English Greek
27
Δευ, Ιουν
53 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αλ. Δανιηλίδης: H Ελληνικότητα Αποδεικνύεται Στην Πράξη

Ελλαδα
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην Σερβία όπου κατάφερε να ανεβάσει την Heineken από την τρίτη θέση στην πρώτη μέσα σε μία πενταετία, ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης επέστρεψε από 1η Φεβρουαρίου στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία ως Διευθύνων Σύμβουλος. Στο NEWS 24/7 μιλάει για τους στόχους που έχει θέσει, το τι είναι ελληνικότητα, τον ανταγωνισμό, αλλά και τις ευθύνες που έχει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την χαμηλή κατανάλωση μπύρας στην Ελλάδα.

- Έρχεστε από μία αγορά όπου αναλάβατε την εταιρεία που διοικούσατε από την τρίτη θέση και την φέρατε στην πρώτη. Στην Ελλάδα όπου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία βρίσκεται στην πρώτη θέση ποιοι μπορεί να είναι οι στόχοι σας;

Το ερώτημα σας είναι πολύ ενδιαφέρον, υπό την έννοια ότι όταν είσαι μακριά από την κορυφή έχεις τουλάχιστον έναν στόχο, ο οποίος όσο δύσκολος και να είναι, μπορεί να είναι σημείο αναφοράς.

Αντίθετα όταν είσαι πολύ καιρό στην κορυφή πρέπει να αποδεικνύεις πάντα ότι την αξίζεις, καθώς και να αποφεύγεις την παγίδα της αυταρέσκειας και της υπεροψίας.

Αν έχω μια φιλοδοξία είναι να αποδεικνύουμε συνέχεια στους Έλληνες καταναλωτές και τους συνεργάτες μας στην αγορά ότι δικαιούμαστε χωρίς αμφιβολία την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν εδώ και πολλά χρόνια. Ότι μπορούμε να μετατρέπουμε αυτή την εμπιστοσύνη, σε δημιουργικότητα και παραγωγικότητα, ώστε να τους προσφέρουμε άριστης ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στις καλύτερες δυνατές τιμές, να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία σε όλη την αλυσίδα από το χωράφι και το Ζυθοποιείο μας, ως το ποτήρι του καταναλωτή.

Η φιλοδοξία μου είναι η δραστηριότητά μας να αφήνει ολοένα και πιο θετικό αποτύπωμα, στην Ελληνική Οικονομία και κοινωνία, στο οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και εργασιακό πεδίο.

Επίσης οι εργαζόμενοί μας να εργάζονται και να αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον ασφαλές, ένα περιβάλλον που θα τους βοηθάει να αναδεικνύουν και να εξελίσσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.

Φιλοδοξία μου είναι να ηγούμαι μιας Εταιρείας που θα γίνεται συνέχεια καλύτερη, σε όλα τα επίπεδα και θα μπορεί να βελτιώνει τις επιδόσεις της όχι μόνο στους δείκτες που αποτυπώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά το ευρύτερο αποτύπωμά της σε Οικονομία - Κοινωνία - Περιβάλλον και Ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει πολλά σε όλους αυτούς τους τομείς, αλλά φιλοδοξώ να πετύχουμε ακόμα περισσότερα, όχι μόνο γιατί αυτή είναι η απαίτηση των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά γιατί είναι και το όραμα των 800 και πλέον συναδέλφων μου.

- Η θέση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας τις περασμένες δεκαετίες στην αγορά της μπύρας έχει οδηγήσει μικρότερους παίκτες να κινούνται δικαστικά εναντίον σας, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης. Πως σχολιάζετε την συγκεκριμένη κίνηση;

Σεβόμαστε απόλυτα τους ανταγωνιστές μας και την Ελληνική Δικαιοσύνη. Έχουμε όμως κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούμε πάνω από όλα τις αξίες και τις αρχές που διέπουν της Εταιρεία από την ημέρα που μια παρέα Ελλήνων επενδυτών έθεσε τα θεμέλια της, 55 χρόνια πριν.

Η «Αθηναϊκή» ξεκίνησε ως μια μικρή Εταιρεία, απέναντι στο απόλυτο μονοπώλιο της τότε «Fix» και κατάφερε να γίνει ηγέτιδα στην αγορά της μπύρας σε σχετικά μικρό διάστημα. Φαντάζομαι καταλαβαίνετε μέσα σε τι συνθήκες συνέβη αυτό το μικρό θαύμα.

Η επιτυχία της εταιρείας αυτής, βασιζόταν πάντα στο πάθος για ποιότητα και στην πολύ μεγάλη ικανότητα να καταλαβαίνει τους Έλληνες καταναλωτές.

