English Greek
18
Σαβ, Σεπ
73 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σερβίρει Ελληνική Μπύρα Με Γερμανική Τεχνογνωσία

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Θανάσης Συριανός: Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ ανέλαβε πριν από 20 χρόνια τις τύχες μιας «ξεθυμασμένης» εταιρείας και με μεθοδική στρατηγική την έβγαλε στον... αφρό, ανεβάζοντάς τη στην τρίτη θέση της εγχώριας αγοράς.

Το 2016 υπήρξε η χρονιά της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, η οποία αθόρυβα αναρριχήθηκε στην 3η θέση της ελληνικής αγοράς μπύρας, κέρδισε μερίδια αγοράς, και πέρασε τον πήχη της μικροζυθοποιίας. Η εξέλιξη αυτή, αν και εν μέρει υποστηρίχθηκε στην τάση υπέρ της «ελληνικότητας», που «οδηγεί» το σύνολο της αγοράς, εντούτοις βασίζεται σε μια μακρόχρονη και μεθοδική επιχειρηματική στρατηγική.

Και να φανταστεί κανείς ότι η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης προέρχεται από μια αποτυχία. Εκείνη των Γερμανών της Löwenbräu να αποκτήσουν θέση στην ελληνική αγορά μπύρας σε εποχές όπου η επίσης ξένη πολυεθνική Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε το απόλυτο imperium. Όταν, το 1998, έπειτα από μία δεκαετία παρουσίας και με εργοστάσιο στην Ελλάδα, οι Γερμανοί αποφάσισαν να αποεπενδύσουν από την ελληνική αγορά, ο Θανάσης Συριανός, στέλεχος της εταιρείας, έθεσε υποψηφιότητα να αναλάβει την τύχη της. Το 1998, λοιπόν, η οικογένεια Συριανού εξαγόρασε τις μετοχές που ανήκαν στη γερμανική θυγατρική εταιρεία, υπό τη μορφή management buy out, με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να περάσει σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έτσι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ελληνικές ζυθοποιίες, που στην πορεία πουλήθηκαν σε ξένους (όπως η Mythos και η ΦΙΞ), η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης έχει τη μοναδική πρωτοτυπία να έχει εξαγοράσει μια ξένη ζυθοποιία στην Ελλάδα.

Ο Θ. Συριανός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είναι Έλληνας με γερμανική ανατροφή, καθώς έλκει μέρος της καταγωγής του από τη Γερμανίδα μητέρα του. Απέκτησε νωρίς διεθνή εμπειρία, καθώς εργάστηκε από το 1989 έως το 1992 στη γνωστή γερμανική εταιρεία συμβούλων Roland Berger (η οποία ταυτίστηκε με αποκρατικοποιήσεις στην Ανατολική Γερμανία). Επέστρεψε στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με τη Löwenbräu και κατέληξε να ελέγχει την ΕΖΑ. Το 2013 το απόλυτο ποσοστό του 100% των μετοχών που κατείχε υποχώρησε στο 66,1% και αυτό γιατί παραχώρησε ποσοστό της τάξης του 33,9% στην Damma Holdings, την εταιρεία που αποτελεί επενδυτικό βραχίονα του επιχειρηματία Δ. Δασκαλόπουλου.

Η ΕΖΑ από το 1996 λάνσαρε στην αγορά την Pils Hellas, η οποία αποτελεί το πιο «δυνατό» της σήμα, αλλά από το 2011 και μετά πρόσθεσε νέα σήματα ελληνικής μπύρας (ζ, Odyssey, Blue Island κ.ά.) Το 2015 έκανε, ωστόσο, το άλμα, καθώς είχε «πιάσει ταβάνι» στο όριο που έθετε ο νόμος για να χαρακτηρίζεται μικροζυθοποιία και να απολαμβάνει φορολογικά προνόμια. Έτσι, το 2016 αποχαιρέτησε τα 20.000.000 λίτρα -που ήταν το όριο- και αποφάσισε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δυναμικότητα του εργοστασίου της στην Αταλάντη, που μπορεί να φτάσει έως και τα 80 εκατ. - 100 εκατ. λίτρα. Ήδη το 2016 οι πωλήσεις της σε όγκο είναι αυξημένες κατά 50%, φθάνοντας τα 30.000.000 λίτρα. Σύμφωνα με στοιχεία της IRI, στη «ζεστή» αγορά (δηλαδή σουπερμάρκετ και ευρεία λιανική) το 2016 η εταιρεία είναι η μόνη που πέτυχε ξεκάθαρη αύξηση πωλήσεων σε όλα τα σήματά της. Ειδικότερα, το 2016 οι πωλήσεις της σε όγκο αυξήθηκαν κατά 36% και σε αξία κατά 53,9%. Το δε μερίδιο της στην ελληνική αγορά υπολογίζεται πλέον στο 8%, το οποίο την τοποθετεί στην 3η θέση, πίσω από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, δηλαδή τους δύο μεγάλους πολυεθνικούς παίκτες.

