English Greek
17
Κυρ, Οκτ
63 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αθ. Συριανός: «Η Κρίση Εκτόξευσε Την ΕΖΑ»

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

«Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η κρίση ευνόησε τη δική μας εταιρεία, όπως και άλλες ελληνικές εταιρείες, καθώς άλλαξε καταλυτικά τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Πριν την κρίση, δε θα μπορούσε μια ελληνική ζυθοποιία να μπει σφήνα στις μεγάλες ξένες φίρμες. Όμως, την τελευταία 7ετία, έχει αλλάξει εντελώς το σκηνικό».

Με αυτά τα λόγια και με απόλυτη ειλικρίνεια ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης κ. Αθανάσιος Συριανός περιγράφει το πώς εξελίχθηκε το... success story της επιχείρησης που παράγει ελληνικά σήματα μπύρας, έχοντας ήδη γίνει υπολογίσιμη δύναμη στην εγχώρια αγορά.

«Προ κρίσης η ελληνικότητα ενός προϊόντος θεωρούνταν ελάττωμα. Ως χώρα και ως καταναλωτική κουλτούρα θεωρούσαμε τα ξένα προϊόντα εκ προοιμίου πιο ποιοτικά, ενώ τα ελληνικά προϊόντα υποτιμούνταν σε βαθμό πλήρους στρέβλωσης. Πλέον, μετά το “χτύπημα” της κρίσης, «υπάρχει άνοιγμα των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα».

Όπως ελέχθη κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης, ήδη η ΕΖΑ έχει πλασαριστεί πλέον στην πρώτη θέση των εταιρειών μπύρας ελληνικής ιδιοκτησίας και στην τρίτη θέση συνολικά, μετά τις Amstel και Άλφα.

Πλέον, όπως σημειώνει ο κ. Συριανός, στόχος της εταιρείας είναι η διεθνής επέκταση μέσω εξαγωγών. Ήδη η ΕΖΑ εξάγει σε χώρες όπως Ισραήλ, Αλβανία, Μάλτα, Κύπρο και Αυστραλία, και, όπως σημειώνει ο κ. Συριανός, «χτίζοντας κουλτούρα και καλή σχέση με τις εκάστοτε αγορές, μέσω της μπύρας, μπορούμε μετά να επεκτείνουμε τις συνεργασίες και σε άλλα προϊόντα».

Το 2016 η εταιρεία «τρέχει» με ρυθμούς 50% καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κατά 50% και ανήλθε στα 300.000 εκατόλιτρα - σπάζοντας με αυτό τον τρόπο το χαρακτηρισμό... μικροζυθοποιία, μιας και το όριο αυτής της κατηγορίας είναι 200.000 εκατόλιτρα το έτος.

Διπλασιασμός πωλήσεων και ισχυρές επενδύσεις
Φέτος οι πωλήσεις θα πλησιάσουν τα 30 εκατ. ευρώ έναντι 16,5 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ ισχυρή βελτίωση θα παρουσιάσουν και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων, που από 950.000 ευρώ που ήταν το 2015 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το... momentum τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και τις μεγάλες ευκαιρίες διεθνώς, οι μέτοχοι της ΕΖΑ αυτοχρηματοδοτούν μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ έως το 2019.

Η πρώτη φάση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση ύψους 16 εκατ. ευρώ πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2017.

Η επένδυση που ολοκληρώθηκε αφορά τη νέα μονάδα συσκευασίας κουτιού προσθέτει στο πρότυπο εργοστάσιο στην Αταλάντη δυνατότητα παραγωγής 200.000.000 κουτιών ετησίως, αναδεικνύοντας τη μονάδα αυτή ως την πλέον σύγχρονη στα Βαλκάνια.

