English Greek
20
Κυρ, Ιουν
58 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Δημογραφικό Φέρνει Τα Πάνω - Κάτω Στις Επιχειρήσεις

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σχέδια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και την περαιτέρω ανάπτυξή τους καταστρώνουν πολλές επιχειρήσεις στο φόντο της δημογραφικής συρρίκνωσης της χώρας.

Πολλές επιχειρήσεις προβλέπουν περαιτέρω πτώση της ζήτησης λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, που «κάθεται» πάνω στην ήδη υφιστάμενη μείωση των εισοδημάτων και τη μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η αγορά χάνει τα δυναμικά της κοινά, τα κενά των οποίων δύσκολο μπορούν να καλύψουν οι «δημογραφικές ενέσεις» λόγω μεταναστευτικού. Βέβαια οι πρόσφυγες καταναλώνουν, αλλά χρειάζονται χρόνο, εισόδημα και συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική για να ενσωματωθούν στον πλήρως στον εθνικό κορμό, να αποκτήσουν φίλιες στον τόπο καταναλωτικές συνήθειες και να πυροδοτήσουν τη ζήτηση. Ο τουρισμός, αναμφισβήτητα, ως ένα βαθμό λειτουργεί ως αντίβαρο όμως σίγουρα δεν αρκεί καθώς δεν αφορά το σύνολο των περιοχών της χώρας ούτε των επιχειρήσεων.

Τούτων δοθέντων πολλές εταιρίες «βλέπουν» έξω ή ετοιμάζουν νέα προϊόντα ώστε να προσελκύσουν κοινά μεγαλύτερης ηλικίας. Ειδικά αυτό αφορά τον κλάδο των ποτών και των τροφίμων όπου βέβαια οι μεγάλες καταναλώσεις είναι σε νέες ηλικίες, μέχρι τα 50 έτη.

Ειδικά ο κλάδος της μπύρας έχει πληγεί σημαντικά. Κορυφαία στελέχη της Ελληνικής ζυθοποιίας σημειώνουν ότι η γήρανση οδηγεί σε απώλειες πελατών καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες αποφεύγουν τις μεγάλες καταναλώσεις για θέματα υγείας. Επίσης αυτό προστίθεται στην απώλεια πελατών από το brain drain. Οι χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης λείπουν από τις ελληνικές ζυθοποιίες.

Όντας νέοι από 25-45 ετών, κυρίως με σπουδές κι εμπειρίες εξωτερικού, είχαν εντρυφήσει στην κουλτούρα της μπύρας, όπως αναφέρει το κορυφαίο στέλεχος της βιομηχανίας. Έτσι με τη φυγή τους έξω στέρησαν τις εταιρίες παραγωγής, εγχώριες και πολυεθνικές, από μια καλή πελατεία που μεταφέρθηκε έξω. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παράπλευρη απώλεια του brain drain σε ένα κλάδο που λόγω της μείωσης των εισοδημάτων κι αύξησης των φόρων αναζητά διεξόδους.

Συνολικά σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών κατά 20% τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί ο κλάδος της ζυθοποιίας. Φέτος, βέβαια, λόγω και της πολύ καλής εικόνας των καλοκαιρινών μηνών, φαίνεται να σταθεροποιείται η εικόνα του κλάδου στα επίπεδα του 2016.

Τις ελπίδες τους, έτσι, οι βιομηχανίες μπύρας πλέον εναποθέτουν είτε στην άνοδο της ψυχρής αγοράς λόγω του τουρισμού είτε στα νέα προϊόντα, (μπύρες χωρίς ή με λίγο αλκοόλ, με γεύσεις τζίντζερ κτλ) και φυσικά το μηλίτη. Επίσης ζητούν άρση των στρεβλώσεων που υπονομεύουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια γνώρισαν άνθιση.

Πάντως ο κλάδος της μπύρας δεν είναι ο μόνος που προσπαθεί να «διαβάσει» τις δημογραφικές εξελίξεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους κλάδους τροφίμων. Είναι ενδεικτικό ότι οι γαλακτοβιομηχανίες δίνουν έμφαση στις εξαγωγές καθώς η αγορά στον κλάδο παρουσιάζει πτώση. Προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ποιότητα προϊόντων όπως το γιαούρτι και τα τυροκομικά ώστε να αναπτυχθούν. Κι αυτό αφορά τόσο τις κλασικές αγορές της Ευρώπης όσο και τα Βαλκάνια. Ειδικά η αγορά Ρουμανίας με πλέον των 20 εκατομ. καταναλωτών με αυξητική τάση εισοδήματος λειτουργεί ως πόλος έλξης για εταιρίες όπως ο Όλυμπος ή και η Jumbo.

Μάλιστα ο κ. Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της δεύτερης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, με το προσωπικό του ύφος σημείωσε: «Η Ελλάδα  είναι μια τρύπια σαμπρέλα». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι αν τα καταστήματα Jumbo είχαν μείνει στη στρατηγική των παιχνιδιών σήμερα δεν θα υπήρχε. «Δεν υπάρχει αγορά και κυρίως καταναλωτές». Ο κ. Βακάκης ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα βρεφικά είδη καθώς η υπογεννητικότητα στη Ελλάδα δεν βοηθά τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας και θα δώσει περισσότερη έμφαση στην τρίτη ηλικία.

πηγή: reporter.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Stillwater - Moonmosa
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η Stillwater Artisanal.

Modern Times - Forgotten Landscapes / Oat Dunkel / New In Town / Permanent Expansion / Broken Shadows
Γιώργος Ιορδανίδης

Πέντε νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Modern Times Beer.

Τα Ελληνόφωνα Brands Κερδίζουν Τη Μάχη Της Μπύρας
Αλεξάνδρα Γκίτση

Πριν από λίγες εβδομάδες η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ο ελληνικός βραχίονας της Ολλανδικής Heineken, προχώρησε στην αναβίωση της μπύρας Μάμος, που δημιουργήθηκε το 1876 στην Πάτρα από την ομώνυμη οικογένεια και η παραγωγή της διακόπηκε το 1979. Η Μάμος όμως δεν είναι το ελληνικό μοναδικό brand που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το επιτυχημένο come back στα ράφια της μπύρας Fix, που αναβίωσαν οι Γιάννης Χήτος και τα αδέλφια Γκρέκη. Πλέον το συγκεκριμένο brand ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας συμφερόντων της Δ [ ... ]

Avery - Imperial Stoutwork Orange
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Avery Brewing Co.

Deschutes / Xicha - Catharina Guava
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Xicha Brewing, κυκλοφορεί η Deschutes Brewery.

Κυκλοφορεί Και Πάλι Στην Αγορά Η Ιστορική Μπύρα «Μάμος»
Γιώργος Ιορδανίδης

Κυκλοφόρησε πιλοτικά, μετά από αρκετά χρόνια στα μαγαζιά της Πάτρας, η περίφημη ιστορική μπύρα «Μάμος».

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το