20
Τετ, Ιουν
64 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Švyturys: Η Παλιότερη Ζυθοποιία Της Λιθουανίας

Ταξιδιωτικα - Ανταποκρισεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το έτος 1784, ήταν πολύ σημαντικό για την Klaipeda.

Οι κάτοικοι είχαν βαρεθεί να μεταφέρουν Γερμανική μπύρα από το Tile και έτσι αποφάσισαν να ξεκινήσουν την παραγωγή μπύρας από μόνοι τους.

Μιας μπύρας που θα ήταν όλοι υπερήφανοι στις ακτές. Μιας μπύρας η όποια θα ήταν μια απόλαυση για τους εμπόρους που θα επερχόντουσαν από πολύ μακριά και θα τους βοηθούσε στο να κάνουν καλύτερες συμφωνίες με αυτούς.

Το επιχείρημα τους αυτό το ανέθεσαν σε έναν πραγματικό πατριώτη από την Klaipeda, στον έμπορο J.W. Reincke. Tο σύμβολο του θάρρους, που ήταν και το έμβλημα αυτής της οικογένειας, ο θαλάσσιος αετός, επιλέχτηκε σαν το σήμα της ζυθοποιίας και παρέμεινε σύμβολο της Švyturys μέχρι τις μέρες μας.

Παίρνοντας κουράγιο από τη μεγάλη επιτυχία της ζυθοποιίας, άλλα ζυθοποιία ξεκίνησαν το ένα μετά το άλλο να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια κατά μήκος της ακτής.

Παρόλα αυτά η μπύρα τους δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί με εκείνη που παρήγαγε ο J.W.Reincke. Ίσως μόνο ένα άλλο ζυθοποιείο της ακτής, αυτό του Theodor Preuss, θα μπορούσε να το ανταγωνιστεί στη γεύση και στην ποιότητα. Μια ημέρα οι δυο άνδρες ήπιαν μαζί ένα ποτήρι μπύρας και αποφάσισαν να συνεργαστούν. Μετά την συγχώνευση των δύο εταιρειών, το νέο ζυθοποιείο έγινε ο ασυναγώνιστος ηγέτης.

Το ζυθοποιείο Švyturys, που ιδρύθηκε το 1784, είναι το παλαιότερο στη Λιθουανία. Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, άρχισαν να έρχονται και οι πρώτες επιτυχίες του. Το πρώτο μετάλλιο, ένα βραβείο για την ποιότητα και τη γεύση της, απονεμείθη στη μπύρα Švyturys το 1883.

Το πιο διάσημο από όλα αυτά τα μετάλλια είναι το χρυσό που δόθηκε στη Švyturio Extra το 2001, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπύρας (στην κατηγορία Dortmunder) και το ασημένιο που δόθηκε το 2000 στο παγκόσμιο κύπελλο μπύρας (Η.Π.Α.) (στην κατηγορία Dortmunder/European Export), καθώς και το χάλκινο μετάλλιο του παγκόσμιου κυπέλλου μπύρας (ΗΠΑ, Aspen) του 2002 που το κέρδισε η Švyturio Baltijos (στην κατηγορία Märzen/Octoberfest).

Το 1946 το ζυθοποιείο, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, ξαναχτίστηκε και η παραγωγή της μπύρας Švyturys άρχισε ξανά. Στην αρχή παραδιδόταν μέσα σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια μόνο στην περιοχή της Klaipeda. Το 1950 η εταιρεία εφοδιάστηκε με ένα σύστημα εμφιάλωσης μπουκαλιών, που ήταν δεδομένο της αύξησης της ζήτησης για μπύρα, όπου αντικαθίσταθηκε με ένα υψηλότερης ικανότητας.

Το 1960 οι ειδικοί της ζυθοποιίας Švyturys παρήγαγαν την ειδική συνταγή για τη Baltijos Beer. Αυτή η μπύρα έγινε η ναυαρχίδα της ζυθοποιίας Švyturys. Από το 1973, το ζυθοποιείο ήταν ένα από τα πρώτα, που παρήγαγε παστεριωμένη μπύρα. Η παράγωγη του το 1975 θα φτάσει στα 2,76 εκατ. δεκάλιτρα μπύρας.

Μετά την ανεξαρτησία της Λιθουανίας, η Švyturys αναδιοργανώνεται και μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία. Σχεδόν όλες οι μετοχές κατέχονται από το προσωπικό της εταιρείας το οποίο και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα κέρδη της για την αναδιάρθρωση της εταιρίας.

Από το 1995 η μπύρα Švyturys άρχισε να εμφιαλώνετε και σε βαρέλια των 30 lit και 50 lit και σύντομα έγινε μια από τις πιο δημοφιλής βαρελίσιες μπύρες στη Λιθουανία.

Η μεγάλη αύξηση των χρηματοοικονομικών δεικτών της Švyturys και η δημοτικότητα της μπύρας ενθάρρυνε τους επενδυτές να ενδιαφερθούν για αυτήν. Έτσι την άνοιξη του 1999 το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών αγοράστηκε από ένα κολοσσό της μπύρας, την Carlsberg S.A. Συμφώνα με τον πρόεδρο της Carlsberg, Nils Andersen, με την επένδυση αυτή, η πρώτη επένδυση της εταιρίας στην Ανατολική Ευρώπη, υπερέβησαν όλες τους τις προσδοκίες.

Το Δεκέμβριο του 2001 η ζυθοποιία Švyturys και η ζυθοποιία Utenos συγχωνευτήκαν στη Švyturys-Utenos Αlus AB.

Στις μέρες μας η μπύρα Švyturio θεωρείται όχι μόνο η καλύτερη Λιθουανική μπύρα (96% των ερωτηθέντων, AC Nielsen έρευνα), αλλά και το καλύτερο προϊόν της Λιθουανίας (83% των ερωτηθέντων, AC Nielsen έρευνα).

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Κρομμυδάς: Ένας Έλληνας Στη Νέα Υόρκη, Ζυθοποιεί!
Γιώργος Ιορδανίδης

Με αφορμή την τελευταία κυκλοφορία της Great South Bay Brewing Co., αναζητήσαμε και βρήκαμε τον άνθρωπο πίσω απ' αυτήν τη δημιουργία.

Chris Kambouris: «Η Καλή Ζυθοποίηση Θέλει Καλή... Μουσική»
Γιώργος Ιορδανίδης

Αποστολή της Beer-Pedia.com στην Bascule Brewery and Public House LLC (Lorain Οχάιο).

Τεχνολογίες Βύνης & Ζύθου
Γιώργος Ιορδανίδης

Το βιβλίο είναι μια ευχάριστη διαδρομή στις τεχνολογίες που απαρτίζουν τη βυνοποίηση και ζυθοποίηση.

DIY Dog 2018 - The BrewDog Back Catalogue
Γιώργος Ιορδανίδης

Κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του DIY Dog, από την BrewDog.

Mikkellers Bog Om Øl
Γιώργος Ιορδανίδης

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφορεί ο Mikkel Borg Bjergsø της Mikkeller, μέσω του οποίου θα μας μυήσει στον συναρπαστικό κόσμο της μπύρας.

Η Ζυθοπλημμύρα Του Λονδίνου
Γιώργος Ιορδανίδης

Ήταν 6 το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου του 1814.

* Beer & Brewing Awards 2017 *

 

beer brewing awards 5

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το