English Greek
02
Πεμ, Δεκ
47 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Στον Αφρό Το Κριθάρι Για Βύνη, Λόγω Της Αυξημένης Ζήτησης Από Τις Ζυθοποιίες

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στην πρώτη γραμμή του καλλιεργητικού ενδιαφέροντος επαναφέρουν οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά μπύρας το κριθάρι βυνοποίησης, καθώς η αύξηση της ζήτησης για εγχώρια πρώτη ύλη από την πλευρά των ζυθοποιείων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση νέων συνεργασιών με τους παραγωγούς.

Η σεζόν, που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες με τον αλωνισμό στις βασικές παραγωγικές περιοχές της χώρας, είναι ενδεικτική, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έφτασαν τα 200.000 στρέμματα, ενώ η επόμενη χρονιά προοιωνίζεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς, μετά την Αθηναϊκή και την Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης, που διαθέτουν ιδιόκτητα βυνοποιεία και εδώ και χρόνια εφαρμόζουν προγράμματα συμβολαιακής, στο παιχνίδι μπαίνει, όπως πρώτη είχε γράψει η «ΥΧ», ένας ακόμα παίκτης, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ).

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ζήτησης για κριθάρι βυνοποίησης παίζουν τα σημάδια σταθεροποίησης, που, μετά από μια πενταετία πτώσης, εμφανίζει το τελευταίο διάστημα η ελληνική αγορά μπύρας, παίρνοντας ώθηση και από την αύξηση των τουριστικών ροών. Η τελευταία φαίνεται να λειτουργεί αντισταθμιστικά στην πτώση που καταγράφει η κρύα αγορά. Την ίδια στιγμή, πληθαίνει ο αριθμός των μικροζυθοποιείων, τα οποία, επιδιώκοντας να ενισχύσουν το ελληνικό τους προφίλ -που έχει και διόλου αμελητέα επικοινωνιακά οφέλη- απευθύνονται στις μεγαλύτερες βιομηχανίες του χώρου για την προμήθεια βύνης εγχώριας παραγωγής. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και το κανάλι των εξαγωγών βύνης που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια τόσο η Αθηναϊκή όσο και η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης.

Στα 170.000 στρέμματα η Αθηναϊκή
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες η συγκομιδή του κριθαριού που σπάρθηκε φέτος για λογαριασμό των ζυθοποιείων. Όπως λέει στην «ΥΧ» ο επιστημονικός υπεύθυνος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για τη συμβολαιακή καλλιέργεια, Βασίλης Κωτούλας, η διαδικασία βρίσκεται στο 90% στη Θεσσαλία και σχεδόν στα... μισά του δρόμου στη Μακεδονία, ενώ πλησιάζει το 40% στη Στερεά Ελλάδα. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια «περίεργη χρονιά», η οποία, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από την ξηρή άνοιξη αλλά και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν κάποιες απώλειες. Καλύτερη είναι η εικόνα στη Θεσσαλία, όπου οι βροχές του Πάσχα λειτούργησαν ευεργετικά για τα κριθάρια.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, όπως σημειώνει ο συνομιλητής μας, οι αποδόσεις κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα (ανά περιοχή κυμαίνονται από 200 μέχρι και 700 κιλά ανά στρέμμα), ενώ ενθαρρυντικό είναι ότι δεν καταγράφηκαν μυκητολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κωτούλα, οι εκτάσεις που φέτος καλλιεργήθηκαν με συμβάσεις για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία έφτασαν (συμπεριλαμβανομένης και της σποροπαραγωγής) τα 170.000 στρέμματα από 130.000 στρέμματα πέρυσι, με την τιμή να βρίσκεται στα 17,5 λεπτά/κιλό. Στους στόχους της εταιρείας είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί το επόμενο διάστημα και σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Εξετάζει επέκταση η Βεργίνα
Στα 30.000 ανέρχονται, στο μεταξύ, τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν συμβολαιακά για τη Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης, τα οποία εκτείνονται από την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς. Όπως λέει στην «ΥΧ» ο επικεφαλής γεωπόνος της εταιρείας, Χρήστος Καβούνης, υπάρχει προοπτική αύξησης των στρεμμάτων, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις απαιτήσεις των εξαγωγών, καθώς η ζυθοποιία καλύπτει τις ανάγκες της σε βύνη και παράλληλα προμηθεύει το 75% των ελληνικών μικροζυθοποιείων. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καβούνη, εξάγει βύνη σε κοντινές βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία.

Η τιμή για το κριθάρι παραμένει σταθερή, στα 21 λεπτά/κιλό, για προϊόν παραδοτέο στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας. Ο κ. Καβούνης αξιολογεί ως καλή χρονιά την φετινή για το κριθάρι στη Βόρεια Ελλάδα. «Στην περιοχή μας, η παραγωγή είναι καλή, γιατί βοήθησαν σημαντικά οι τελευταίες βροχές, τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του κριθαριού. Τα πρώτα δείγματα από τον θερισμό είναι θετικά», σημειώνει. «Κρατάμε τον ποιοτικό πήχη ψηλά και τις τιμές σε ικανοποιητικό επίπεδο, συνεχίζοντας τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού, την οποία η εταιρεία μας ξεκίνησε πρώτη το 2006», προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας ότι η συνεργασία αφορά συνολικά 500 παραγωγούς. «Οι αγρότες τηρούν αυστηρά τους καλλιεργητικούς κανόνες, σύμφωνα με τα πρότυπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO 2.1 και 2.2. Φροντίζουμε κάθε χρόνο να χρησιμοποιούνται οι καλύτερες δυνατές ποικιλίες», συμπληρώνει.

Στο παιχνίδι και η ΕΖΑ
Αντίστροφα για την υλοποίηση του δικού της συμβολαιακού πρότζεκτ, το οποίο θα τρέξει σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις από το χώρο των εισροών, μετράει η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Η εταιρεία έκανε φέτος την αρχή, με την πειραματική καλλιέργεια δίστιχου κριθαριού βυνοποίησης σε ιδιόκτητο αγρό στην Αταλάντη, ωστόσο, από τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα ξεκινήσει η συμβολαιακή καλλιέργεια 800 στρεμμάτων στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ το πλάνο προβλέπει σταδιακή αύξηση των εκτάσεων κάθε χρόνο.

πηγή: ypaithros.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Double Mountain - Westerly
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Double Mountain Brewery.

Westbrook / Angry Chair - Zoose Joose
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα συνεργασίας με την Angry Chair Brewing, κυκλοφόρησε η Westbrook Brewing Co.

Bell's - Café Vanilla Black Note
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Bell's Brewery.

Behemoth - Tasty Beverages
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Behemoth Brewing Co.

The Alchemist - Wild Child Peche
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα έκδοση της "Wild Child", κυκλοφορεί η The Alchemist.

Boulevard - Squeezy Like Sunday Morning
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέα ετικέτας ανακοίνωσε η Boulevard Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Amager - Ganz Besonders
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Buxton - Deep Slumber
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Finn - Two Way Street
Γιώργος Ιορδανίδης
Clown Shoes - Druidess
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το