Η Löwenbräu, το γερμανικό... DNA και η (νέα) ελληνική κουλτούρα
Η ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης δεν είχε πάντα τη σημερινή της μορφή, όπου πλέον αποτελεί μια αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιρεία. Δημιουργήθηκε το 1988 ως θυγατρική γερμανικού ομίλου παραγωγής μπύρας (Löwenbräu) και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Παράλληλα η εταιρεία ανασυγκροτήθηκε και μετονομάστηκε σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.

Το 1998, η οικογένεια Συριανού εξαγοράζει τις μετοχές που ανήκαν στη γερμανική θυγατρική εταιρεία υπό μορφή management buy out, με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να περάσει σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Πλέον, η ΕΖΑ εδώ και χρόνια λειτουργεί ως αμιγώς ελληνική εταιρεία, όμως κέρδος της είναι η... προίκα (γερμανικής) τεχνογνωσίας που έχει κληρονομήσει, την οποία «παντρεύει» με την ελληνική κουλτούρα.

Το 2013 γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το fund DAMMA Holdings (συμφερόντων Δ. Δασκαλόπουλου) να μπαίνει στην εταιρεία σαν στρατηγικός επενδυτής δίνοντας νέα δυναμική στα αναπτυξιακά σχέδια της ΕΖΑ.

Το 66,1% περίπου της εταιρείας ελέγχει ο κ. Αθανάσιος Συριανός και το υπόλοιπο 33,9% η DAMMA Holdings. Η εταιρεία διαθέτει σύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο στο κέντρο της Ελλάδας, στην Αταλάντη Φθιώτιδας, με δυνατότητα παραγωγής που ξεπερνά τα 7.500.000 λίτρα ανά έτος.

Το ζυθοποιείο λειτουργεί σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας για την παραγωγή μπύρας το εξαιρετικής ποιότητας και σύστασης νερό του Παρνασσού, ενώ απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους.

Ποια προϊόντα παράγει
Ναυαρχίδα των προϊόντων που παράγει η EZA Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία είναι η Pils Hellas από το 1996, ενώ από το 2009 παράγει τη Berlin, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ελληνικής μπύρας, με τη διαδικασία ωρίμανσης να εξελίσσεται πλέον σε τουλάχιστον 21 ημέρες. Σ' αυτό το διάστημα, η ΕΖΑ γίνεται πρωτοπόρος στη βαρελίσια μπύρα, επενδύοντας στον ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας draught beer.

Επίσης παράγει τη Blue Island, την ζ εζα και τις Odyssey Red και Odyssey White. Επιπλέον, η εταιρεία εισάγει και διανέμει διεθνώς αναγνωρισμένα σήματα, όπως Krombacher, Arcobräu και Gulden Draak.

πηγή: liberal.gr

Κράτα το

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

New Belgium - Oakspire
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Knob Creek, κυκλοφόρησε η New Belgium Brewing Co.

Stone - Cosmic Runestone
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Stone Brewing.

Stillwater / Omnipollo - Bourgeois Brunch
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Omnipollo, κυκλοφόρησε η Stillwater Artisanal.

Uiltje / Left Handed Giant - Bellini
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Left Handed Giant Brewing Co., κυκλοφόρησε η Uiltje Brewing Cο.

Evil Twin / Trillium - Even More Daily Servings
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Trillium Brewing Co., κυκλοφόρησε η Evil Twin Brewing NYC.

Mikonu: Φρέσκες Μπύρες Νέων Ζυθοποιών Με Γεύση... Μυκόνου (Βίντεο)
Ιωάννης Καράγιωργας

Καλοκαίρι και διακοπές στα ελληνικά νησιά συνδυάζονται συνήθως με μία παγωμένη μπύρα. Στη Μύκονο, μια μικρή ζυθοποιία που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια από μία παρέα νέων παιδιών, δίνει νόημα στην έννοια νεανική επιχειρηματικότητα.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Amager - Ganz Besonders
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Buxton - Deep Slumber
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Finn - Two Way Street
Γιώργος Ιορδανίδης
Clown Shoes - Druidess
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το