English Greek
15
Τρι, Ιουν
70 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Διαλέξεις Για Την Ιστορία Της Μπύρας Στο «Αθηνέο»

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Τρεις ενδιαφέρουσες διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου στο Αθηνέο, τον χώρο πολιτισμού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στο Αιγάλεω.

Στο «Αθηνέο», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπύρας στην Ελλάδα που άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 2015, φιλοξενούνται μια σειρά από εκθέματα με αντικείμενο την ιστορία της μπύρας ενώ επίσης μέσα από πρωτότυπα συλλεκτικά αντικείμενα παρουσιάζεται η συναρπαστική ιστορία των 50 ετών λειτουργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Επιπλέον τον Φεβρουάριο του 2016 εγκαινιάστηκε, ένας πρώτος κύκλος διαλέξεων και ξεναγήσεων, την επιμέλεια των οποίων έχει η ιστορικός τέχνης Ἰρις Κρητικού. Η θεματολογία είναι συνδεδεμένη με τα εκθέματα του χώρου και η είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Οι φιλοξενούμενοι ομιλητές, ένας ή περισσότεροι κάθε φορά, επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.ά., σχετικοί με την ιστορία της μπύρας ή και τα εκθέματα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μόνιμα ή περιοδικά, μιλούν στο κοινό για το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί, λαογράφοι, ερευνητές, χημικοί, βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες αλλά και εικαστικοί καλλιτέχνες που έργα τους φιλοξενούνται κατά διαστήματα στον χώρο του «Αθηνέο» και παρουσιάζουν το εκάστοτε έκθεμα-αντικείμενο της διάλεξης, συνομιλώντας με το κοινό. Για όσους το επιθυμούν, η διάλεξη ακολουθείται κάθε φορά από μικρή ξενάγηση στα υπόλοιπα εκθέματα του χώρου, ενώ μια φιλική «γευσιγνωσία» μπύρας περιμένει τους επισκέπτες στο κλείσιμο.

Στο προσεχές διάστημα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, 14:00
Κώστας Πασχαλίδης: Άσπρο πάτο! Η κοινή πόση ως μυστικό της κοινωνικής συνοχής στην αρχαιότητα - και όχι μόνο στην αρχαιότητα.
Η συγκέντρωση φίλων γύρω από ένα τραπέζι με γεμάτα ποτήρια είναι η αρχαιότερη τελετή κοινωνικής συνοχής, μια στιγμή απόλαυσης και διασκέδασης του νου. Από την αρχαιότητα έως σήμερα αποτελεί στην πραγματικότητα, το μυστικό της σύναψης και της ανανέωσης των σχέσεων όσων έχουν κάποιου είδους σημασία για την ισορροπία και τη συνέχεια, άλλοτε ενός σπιτιού κι άλλοτε του κόσμου ολόκληρου. Από τα ομηρικά τραπέζια των ηρώων, ως τους αθηναϊκούς ανδρώνες του 5ου αιώνα π.Χ., κι από τις οινοποσίες των βασιλικών εταίρων του Αλεξάνδρου, ως τα συμπόσια των φιλοσόφων της ύστερης αρχαιότητας, οι συμφωνίες, οι συμμαχίες και οι ωραιότερες στιχομυθίες της ανθρωπότητας συνέβησαν γύρω από ένα τραπέζι με άφθονο κρασί και αμείωτη συζήτηση.

(Ο Κώστας Πασχαλίδης είναι ιστορικός, διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, και εργάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως Επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων).

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, 14:00
Πέγκυ Ρίγγα: «Κρίθινος οίνος»: Η μπύρα στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα.
Η διάδοση της μπύρας στη λεκάνη της Μεσογείου κατά τους ιστορικούς χρόνους. Ποια ήταν η διατροφική και φαρμακευτική της αξία και πως φτάσαμε από τους χρυσούς κρατήρες του Ομήρου στις εκστρατείες του Ιούλιου Καίσαρα στη Β. Ευρώπη.

(Η Πηνελόπη (Πέγκυ) Ρίγγα είναι αρχαιολόγος - ιστορικός της Τέχνης με μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αιγυπτιακή Αρχαιολογία (UCL) και στην Κλασική Τέχνη και Αρχαιολογία (King's College London).

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, 14:00
Ξένη Μπαλωτή: «Ένα ποτό προερχόμενο από τη διαφθορά», η Μπύρα στον Μεσαίωνα!
Ο Καρλομάγνος, ο Λούθηρος και η Ελισάβετ Α' νομοθέτησαν για χάρη της και ανάμεσα στις παγανιστικές δοξασίες και τον Χριστιανισμό υπήρξε αντιπαράθεση. Η μπύρα, λοιπόν, έγινε για τους μεν πηγή οικονομικών εσόδων, για τους δε αιτία θρησκευτικής διαμάχης. Μέσα απ’ όλα αυτά, όμως, ο «λυκίσκος» να κλέβει την παράσταση και είναι σίγουρο πως χωρίς μοναστήρια, μάγισσες και ξόρκια, η μπύρα που γνωρίζουμε σήμερα δεν θα είχε υπάρξει. Ο «παρεξηγημένος» Μεσαίωνας επέτρεψε την διαπίστωση του Benjamin Franklin πως «η μπύρα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και μας θέλει ευτυχισμένους».

(H Ξένη Μπαλωτή, γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV) και μεταξύ άλλων εργάστηκε στην Ακαδημία Αθηνών και δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πλήθος αυτοτελών ιστορικών μελετών και μονογραφιών).

Info
Διεύθυνση: Αθηνέο Λεωφόρος Κηφισού 102, Αιγάλεω
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 13.00-20.00
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης  στην ιστοσελίδα: www.athineo.gr/kratisi.html

πηγή: protagon.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Οπαδός Της Μίλγουολ Που Τα Έβαλε Με Τρομοκράτες, Έγινε... Μπύρα!
Νίκος Συριώδης

Ο οπαδός που τα έβαλε με τους τρομοκράτες στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, έχει πλέον τη δική του μπύρα. Πως λέγεται; "Άντε γ@$#, είμαι... Μίλγουολ".

Anchorage - Lilith's Brethren
Γιώργος Ιορδανίδης

Ακόμα μία νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Anchorage Brewing Co.

Garage Project / Balter - Dry Haze
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα συνεργασίας κυκλοφόρησαν Balter Brewing και Garage Project.

4 Superior Taste Awards Για Την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης
agronews.gr

Αναδείχθηκαν διεθνώς από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανώτερης Γεύσης και Ποιότητας (iTQi) οι ΕΖΑ Fine Lager, ΕΖΑ Premium Pilsener, Blue Island και ΕΖΑ Alcohol Free για την ανώτερη ποιότητα και γεύση τους.

Boulevard - Good L'Oven
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Boulevard Brewing Co.

Κυκλοφορεί Και Πάλι Στην Αγορά Η Ιστορική Μπύρα «Μάμος»
Γιώργος Ιορδανίδης

Κυκλοφόρησε πιλοτικά, μετά από αρκετά χρόνια στα μαγαζιά της Πάτρας, η περίφημη ιστορική μπύρα «Μάμος».

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το