English Greek
19
Παρ, Απρ
39 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Π. Φωτιάδης: Το Μέλλον Της Μπύρας Στην Κύπρο Και Την Ευρώπη

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η βελτίωση της κυπριακής οικονομίας και η αύξηση του τουρισμού, είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης μπύρας τα τελευταία χρόνια, δηλώνει ο Παύλος Φωτιάδης πρόεδρος της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης και συνδιευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης. Παράλληλα, σχολιάζει πως μετά την αναβάθμιση του ζυθοποιείου της Carlsberg Κύπρου, όντως φτιάχνουν την καλύτερη μπύρα που έφτιαξαν ποτέ.

Σε σχέση με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από το ρόλο του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ζυθοποιών Ευρώπης, χαρακτηρίζει ως σταθμό το Μνημόνιο συναντίληψης που υπογράφτηκε πρόσφατα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο όλες οι συσκευασίες μπύρας στην Ευρώπη θα φέρουν ενεργειακή και διατροφική σήμανση μέχρι το 2022.

Ως πρόεδρος των Ζυθοποιών Ευρώπης, πώς βλέπετε το ρόλο που διαδραματίζει η μπύρα στην ευρωπαϊκή οικονομία;
Ο τομέας της ζυθοποίησης είναι ένας από τους σημαντικούς στυλοβάτες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σήμερα υπάρχουν γύρω στα 9.500 ζυθοποιεία στην Ευρώπη, με 20 περίπου νέα ζυθοποιεία να δημιουργούνται κάθε βδομάδα. Ο τομέας δημιούργησε και υποστηρίζει 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής μπύρας, από την καλλιέργεια σιτηρών μέχρι το γυαλί, με κατά μέσο όρο μία θέση εργασίας να αναπτύσσει ακόμα 17 στους τομείς της διανομής, γεωργίας και εστίασης. Η μπύρα παρουσιάζει σήμερα τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στα δέκα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα τροφίμων και ποτών της ΕΕ, με το ποσοστό να ανέρχεται στα 22%, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή βιομηχανία και οικονομία. Πέραν από τα οικονομικά οφέλη, η μπύρα ως προϊόν, όπως είναι γνωστό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής κουλτούρας και κληρονομιάς.

Γιατί οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί χρειάζονται κοινή φωνή στις Βρυξέλλες;
Ο ρόλος των Ζυθοποιών Ευρώπης (Brewers of Europe) είναι πολλαπλός. Καταρχάς αποστολή μας είναι ο συντονισμός και η ευθυγράμμιση όλων των Ευρωπαίων ζυθοποιών σε σοβαρά στρατηγικά θέματα του τομέα τα οποία αφορούν τον καταναλωτή, το περιβάλλον και την κοινωνία. Πάνω σε αυτή τη βάση, πολλές φορές προχωρούμε σε οργανωμένες δράσεις, όπως αυτή που ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενέργειες που καθορίζουν τη στάση όλων των εταιρειών στο θέμα της υπεύθυνης διαφήμισης, της υπεύθυνης κατανάλωσης, καθώς και της διατήρησης της αειφορίας. Για παράδειγμα ανάμεσα στις προτεραιότητές μας τώρα είναι η κινητοποίηση όλης της βιομηχανίας παραγωγής μπύρας στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων σχετικά με την περιβαλλοντική αειφορία και την ευθυγράμμιση στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Επίσης, αποστολή μας είναι η προώθηση της μπύρας ως μέρος της ευρωπαϊκής γαστρονομικής κουλτούρας. Όπως επίσης και η υποστήριξη του τεράστιου και βαρυσήμαντου τομέα του ζύθου στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προς Πλήρη Διαφάνεια
Τι προβλέπει το Μνημόνιο συναντίληψης που υπογράψατε στις αρχές Σεπτεμβρίου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τι σημαίνει για τον τομέα σας;
Θεωρώ ότι το Μνημόνιο αποτελεί σταθμό-ορόσημο για την ιστορία του ζύθου στην Ευρώπη. Να πάω λίγο πίσω για να σας εξηγήσω. Το 2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμοθέτησε την αναγραφή στις συσκευασίες τροφίμων όλων των συστατικών και των θρεπτικών αξιών (θερμίδες κλπ), ενώ από τον Δεκέμβριο του 2014 εφαρμόστηκε ως υποχρεωτική νομοθεσία. Για διάφορους, κυρίως πρακτικούς λόγους, τότε τα αλκοολούχα ποτά εξαιρέθηκαν από αυτήν την υποχρέωση, μία εξαίρεση που ισχύει μέχρι σήμερα. Εμείς θεωρούμε πως οι σημερινοί Ευρωπαίοι πολίτες, ειδικότερα οι νεότερες γενιές, αναμένουν και απαιτούν να γνωρίζουν με απόλυτη διαφάνεια τα υλικά που περιλαμβάνει το κάθε προϊόν που επιλέγουν και πώς αυτό επηρεάζει τη διατροφή και την υγεία τους γενικότερα. Και αυτό με ένα απλό και απόλυτα κατανοητό τρόπο όπως για παράδειγμα οι θερμίδες ανά 100 ml, όπως αναγράφεται και σε άλλα τρόφιμα. Εμείς είμαστε περήφανοι για το προϊόν μας και τα φυσικά συστατικά του. Όπως άλλωστε αναδεικνύεται και μέσα από το πανευρωπαϊκό μας μήνυμα - Proud to be Clear!

