30
Thu, Mar
73 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Μπύρα Στην Υπηρεσία Της Τέχνης: Pablo Picasso - Le Bock ("The Beer")

Αφιερωματα
Typography

Η μπύρα έχει επηρεάσει προσωπικότητες αλλά και ολόκληρους πολιτισμούς στο πέρασμα της ανά τους αιώνες.

Πώς θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον κόσμο της τέχνης; Μια μικρή παρουσίαση πρόκειται να ξεκινήσουμε στο καλλιτεχνικό στερέωμα και δη στο χώρο της ζωγραφικής, μέσα από κάποιους πίνακες γνωστών και μη ζωγράφων.

Θα ξεκινήσουμε λοιπόν αυτή μας την περιήγηση, με έναν από πιο διάσημους καλλιτέχνες του σύγχρονου κόσμου, τον Πάμπλο Πικάσο ο οποίος γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας στις 25 Οκτωβρίου 1881 και το πλήρες όνομά του ήταν Pablo (ή El Pablito) Ruiz Picasso.

Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής, τα έλαβε από τον πατέρα του, ο οποίος δίδασκε σε διάφορες ακαδημαϊκές σχολές. Ο ίδιος ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε πολύ μικρή ηλικία, δείχνοντας έτσι από νωρίς το ταλέντου του.

Τα πρώτα έργα του τα υπέγραφε ως Ruiz Blasco αλλά από το 1901 και μετά, άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα της μητέρας του.

Ο πίνακας όπου θα αναφερθούμε δεν είναι άλλος από τον Le Bock ("The Beer"), ελαιογραφία σε καμβά, ο οποίος ανήκει στην «Μπλε ή Γαλάζια περίοδο» (1901-1904) και χαρακτηριστικό του είναι το μπλε χρώμα ή αποχρώσεις του και συμβολίζουν μία συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο της ζωής του.

Ο πραγματικός τίτλος του πίνακα είναι "Portrait Of Jamie Sarbartes, The Poet" αλλά είναι ευρέως γνωστός ως Le Bock ("The Beer") ή απλά ως "Portrait Of Sabartes", τον οποίο και φιλοτέχνησε το 1901 όταν είχε ήδη εγκατασταθεί στο Παρίσι και πιο συγκεκριμένα στη Μονμάρτρη και σήμερα βρίσκεται στο "Pushkin State Museum Of Fine Arts" της Μόσχας.

Η Gallery Pablo Picasso τον περιγράφει όπως παρακάτω:

Μερικές φορές ονομάζεται Le Bock ("The Beer") ή απλά "Portrait Of Sabartes", αλλά ο ίδιος ο Πικάσο προτιμούσε το "The Poet" στο πλαίσιο τίτλου του πίνακα. Υπήρχε ένα ίχνος ειρωνείας στην περιγραφή του Sabartes (εικονιζόμενου), καθώς ο πίνακας τον παρουσιάζει αναμφίβολα υπερβολικά εκφραστικό.

Σύμφωνα με τον Sabartes, ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε τον Οκτώβριο του 1901, λίγο μετά την άφιξη του ιδίου στο Παρίσι από την Ισπανία, ο οποίος και καθόταν μόνος του σε μια ταβέρνα, σε κατάσταση απομόνωσης και πλήξης, μέχρι που ο Πικάσο με κάποιον φίλο του ξαφνικά ξέσπασαν σε επευφημίες. Λίγες μέρες αργότερα, στο στούντιο του Πικάσο, παρουσίασε στον Sabartes αυτό τον πίνακα, τον οποίο αναγνώρισε και αποκάλεσε, απεικονίζοντας τον εαυτό του ως «το φάντασμα της μοναξιάς του».

Είναι αναμφισβήτητα το πρώτο έργο του Πικάσο της «Μπλε ή Γαλάζιας Περιόδου», η οποία χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τους πανταχού μπλε τόνους, αλλά και από την έλλειψη προσήλωσης στον πόνο, την απόρριψη και την φτώχεια.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Craft Of Stone Brewing Co.: Liquid Lore, Epic Recipes, And Unabashed Arrogance
Γιώργος Ιορδανίδης

Από την ίδρυσή της το 1996, η Stone Brewing Co. είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ζυθοποιία στις Η.Π.Α., με τους λάτρεις της μπύρας να υποκλίνονται στις εξαιρετικά μοναδικές δημιουργίες της ανάμεσα τους τις Stone IPA και Arrogant Bastard Ale.

IPA Brewing Techniques, Recipes And The Evolution Of India Pale Ale
Γιώργος Ιορδανίδης

Εξερευνήστε την εξέλιξη ενός από τα πιο δημοφιλή ήδη μπύρας, της India Pale Ale.

Τεχνολογίες Βύνης & Ζύθου
Γιώργος Ιορδανίδης

Το βιβλίο είναι μια ευχάριστη διαδρομή στις τεχνολογίες που απαρτίζουν τη βυνοποίηση και ζυθοποίηση.

* Beer & Brewing Awards 2016 *

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εγγραφείτε μέσω της δωρεάν συνδρομητικής υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις και νέες πληροφορίες όταν αυτές είναι διαθέσιμες.
Terms and Conditions

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το