19
Δευ, Αυγ
62 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Voreia: Η Σερραϊκή Μικροζυθοποιία Που Βλέπει (Και) Κίνα

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Μπορεί οι Σέρρες να δίνουν το 50% της συνολικής παραγωγής γάλακτος της χώρας μας, μπορεί να φημίζονται για τις πίτες, τα κρέατα, τους νεροβούβαλους, τον ποταμό Στρυμόνα, τη λίμνη Κερκίνη, το σπήλαιο της Αλιστράτης και να φιλοξενούν τη μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων στην Ελλάδα (Δρομέας), όμως, εδώ και λίγα χρόνια, έχουν και τη δική τους μπύρα.

Πρόκειται για τη μπύρα Voreia, ένα... σήμα που πλέον έχει γίνει ομπρέλα για 5-6 εξαιρετικές μπύρες, μέσω της μικροζυθοποιίας Siris Microbrewery. Πρόκειται για μπύρες, ελληνικές, φρέσκες και μη παστεριωμένες.

Δημιουργός είναι ο Γιάννης Μαρμαρέλλης, ένας πολυσχιδής άνθρωπος, οικονομολόγος, με οικογενειακή παράδοση στην αλλαντοποιία, που έχει ασχοληθεί με real estate και πολλά άλλα, για να καταλήξει στη μπύρα. Βεβαίως, έχει το... DNA της μπύρας, καθώς ο παππούς του, πριν από 80 και πλέον χρόνια, γύρω στο 1932 άνοιξε ένα αλλαντοποιείο στις Σέρρες, οπότε για να διαδώσει και να ωθήσει στους Σερραίους τα αλλαντικά, δημιούργησε τη δική του μπύρα!

Κατόπιν το αλλαντοποιείο ανέλαβε ο πατέρας του κ. Γιάννη Μαρμαρέλλη ο οποίος επέκτεινε την επιχείρηση, με δική του κτηνοτροφική μονάδα, παρασκευαστήριο αλλαντικών και ένα μεγάλο μπακάλικο, που εξελίχθηκε σε... ντελικατέσεν της εποχής! Μάλιστα, άνοιξε και υποκατάστημα στην Αθήνα, διαδίδοντας και στους Αθηναίους το φημισμένο «σαλάμι Σερρών».

Η δημιουργία της ζυθοποιίας, το δυναμικό της και η συνέχεια
Το Liberal συνάντησε τον κ. Μαρμαρέλλη στην έκθεση HO.RE.CA. όπου συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος, μας εξηγεί πως «η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 και ολοκλήρωσε τις εγκαταστάσεις της τον Φεβρουάριο του 2014. Η παραγωγική ικανότητα της αρχικής επένδυσης ήταν 100 εκατόλιτρα (hl) τον μήνα, ενώ ξεκινήσαμε με τρία άτομα προσωπικό. Από τη 2η χρονιά λειτουργίας, είμαστε κερδοφόροι», σημειώνει.

Αρχικά η μικροζυθοποιία ξεκίνησε με δύο προϊόντα, τις Voreia Pils, Voreia I.P.A., ενώ πλέον παράγει εφτά μπύρες με το όνομα Voreia. Όπως τονίζει ο κ. Μαρμαρέλλης, «από το 2014 και με το ξεκίνημα της λειτουργίας ήδη ξεκινήσαμε να επενδύουμε περαιτέρω και σήμερα η παραγωγική ικανότητα έχει φτάσει 5 φορές παραπάνω, στα 500 hl.

Σε σταθερή βάση η Siris Microbrewery παράγει πλέον έξι προϊόντα (Voreia Wit, Voreia Stout, Voreia Smoked, Voreia Summer Ale) αλλά και προϊόντα one off όπως τις Voreia Imperial Porter και Voreia Stout Barel Aged. Φέτος, στη HO.RE.CA. παρουσίασε και τη νέα μπύρα Voreia Summer σε σκούρο μπουκάλι και μπλε ετικέτα. Μια καλοκαιρινή, ανάλαφρη και δροσερή μπύρα.

Πλέον δουλεύουν δύο βάρδιες συνεχώς και τα καλοκαίρια μπαίνει και τρίτη, ενώ το ζυθοποιείο δουλεύει και για λογαριασμό βουλγαρικής εταιρείας, παράγοντας μπύρα ιδιωτικής ετικέτας.

Όπως τονίζει ο ζυθοποιός, η εταιρεία εξάγει από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της στο εξωτερικό και το ποσοστό των εξαγωγών παραμένει σταθερό, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και ο τζίρος της επιχείρησης 4 με 5 φορές από την πρώτη χρονιά.

Το ποσοστό των εξαγωγών είναι περίπου στο 22% του τζίρου μέχρι και το 2017 και για το 2018 μετά από νέα συμφωνία με το εξωτερικό αναμένεται να ανέλθει στο 45%. Για το 2018 με τις συμφωνημένες πωλήσεις και εκτίμηση μικρής αύξησης στην εγχώρια αγορά αναμένεται αύξηση του τζίρου άνω 50% σε σχέση με το 2017.

Οι κυριότερες αγορές και το άνοιγμα στην Κίνα το Μάρτιο
Οι μπύρες της σερραϊκής εταιρείας παράγονται αποκλειστικά σε «μικρό» μπουκάλι 330 ml, ενώ πλέον βρίσκεται σχεδόν παντού, σε bar, εστιατόρια, ξενοδοχεία. Το παρών δίνει και στη λεγόμενη «ζεστή» αγορά, αφού τα προϊόντα υπάρχουν πλέον σε όλες τα αλυσίδες λιανικής καθώς και σε πολλά delicatessen.