Στην αγορά θεωρούμαστε μια πολύ «συντηρητική» εταιρεία που έκανε πάντα αυτό που υποσχόταν. Ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές δεν ασχοληθήκαμε με το τι κάνουν οι άλλοι - και σας διαβεβαιώ ότι θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά.

Όσον αφορά τις κατηγορίες εναντίον μας θα πω απλά, πως ο δικαστικός αγώνας δεν έχει λήξει και πως οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της αγοράς δεν αμφιβάλλουν πως στο τέλος θα δικαιωθούμε.

Εγώ το μόνο που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι η «Αθηναϊκή» θα στοχεύει συνέχεια στην ανάπτυξη της κουλτούρας και της αγοράς της μπύρας στην Ελλάδα γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν κατάλληλες ευκαιρίες για όλους τους παίκτες.

Αν κάποιοι θέλουν απλά να χτίσουν την εταιρεία τους, «βγάζοντας το μάτι του γείτονα» θα καταλάβουν, ελπίζω γρήγορα, πως ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος.

- Πριν από λίγες ημέρες έκανε την εμφάνιση της, κυρίως, στα κοινωνικά δίκτυα καμπάνια της ΕΖΑ για την ελληνικότητα των προϊόντων της με σαφείς αιχμές κατά των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Τι είναι σύμφωνα με εσάς "ελληνικότητα" ενός προϊόντος ή μίας εταιρίας;

Ας μου επιτρέψει ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, να δανειστώ έναν στίχο του «Το μέτρο και το πάθος είναι η δική μας Ελλάδα».

Επί της ουσίας όμως. Για εμάς είναι ξεκάθαρο: η «ελληνικότητα» έχει να κάνει με το συνολικό αποτύπωμα μιας εταιρίας στη χώρα. Ελληνικό δηλαδή θεωρούμε ότι είναι ένα προϊόν που παράγεται εδώ, από Έλληνες εργαζόμενους και προσφέρει αξία στην Ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα λοιπόν, τι είναι ελληνικότητα για την «Αθηναϊκή»;

 • Οι 800 εργαζόμενοι μας πάνω απ' όλα
 • Τα πολύ υψηλού επιπέδου ζυθοποιία μας σε Πάτρα-Θεσσαλονίκη - το μικροζυθοποιείο μας στην Αθήνα και το εμφιαλωτήριο νερού στην Φθιώτιδα.
 • Το 90% των πρώτων υλών που αγοράζονται από Ελληνικές Εταιρείες.
 • Οι 2.200 Έλληνες αγρότες, τα 170.000 στρέμματα που καλλιεργούνται για τους περίπου 50.000 τόνους κριθαριού που χρησιμοποιούνται για τις μπύρες μας.
 • Οι συνεργασίες μας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ελληνικές Start-ups για την βελτίωση μεθόδων καλλιέργειας του κριθαριού.
 • Κάποιοι, αντί να δίνουν πιστοποιητικό στα δικά τους «αμφίβολης» προέλευσης προϊόντα, καλό θα ήταν να δουν πως μπορούν να αποδεικνύουν εμπράκτως την «ελληνικότητά» τους.
 • Το 1,1 δις ευρώ που έχουμε πληρώσει σε φόρους τα τελευταία 10 χρόνια
 • Το γεγονός πως είμαστε η μεγαλύτερη εξαγωγική Ζυθοποιία και πως έχουμε θετικό ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών σε μια χώρα που ξέρουμε πως υποφέρει από το αντίθετο.
 • Το ολοένα και πιο πράσινο αποτύπωμα μας, αφού μειώνουμε συνέχεια την κατανάλωση νερού και τις εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα στην παραγωγή μας. Από το 2008 έχουμε πετύχει 13% μείωση στο νερό και 22% στις εκπομπές CO2.
 • Οι καλές εργασιακές σχέσεις που αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας εδώ και δεκαετίες
 • Οι πολλές γενιές προσωπικού - έχουμε ακόμα και σύλλογο συνταξιούχων που διατηρούν την σχέση με την Εταιρεία μετά την συνταξιοδότησή τους - που συνέβαλαν στην πορεία μας στην Ελλάδα
 • Το γεγονός ότι υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε αναρίθμητα μικρά και μεγάλα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα, από την Ολυμπιάδα του 2004 έως μικρά περιφερειακά φεστιβάλ.
 • Η υποστήριξη σε μια σειρά από ΜΚΟ πως οι «Νηφάλιοι», το «Μεσόγειος SOS», το «MakeaWish», το «OrangeGroove» κ.λ.π.