Μέχρι τώρα έχουμε πετύχει όπως δύο στις τρεις συσκευασίες μπύρας που διακινούνται στην ευρωπαϊκή αγορά να έχουν σήμανση με τη θερμική αξία και τρεις στις τέσσερις να έχουν σήμανση με όλα τα συστατικά. Η δέσμευση που δώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα είναι για ενεργειακή και διατροφική επισήμανση στο 100% των συσκευασιών μπύρας στην ΕΕ έως το 2022. Ένας υψηλός στόχος που υιοθετήθηκε εθελοντικά κατά τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης τον περασμένο Ιούνιο. Πρόκειται για έναν ιστορικό σταθμό σε μια διαδικασία που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, αναδεικνύοντας το σημαντικό στόχο των μελών μας όπως όλες οι συσκευασίες των μπιρών μας να διαθέτουν σήμανση με τα συστατικά και τις θερμίδες. Με την εκπλήρωση της δέσμευσης προς τον καταναλωτή για ολοκληρωμένη και αξιόπιστη ενημέρωσή του, ο τομέας της ζυθοποιίας στην Ευρώπη ανταποκρίνεται επιτυχώς στις προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να παρέχουν τις διατροφικές πληροφορίες.

Το Brewers of Europe Forum είναι ένα φόρουμ δικής σας έμπνευσης που γνώρισε τεράστια επιτυχία τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του, προσελκύοντας όλους τους εμπλεκόμενους του τομέα σε ένα χώρο. Ποια ήταν η σκέψη πίσω από αυτήν τη διοργάνωση και ποια η αποτίμησή σας μέχρι τώρα;
Πράγματι το Forum γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη κιόλας χρονιά διοργάνωσης, ενώ φέτος σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τα 1000 άτομα και με πολύ θετική αποτίμηση από τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών.

Το όραμα για τη δημιουργία του Forum γεννήθηκε μέσα από τον ευρύτερο στόχο που θέσαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο όταν ανέλαβα την προεδρία, το Inclusion Agenda μέσω του οποίου θέλουμε να αναδείξουμε τον Οργανισμό, ως μία ομπρέλα κάτω από την οποία όλοι οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον τύπο, μεγάλοι, μεσαίοι, μικροί και startups συλλογικά να συμμετέχουν στο μέλλον του τομέα. Ενώ αντιπροσωπεύαμε πάνω από 90% της παραγωγής μπύρας στην Ευρώπη, εντούτοις λόγω της έκρηξης στον αριθμό των νέων μικροζυθοποιείων τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε στοχευμένη αντιπροσώπευση από αυτήν την κατηγορία. Οπότε και ο Οργανισμός έπρεπε να αλλάξει και να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

Μέσω του Forum επιδιώκουμε επίσης να καταστήσουμε εκ νέου την Ευρώπη ως το κέντρο των τάσεων, των εξελίξεων και των επιστημονικών συζητήσεων όσον αφορά το ζύθο, κάτι που είχε αρχίσει να χάνεται τα τελευταία χρόνια παρόλο που η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί τη γενέτειρα της μοντέρνας ζυθοποιίας και της κουλτούρας της μπύρας. Γι' αυτό δώσαμε την ευκαιρία στους Ευρωπαίους Ζυθοποιούς να συνευρίσκονται μία φορά τον χρόνο για δύο μέρες, ώστε να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, να ανταλλάζουν απόψεις και να τους δίνεται η ευκαιρία για μια πιο αποτελεσματική δικτύωση. Είμαι πολύ ευτυχής γιατί, με τα αποτελέσματα των δύο πρώτων ετών έχουμε επιτύχει απόλυτα τους στόχους που θέσαμε.