Σ' ό,τι αφορά το εξωτερικό, η Siris Microbrewery εξάγει ήδη σε 12 χώρες, ενώ καλύτερη αγορά, όπως λέει ο κ. Μαρμαρέλλης είναι η Αμερικανική. Εξάγει σε χώρες όπως H.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κύπρος και Αυστραλία.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στο Liberal, η Voreia έχει την πρώτη παραγγελία από την Κίνα η οποία θα εκτελεστεί το Μάρτιο και θα ανοίξει αυτή τη μεγάλη αγορά, με τις υψηλές προοπτικές.

Επενδύσεις και προβλήματα
«Έχουμε φέτος προχωρήσει σε επενδύσεις τόσο σε δεξαμενές ζύμωσης και ωρίμανσης όσο και σε νέα μονάδα επεξεργασίας νερού, και κυρίως σε ένα εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου υψηλής ποιότητας πράγμα πρωτοποριακό για μικροζυθοποιία», σημειώνει.

Αναφερόμενος στους σκοπέλους και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ως καινούριος ζυθοποιός σε μια επαρχιακή πόλη, τονίζει ότι ελάχιστη είναι η βοήθεια που έχει δεχτεί γενικότερα, ενώ η καχυποψία είναι κυρίαρχο στοιχείο.

«Τα προβλήματα είναι γνωστά και κοινά για όλους αυτή την εποχή. Προβλήματα χρηματοδότησης, υψηλό κόστος ενέργειας, υπερφορολόγιση σε τρομακτικά επίπεδα, κατ' ουσία έλλειψη (απουσία) τραπεζιτικού συστήματος, υπάρχει μόνο βοήθεια από την τοπική Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών», επισημαίνει και συνεχίζει:

Υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ (18 μήνες και ενώ υπάρχει έγκριση δεν έρχονται οι τελικές αποφάσεις ώστε να γίνουν εκταμιεύσεις) και ιδιαίτερα στην μπύρα υπάρχει ένα απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει στις ελληνικές ζυθοποιίες να παράγουν παράπλευρα ή παρεμφερή προϊόντα. Προϊόντα όπως ποτά με προσμίξεις αρωματικών, ή προϊόντα ζύμωσης από φρούτα (μηλίτες κ.ά.), την ώρα που η εισαγωγή τέτοιων προϊόντων είναι αθρόα από το εξωτερικό.

Τελικά με υπερπροσπάθεια υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον της εταιρείας και του κλάδου, αφού τα προϊόντα έχουν κατακτήσει διάφορες και αρκετές βραβεύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και η αναγνωρισιμότητα της Voreia γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Το ζυθοποιείο
Όπως τονίζει ο κ. Μαρμαρέλλης, «επενδύσαμε σ' ένα ζυθοποιείο με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, καινοτόμο και μοναδικό για τα δεδομένα της ελληνικής μικροζυθοποιίας, το οποίο μας επιτρέπει να παράγουμε premium προϊόντα που επάξια συναγωνίζονται τις γνωστότερες μπύρες μικροζυθοποιείων παγκοσμίως».

Μάλιστα η προμήθεια όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού και όλη η κατασκευή έγινε (αποκλειστικά) από ελληνικές εταιρείες και σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.

«Το ζυθοποιείο μας διαθέτει σήμερα, ένα ζυθοβραστήριο, έντεκα δεξαμενές ωρίμανσης, δύο δεξαμενές έτοιμου προϊόντος και μια υπερσύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης και επικόλλησης ετικετών. Η δυνατότητα παραγωγής του ζυθοποιείου προσεγγίζει πλέον το όριο των 500.000 εκατόλιτρων ετησίως.

Όλες οι παραγωγικές διαδικασίες πραγματοποιούνται με απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους που εξασφαλίζουν την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος στο ελάχιστο δυνατό. Παράλληλα, σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακολουθούνται αυστηρότατοι έλεγχοι ποιότητας στα προϊόντα μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσει στον καταναλωτή ένα απόλυτα ασφαλές και ποιοτικό τελικό προϊόν».

πηγή: liberal.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση
Βατρακούκος

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

BrewDog - AB:21
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα προσθέτει στη σειρά Abstract, η BrewDog.

18th Street / The Veil - Crushed Icee
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την The Veil Brewing, κυκλοφόρησε η 18th Street Brewery.

Συριανός-ΕΖΑ: Κατακόρυφο Ενδιαφέρον Για Τα Ελληνικά Σήματα Μπύρας
Γιώργος Αλεξάκης

Η άνοδος του ενδιαφέροντος στο καταναλωτικό κοινό για τον κλάδο της ζυθοποιίας οφείλεται στην «αύξηση των μικρών ανεξάρτητων ζυθοποιών» σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αθανάσιος Συριανός διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων επιχειρηματικής αριστείας "Diamonds of The Greek Economy 2017", που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Burial - To Forsake These Demented Ramblings
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η Burial Beer Co.

Η Ζημιά Σε Οινοποιεία Και Ζυθοποιίες Από Το Shutdown Ίση Με Το Κόστος Του Τείχους Στο Μεξικό
Αλίκη Χουλιάρα

To μεγάλο χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστές οι αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες (τρεις εβδομάδες) δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη ζωή των ομοσπονδιακών υπαλλήλων που περιμένουν να πληρωθούν αλλά και στη βιομηχανία οίνου και τη ζυθοποιία που εξαρτάται από μια σειρά κυβερνητικά γραφεία που εγκρίνουν ετικέτες, εισαγωγές και προχωρούν σε εργαστηριακές αναλύσεις.

Saint Arnold - Icon Blue Chocolate
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα πρόσθεσε στη σειρά Icon Blue η Saint Arnold Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2019 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το