Η ζήτηση για «ελληνική» μπύρα έχει εκτοξευτεί, όπως υποστηρίζει και ο κ. Συριανός, γεγονός που ευνόησε σημαντικά τη δραστηριότητα της ΕΖΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 9% που κατείχαν οι μπύρες με ελληνική ονομασία πριν από μία επταετία (σ.σ.: ελληνικών και πολυεθνικών συμφερόντων), πλέον το ποσοστό τους στην αγορά έχει εκτοξευθεί στο 50%.

Επενδύσεις 30 εκατ. και διεθνής επέκταση
Το 2016, οι πωλήσεις της ΕΖΑ προσέγγισαν τα 30 εκατ. ευρώ, έναντι 16,5 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ ισχυρή βελτίωση αναμένεται και στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, που από 950.000 ευρώ που ήταν το 2015 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τόσο το... momentum στην εγχώρια αγορά όσο και τις μεγάλες ευκαιρίες διεθνώς, οι μέτοχοι της ΕΖΑ αυτοχρηματοδοτούν μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ έως το 2019. Η πρώτη φάση, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση, ύψους 16 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2017. Η επένδυση που ολοκληρώθηκε αφορά τη νέα μονάδα συσκευασίας κουτιού και προσθέτει στο πρότυπο εργοστάσιο στην Αταλάντη δυνατότητα παραγωγής 200.000.000 κουτιών ετησίως, αναδεικνύοντας τη μονάδα αυτή ως την πιο σύγχρονη στα Βαλκάνια

Πλέον, όπως έχει αναφέρει ο κ. Συριανός, στόχος της εταιρείας είναι η διεθνής επέκταση μέσω εξαγωγών. Ήδη η ΕΖΑ εξάγει σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Αλβανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Αυστραλία, ενώ, μετά την ενίσχυση της μονάδας της, σκοπεύει σε άνοιγμα νέων αγορών, στο λανσάρισμα νέων προϊόντων αλλά και σε νέες συνεργασίες.

Νέα brands και καινοτόμα σχέδια
Πρόσφατα η εταιρεία δημιούργησε με νέα μπύρα υπό το σήμα «ζ» και στην κατηγορία lager, την οποία παρουσίασε στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης HORECA και διανέμει ήδη. Παράλληλα, στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή καινοτόμων αναψυκτικών που θα συνδυάζουν τις κατηγορίες μπύρας και αναψυκτικού. Ήδη η ΕΖΑ παράγει κάποια τέτοια προϊόντα για εξαγωγές στο Ισραήλ και για τον κλάδο του τουρισμού και εστίασης, όχι όμως ευρέως για το λιανεμπόριο. Στο προσεχές διάστημα, εξάλλου, η εταιρεία αναμένεται να κλείσει συμφωνία για την παραγωγή μπύρας ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό αλυσίδας σουπερμάρκετ στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι εντός συνόρων η ΕΖΑ παρασκευάζει μπύρα για λογαριασμό της Lidl Hellas. Στα σχέδια της εταιρείας, τέλος, περιλαμβάνεται και η δημιουργία βυνοποιείου με μεσοπρόθεσμη προοπτική και την εξαγωγή βύνης

πηγή: ependisinews.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Garage Project - One Day In March 2021 / Fresh May 2021
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Garage Project.

Saint Arnold - Bishop's Barrel No.25
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας ανακοίνωσε η Saint Arnold Brewing Co.

Almanac - Oslo Hot Chicken / 510
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες συνεργασίας κυκλοφόρησε η Almanac Beer Co.

Backcountry - Living In A Van Down By The River
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Arc'teryx Climbing Academy, κυκλοφόρησε η Backcountry Brewing.

Moksa - Thirsty Eyes / Winter Somewhere / Classic / Rocklin Lager
Γιώργος Ιορδανίδης

Τέσσερεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Moksa Brewing Co.

Tröegs - LolliHop
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η Tröegs Brewing.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Amager - Ganz Besonders
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Buxton - Deep Slumber
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Finn - Two Way Street
Γιώργος Ιορδανίδης
Clown Shoes - Druidess
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το