Πώς βλέπετε τον ρόλο των microbreweries που όπως είπατε έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια; Δεν τα θεωρείτε ανταγωνιστικά των προϊόντων των μεγάλων παραγωγών;
Ένας ανταγωνισμός πάντα υπάρχει, αλλά θεωρώ ότι η παρουσία όλων αυτών των νέων μονάδων έχει εμπλουτίσει τον τομέα του ζύθου και έχει ενισχύσει σημαντικά το ενδιαφέρον του κόσμου προς την μπύρα. Ο Ευρωπαίος καταναλωτής σήμερα έχει στη διάθεσή του μια άνευ προηγουμένου γκάμα επιλογών από όλους τους τύπους και όλων των γεύσεων μπύρες. Αυτό βοηθά την μπύρα γενικά και κατ' επέκταση ολόκληρο τον τομέα της ζυθοποιίας.

Τα Δεδομένα Στην Κύπρο
Να πάμε λίγο και στα πιο κοντά, στην κυπριακή αγορά μπύρας. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία συνεχής αύξηση της παραγωγής. Πού οφείλεται;
Αυτή η αύξηση προέρχεται κυρίως από τρεις παράγοντες. Χωρίς να εισέρχομαι, για χάρη συντομίας, στις επιμέρους τάσεις του Κύπριου καταναλωτή, ο βασικός παράγοντας έχει να κάνει με τη βελτίωση της οικονομίας και της οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα ο Κύπριος βγαίνει πιο συχνά έξω για να απολαύσει μία μπύρα με τους φίλους του ή να πάει σε μια ταβέρνα με την οικογένειά του σε σύγκριση με πριν τρία-τέσσερα χρόνια. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος και ο τρίτος η αύξηση των εξαγωγών, η οποία είναι αποτέλεσμα των ιδιαίτερων προσπαθειών εκ μέρους των δύο βασικών κυπριακών ζυθοποιείων.

Συμμερίζεστε την άποψη πως στην Κύπρο έχουν εδώ και πολλά χρόνια εδραιωθεί στην αντίληψη του κόσμου η Carlsberg και η ΚΕΟ και δύσκολα θα μπορέσει ένα τρίτο brand να πλασαριστεί ανάμεσά τους με σημαντικό μερίδιο αγοράς;
Σε κάποιο βαθμό αυτό ισχύει αφού αυτά τα δύο brands συνεχίζουν διαχρονικά να διατηρούν τα μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε για παράδειγμα την πρώτη ιστορικά κυπριακή μπύρα ΛΕΩΝ να κατέχει την τρίτη θέση στις πωλήσεις στην Κύπρο και να κερδίζει περισσότερους καταναλωτές, όπως επίσης και κάποιες μπύρες εισαγωγής σε μικρότερο βαθμό.

Οι Αλλαγές Στην Κυπριακή Carlsberg
Πρόσφατα ολοκληρώσατε και παρουσιάσατε το νέο ζυθοποιείο της Carlsberg στην Κύπρο μετά από μία μεγάλη επένδυση. Τί οδήγησε στην ανάγκη για τη συγκεκριμένη επένδυση;
Η αδιάκοπη προσήλωσή μας στην ποιότητα και η δίψα για συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη. Εδώ, στον Όμιλο Φώτος Φωτιάδης είμαστε πεπεισμένοι πως αν δεν κάνουμε συνεχώς βήματα μπροστά, εάν δεν αναβαθμίζουμε την ποιότητά μας, αν δεν αναπτυσσόμαστε, αν δεν γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα, τότε απλά ο χείμαρρος του ανταγωνισμού θα μας παρασύρει στην πτώση. Από το 1969 μέχρι σήμερα, δεν σταματήσαμε ποτέ να επενδύουμε και να βελτιωνόμαστε με αφοσίωση πάντοτε στην ποιότητα και την αριστεία. Μετά και από τις νέες μας εγκαταστάσεις το μικρό, για τα διεθνή επίπεδα, ζυθοποιείο μας δικαιωματικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά στον κόσμο.

