English Greek
18
Πεμ, Απρ
35 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφιέρωμα Στις Σλοβάκικες Μικροζυθοποιίες (Μέρος Β')

Ταξιδιωτικα - Ανταποκρισεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Μικροζυθοποιίες στην Σλοβακία (Μέρος Β')

Amadeus MP spol. s.r.o. Pivovar Surany

Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο πηγαίνοντας προς το Levice Surana και ιδρύθηκε το 1997 από τα αδέρφια Josef και Stefan Wolf.

Η δυνατότητα παραγωγής του μικροζυθοποιείου είναι 2.400 εκατόλιτρα το χρόνο αλλά η συνήθης παραγωγή είναι 1.800 εκατόλιτρα περίπου.

Αυτή τη στιγμή στο μικροζυθοποιείο αυτό παράγονται 2 είδη μπύρας: Τη Pale Lager Šuriansky με 11% απόσταγμα, μια ιδιαιτέρα δυνατή μπύρα η οποία έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την αρκετά έντονη και μεγάλη σε διάρκεια πικράδα και τη Šuriansky Dark Lager με 13,5% απόσταγμα.

Η βύνη προέρχεται από το Levine και ο λυκίσκος από το Žatec. Και οι δύο μπύρες φιλτράρονται, που είναι αρκετά ασυνήθιστο σε μια μικοζυθοποιία μετά την πάροδο 2 εβδομάδων ωρίμανσης σε 2 μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές.

Στο εμπρόσθιο μέρος του κτιρίου βρίσκεται ένα μικρό εστιατόριο 40 θέσεων περίπου οπού μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν τη μπύρα. Επίσης όσοι θέλουν μπορούν να την πάρουν μαζί τους στο σπίτι, σε 5 lit αλουμινένια βαρελάκια.


Pivovar Kaltenecker Rožňava

Το μικροζυθοποιείο αυτό άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Ιανουάριο του 1997.

Το κτίριο που στεγάζει το ζυθοποιείο, αποτελείτε από δύο μικρότερα ημικυκλικά κτίρια που συνδέονται μεταξύ τους με δύο μεγάλες βεράντες που μοιάζουν με πυργίσκοι.

Στο πρώτο μέρος του κτιρίου στεγάζεται η μικροζυθοποιία, η οποία αποτελείται κυρίως από ένα λέβητα 650 lit, μηχανήματα ψύξης και 9 ανοξείδωτες δεξαμενές, των 1.300 lit η κάθε μια.

Όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός αγοράστηκε από την Γερμανο-Ουγγρική εταιρία Keltenecker η οποία εδρεύει στο Miskolic και ο εξοπλισμός φιλτραρίσματος εισήχθη από την Ιταλία.

Η ποιότητα του νερού ελέγχεται προσεχτικά και ένας υπερσύγχρονος υπολογιστής φροντίζει για αυτό. Η μπύρα παρασκευάζεται από τα ποιοτικότερα υλικά και ο κάθε έμπειρος ζυθοποιός που βρίσκεται στο εργοστάσιο παράγει 650 lit μπύρας στην 8ωρη βάρδια του.

Μετά το ζύμωμα, η μπύρα περνάει από το σύστημα ψύξης και φιλτραρίσματος όπου ωριμάζει για 15 περίπου μέρες σε ανοξείδωτες δεξαμενές και στην συνέχεια συσκευάζεται σε βαρελάκια με τελικό προορισμό τον καταναλωτή.

Εκτός από την κατανάλωση στα δικά της εστιατόρια, τα οποία βρίσκονται στο δεύτερο μέρος του κτιρίου και έχουν χωρητικότητα 60 θέσεων και περίπου άλλες 100 θέσεις στις δύο βεράντες, προμηθεύει μπύρα σε εστιατόρια αλλά και σε άλλες εγκαταστάσεις στη Rožňava, στο Kosice, στη Dobšiná αλλά και αλλού.

Η δυναμικότητα της ζυθοποιίας είναι περίπου 8.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

Το μικροζυθοποιείο παράγει 2 είδη μπύρας, μια τύπου Lager με την ονομασία 11% Lager Kaltenecker bier και μια μαύρη με την ονομασία 13% Dark Kaltenecker Bier.

Ο συγγραφέας θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως θερμά τους Lubos Hornak και Jan Pokrievka, αλλά και όλα τα μέλη του συλλόγου SAHP για την πολύτιμη βοήθεια τους για την συγγραφή του παρόντος άρθρου.

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το