23
Τετ, Σεπ
59 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Δημογραφικό Φέρνει Τα Πάνω - Κάτω Στις Επιχειρήσεις

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σχέδια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και την περαιτέρω ανάπτυξή τους καταστρώνουν πολλές επιχειρήσεις στο φόντο της δημογραφικής συρρίκνωσης της χώρας.

Πολλές επιχειρήσεις προβλέπουν περαιτέρω πτώση της ζήτησης λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, που «κάθεται» πάνω στην ήδη υφιστάμενη μείωση των εισοδημάτων και τη μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η αγορά χάνει τα δυναμικά της κοινά, τα κενά των οποίων δύσκολο μπορούν να καλύψουν οι «δημογραφικές ενέσεις» λόγω μεταναστευτικού. Βέβαια οι πρόσφυγες καταναλώνουν, αλλά χρειάζονται χρόνο, εισόδημα και συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική για να ενσωματωθούν στον πλήρως στον εθνικό κορμό, να αποκτήσουν φίλιες στον τόπο καταναλωτικές συνήθειες και να πυροδοτήσουν τη ζήτηση. Ο τουρισμός, αναμφισβήτητα, ως ένα βαθμό λειτουργεί ως αντίβαρο όμως σίγουρα δεν αρκεί καθώς δεν αφορά το σύνολο των περιοχών της χώρας ούτε των επιχειρήσεων.

Τούτων δοθέντων πολλές εταιρίες «βλέπουν» έξω ή ετοιμάζουν νέα προϊόντα ώστε να προσελκύσουν κοινά μεγαλύτερης ηλικίας. Ειδικά αυτό αφορά τον κλάδο των ποτών και των τροφίμων όπου βέβαια οι μεγάλες καταναλώσεις είναι σε νέες ηλικίες, μέχρι τα 50 έτη.

Ειδικά ο κλάδος της μπύρας έχει πληγεί σημαντικά. Κορυφαία στελέχη της Ελληνικής ζυθοποιίας σημειώνουν ότι η γήρανση οδηγεί σε απώλειες πελατών καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες αποφεύγουν τις μεγάλες καταναλώσεις για θέματα υγείας. Επίσης αυτό προστίθεται στην απώλεια πελατών από το brain drain. Οι χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης λείπουν από τις ελληνικές ζυθοποιίες.

Όντας νέοι από 25-45 ετών, κυρίως με σπουδές κι εμπειρίες εξωτερικού, είχαν εντρυφήσει στην κουλτούρα της μπύρας, όπως αναφέρει το κορυφαίο στέλεχος της βιομηχανίας. Έτσι με τη φυγή τους έξω στέρησαν τις εταιρίες παραγωγής, εγχώριες και πολυεθνικές, από μια καλή πελατεία που μεταφέρθηκε έξω. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παράπλευρη απώλεια του brain drain σε ένα κλάδο που λόγω της μείωσης των εισοδημάτων κι αύξησης των φόρων αναζητά διεξόδους.

Συνολικά σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών κατά 20% τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί ο κλάδος της ζυθοποιίας. Φέτος, βέβαια, λόγω και της πολύ καλής εικόνας των καλοκαιρινών μηνών, φαίνεται να σταθεροποιείται η εικόνα του κλάδου στα επίπεδα του 2016.

Τις ελπίδες τους, έτσι, οι βιομηχανίες μπύρας πλέον εναποθέτουν είτε στην άνοδο της ψυχρής αγοράς λόγω του τουρισμού είτε στα νέα προϊόντα, (μπύρες χωρίς ή με λίγο αλκοόλ, με γεύσεις τζίντζερ κτλ) και φυσικά το μηλίτη. Επίσης ζητούν άρση των στρεβλώσεων που υπονομεύουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια γνώρισαν άνθιση.

Πάντως ο κλάδος της μπύρας δεν είναι ο μόνος που προσπαθεί να «διαβάσει» τις δημογραφικές εξελίξεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους κλάδους τροφίμων. Είναι ενδεικτικό ότι οι γαλακτοβιομηχανίες δίνουν έμφαση στις εξαγωγές καθώς η αγορά στον κλάδο παρουσιάζει πτώση. Προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ποιότητα προϊόντων όπως το γιαούρτι και τα τυροκομικά ώστε να αναπτυχθούν. Κι αυτό αφορά τόσο τις κλασικές αγορές της Ευρώπης όσο και τα Βαλκάνια. Ειδικά η αγορά Ρουμανίας με πλέον των 20 εκατομ. καταναλωτών με αυξητική τάση εισοδήματος λειτουργεί ως πόλος έλξης για εταιρίες όπως ο Όλυμπος ή και η Jumbo.

Μάλιστα ο κ. Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της δεύτερης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, με το προσωπικό του ύφος σημείωσε: «Η Ελλάδα  είναι μια τρύπια σαμπρέλα». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι αν τα καταστήματα Jumbo είχαν μείνει στη στρατηγική των παιχνιδιών σήμερα δεν θα υπήρχε. «Δεν υπάρχει αγορά και κυρίως καταναλωτές». Ο κ. Βακάκης ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα βρεφικά είδη καθώς η υπογεννητικότητα στη Ελλάδα δεν βοηθά τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας και θα δώσει περισσότερη έμφαση στην τρίτη ηλικία.

πηγή: reporter.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 32 Ομάδες Του Champions League Σε Μπουκάλια Μπύρας
Αλέξης Ιορδανίδης

Πώς θα έδειχναν οι ομάδες που κληρώθηκαν στους ομίλους του Champions League, εάν ήταν μπύρες;

Dziki Wschód - E. Tea
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Browar Dziki Wschód, από την Πολωνία.

Funk Estate - Super Fly
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται τις επόμενες ημέρες από την Funk Estate.

Westbrook / Angry Chair - Zoose Joose
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα συνεργασίας με την Angry Chair Brewing, κυκλοφόρησε η Westbrook Brewing Co.

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αποκτά Τη Θέση Που Της Αξίζει
Αλέξης Ιορδανίδης

Τα χαρακτηριστικά της μπύρας και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου παρουσίασαν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών στην πρώτη «Beer Day» που διοργάνωσαν στα πλαίσια της έκθεσης HORECA.

Odd Side - Shamone
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Odd Side Ales.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2019 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το