Επί της ουσίας τι είναι αυτό που αλλάζει στην παραγωγή της μπύρας; Ισχύει ότι πλέον φτιάχνετε την καλύτερη Carlsberg που φτιάξατε ποτέ;
Αυτό ισχύει με όλη τη σημασία των λέξεων. Ναι, χωρίς αμφιβολία η κυπριακή Carlsberg που κυκλοφορεί στην αγορά από τον περασμένο Απρίλιο είναι η καλύτερη Carlsberg που φτιάξαμε ποτέ. Κοιτάξτε, η τεχνολογία στην παραγωγή μπύρας ανά το παγκόσμιο, συνεχώς κάνει βήματα μπροστά και αυτό έχει αποτυπωθεί στη βελτίωση του τελικού προϊόντος. Στη δική μας περίπτωση, παράγουμε την Carlsberg με την ίδια ακριβώς συνταγή, με την ίδια διαδικασία και με τα ίδια ακριβώς υλικά. Ωστόσο, οι νέες μας εγκαταστάσεις και η νέα τεχνολογία στο ζυθοποιείο, μας επιτρέπουν να πετυχαίνουμε μία βελτίωση στην καθαρότητα της γεύσης και αυτό συμβάλλει στην καλύτερη ανάδειξη των φυσικών αρωμάτων της μπύρας, προσδίδοντας μία πιο πλούσια και ξεχωριστή γευστική εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η απαλότητα και ξεδιψαστικότητά της. Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαστε ενθουσιασμένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

Με δεδομένο ότι το κόστος παραγωγής στην Κύπρο είναι σχετικά υψηλό, σκεφτήκατε ποτέ να μεταφέρετε την παραγωγή σας σε άλλη χώρα με χαμηλότερο κόστος και να εισάγετε το προϊόν από εκεί;
Όχι, δεν το σκεφτήκαμε ποτέ καθώς πιστεύουμε στην εθνική μας οικονομία, στην τοπική βιομηχανία, όπως επίσης και στην ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις, και παράλληλα πιστεύουμε στον Κύπριο καταναλωτή που δικαιολογημένα επιθυμεί να απολαμβάνει την μπύρα του φρέσκια.

Ταυτόχρονα με τη λειτουργία του νέου ζυθοποιείου λανσάρετε την ανανεωμένη εμφάνιση της μπύρας και στην Κύπρο. Ποια είναι η ανταπόκριση που λαμβάνετε από το καταναλωτικό κοινό μέχρι σήμερα;
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εξαιρετικά θετική για τη νέα Carlsberg και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το αποτέλεσμα. Φροντίσαμε η νέα Carlsberg να κυκλοφορήσει και με νέα εμφάνιση η οποία να προβάλλει πιο έντονα την κυπριακή της καταγωγή και να ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα της, καθώς παράγεται τοπικά και διατίθεται άμεσα στην αγορά. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Κύπριο καταναλωτή για τα 50 χρόνια στήριξής του, βάζοντας τα προϊόντα μας στην κορυφή των προτιμήσεών του.

πηγή: philenews.com

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Stone - Simcoe & Strata & Sabro, Oh My!
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Stone Brewing.

Horus - Distraction's Grasp / Thicc Skin
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφορεί η Horus Aged Ales.

Έρχονται Αυξήσεις Σοκ Στα Αλκοολούχα Ποτά - Τί Έχει Συμβεί
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Νέο πλήγμα αναμένεται να δεχτούν οι Έλληνες καταναλωτές καθώς οι αυξήσεις στις τιμές θα συνεχιστούν και στα αλκοολούχα ποτά.

Tröegs - #446
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

The Newtons Laboratory, ΕΖΑ: Ένα Άκρως... Απολαυστικό «Δημοψήφισμα»
marketingweek.gr

Εζα Lager ή εζα Pilsener; Οι καταναλωτές καλούνται να αποφασίσουν ποια είναι η καλύτερη, σε μια καμπάνια-δημοψήφισμα που τα έχει όλα: Δημιουργικότητα, χιούμορ, storytelling, dedicated microsite και 360ο επικοινωνία.

Thornbridge - Lucaria / Quiet Storm Solero
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Thornbridge Brewery.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το