Εμείς δεν θέλουμε να συγκρινόμαστε με άλλους. Θεωρούμε ότι ο καθένας κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Αλλά νομίζουμε πως κάποιοι, αντί να δίνουν πιστοποιητικό στα δικά τους «αμφίβολης» προέλευσης προϊόντα, καλό θα ήταν να δουν πως μπορούν να αποδεικνύουν εμπράκτως την «ελληνικότητά» τους.

Μερικές φορές η επιθετικότητα και οι κραυγές στοχεύουν μόνο στην κάλυψη ενεργειών που δεν συνάδουν με το συμφέρον της χώρας μας.

- Η αγορά της μπύρας το 2017 κινήθηκε με βάση τα στοιχεία της αγοράς πτωτικά, ενώ η χώρα μας είναι από αυτές με την χαμηλότερη κατανάλωση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους μικρότερους της αγοράς μερίδιο ευθύνης έχουν κυρίως οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς. Ποια είναι η δική σας άποψη και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ανακάμψει η αγορά.

Θα σας εκπλήξω πιθανώς λέγοντας σας πως αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες μας σχετικά με τα περιθώρια βελτίωσης της κουλτούρας της μπύρας. Σίγουρα ως ηγέτης της αγοράς, μας αναλογεί μεγαλύτερη ευθύνη από τους υπόλοιπους σε σχέση με το γεγονός ότι έχουμε την 2η μικρότερη κατά κεφαλή κατανάλωση στην Ευρώπη. Αυτό έχει να κάνει με ιστορικούς λόγους, η μπύρα σαν κατηγορία αναπτύχθηκε πολύ αργά στην Ελλάδα, αλλά και λόγω της πολύ δυνατής παρουσίας άλλων κατηγοριών -όπως το κρασί ,αλκοολούχα και καφές- που λειτουργούν ανταγωνιστικά.

Σίγουρα και οι ζυθοποιίες δεν κατάφεραν να μιλήσουν με τρόπο δημιουργικό και αποτελεσματικό για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κατηγορίας και εμείς έχουμε σοβαρή ευθύνη γι' αυτό.

Είναι δε κρίμα, διότι η μεγάλη πλειοψηφία των προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα είναι πραγματικά πολύ υψηλής ποιότητας.

Νομίζω ότι πλέον η ποικιλία προϊόντων, γεύσεων και συσκευασιών, τα εξειδικευμένα καταστήματα, αλλά και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό που δίνουν την δυνατότητα στον καταναλωτή να απολαύσει εξαιρετική ποιότητα σε διαφορετικές στιγμές κατανάλωσης, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κατηγορίας.

Σίγουρα όμως απαιτείται υπομονή και επιμονή διότι το χτίσιμο κουλτούρας δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη.

- Στην μεγαλύτερη εικόνα, υπάρχει μια αίσθηση ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. Πιστεύεται ότι αυτή η αίσθηση έχει βάσεις και τι θα μπορούσε να εμποδίσει αυτή την πορεία.

Έχουμε όλοι την ελπίδα ότι αρχίζει να φαίνεται κάποιο φως στο τέλος του τούνελ. Η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών δεν αποτυπώνεται ακόμα επαρκώς στην αγορά αλλά σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Η αύξηση του τουρισμού μπορεί επίσης να δώσει μία επιπλέον ώθηση στην αγορά. Αυτό που βλέπουμε όμως στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» είναι ότι η οποιαδήποτε βελτίωση θα επιταχυνθεί αν όλοι μας κάνουμε βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Όλοι οι παράγοντες θεσμικοί και μη, έχουν ρόλο να παίξουν.

Οι βασικές αρρυθμίες της Ελληνικής Οικονομίας είναι εντοπισμένες από όλους μας νομίζω ,και θα χρειαστεί η συμβολή όλων μας για να αξιοποιήσουμε έστω και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το αδιαμφισβήτητο δυναμικό της χώρας μας.

Σαν Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν θα περιμένουμε μόνο τους άλλους, έχουμε το πλάνο, την όρεξη και πάνω απ' όλα την δέσμευση να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι .

πηγή: news247.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tröegs - #449
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

Surly - Invisible Rays
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Surly Brewing Co.

Pinta - Megabit
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Browar Pinta.

Valtinger - Greek Harvest
Γιώργος Ιορδανίδης

Η οικογένεια της Valtinger μεγαλώνει και υποδέχεται την πρώτη ετικέτα της σειράς Fresh & Curious.

Tired Hands - Modern Gulpie / HopHands Galaxy / Clay
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Tired Hands Brewing Co.

Hoppin' Frog - The California Turbo Shandy
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα έκδοση της Turbo Shandy, σε συνεργασία με την Acme Fresh Market, κυκλοφόρησε η Hoppin' Frog Brewery.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2021 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το