη να σας το πούμε πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μια πολύ κακή συνήθεια με ολέθριες συνέπειες στην υγεία σας, αλλά ειδικά τώρα που όλοι βρισκόμαστε σε καραντίνα, πολλοί είναι αυτοί που ακόμα και από... βαρεμάρα, πίνουν σχεδόν καθημερινά αλκοόλ. Πόσο όμως αλκοόλ επιτρέπεται να καταναλώνει κανείς κάθε μέρα;

Αλκοόλ: Πότε Να Σας Ανησυχήσει Το Ποτό Την Ημέρα
Ρούλα Τσουλέα

Πότε δημιουργεί πρόβλημα η κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της ημέρας. Τί λένε οι ειδικοί.

Τελικά Η Μπύρα Αυξάνει Την Παραγωγή Γάλακτος;
mothersblog.gr

Μπορείτε να πίνετε μπύρα ενώ θηλάζετε; Δηλαδή η μπύρα περνά στο μητρικό γάλα;

Πονοκέφαλος: Πώς Περνάει Με Μια Παγωμένη Μπύρα
healthview.gr

Η μπύρα είναι ένα από τα πιο διάσημα αλκοολούχα ποτά στο κόσμο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η μπύρα όντως μπορεί να ενεργήσει σαν παυσίπονο στο ανθρώπινο σώμα και να κάνει να περάσει ο πονοκέφαλος. Πώς όμως είναι δυνατόν η μπύρα να λειτουργήσει σαν παυσίπονο;

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το