English Greek
22
Τρι, Ιουν
50 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Βαρίδι Για Μικροζυθοποιούς Και Παραγωγούς Βύνης Το Σχέδιο Παπανάτσιου Για Παραγωγή Ζύθου

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Βαρίδια στην ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αλματώδεις ρυθμούς, φαίνεται να βάζει σχέδιο απόφασης του υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων θέτει ως όρο για την ίδρυση ζυθοποιείου, ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα τα 1.000 λίτρα, την ώρα που άνω του 50% των υφιστάμενων μικρών μονάδων έχει μικρότερου όγκου.

Μια τέτοια πρόβλεψη, δύναται να προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου οδηγώντας τες είτε σε κλείσιμο ή σε υπέρογκες επενδύσεις για μεγαλύτερο σύστημα ζυθοβραστηρίου, όταν οι περισσότερες έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους την τελευταία τριετία.

Το σχέδιο απόφασης Παπανάτσιου µε τίτλο: «Όροι και προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία οικείων μονάδων παραγωγής», έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε μικροζυθοποιούς και παραγωγούς βύνης, όπου για τους τελευταίους ορίζει ως υποχρέωση τη σύνδεση τους µε ζυθοποιεία, προκαλώντας επί της ουσίας «κλείσιμο» του επαγγέλματος του βυνοποιού.

Μάλιστα, όπως παρατηρούν µε θυμό στην Agrenda εκπρόσωποι του κλάδου, µε γνώση επί του εγγράφου, µε το εν λόγω σχέδιο ουσιαστικά επανέρχεται σε ισχύ το Βασιλικό Διάταγμα του 1923, καταργώντας και όποιες αλλαγές έγιναν από το 1992 μέχρι σήμερα αν δει κανείς µε προσοχή τα 17 άρθρα της απόφασης.

Στο μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών «μαζεύει» το θέμα αναφέροντας με σχετική ανακοίνωση, πως καμία σχετική πρόταση τροποποίησης δεν έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο και πως παραμένει πάντα ανοιχτό σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς.

«Με αφορμή δημοσιεύματα που προέκυψαν για δήθεν παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών στην αγορά του ζύθου με τροποποιήσεις του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, διευκρινίζεται ότι:

- Καμία σχετική πρόταση τροποποίησης δεν έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Οικονομικών,

- Καμία πρόταση τροποποίησης δεν έχει περιέλθει σε γνώση του υπουργείου.

Το υπουργείο Οικονομικών παραμένει πάντα ανοιχτό σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σημεία που χρήζουν σχολιασμού
Ιδιαίτερα δυσχερής κρίνεται για τα μικρά ζυθοποιεία που παραλαμβάνουν και διαχειρίζονται τη βύνη µε σακιά 25 έως 50 κιλών και τροφοδοτούν χειρωνακτικά μικρούς μύλους άλεσης, η ύπαρξη σφραγισμένου ζυγού µε δυνατότητα αυτόματης καταγραφής και σφραγισμένου μετρητή στον μύλο άλεσης µε δυνατότητα αυτόματης καταγραφής (άρθρο 3 παρ 1 α&β). Αυτό συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κόστος σε μικρούς παραγωγούς (<10.000 hl παραγωγής µπύρας ετησίως), χωρίς καμία εξαίρεση, για καταμέτρηση της αναλωθείσας βύνης.

Στο άρθρο 3 παρ 1β αφενός επιβάλλεται η ύπαρξη δυο διακριτών δεξαμενών, και αφετέρου περιορίζεται η συνολική χωρητικότητα του δοχείου βρασμού στα 10 hl. Συνήθως ένα μικροζυθοποιείο έχει ένα ζυθοβραστήριο 2 έως 4 δοχείων. Στα μικρά ζυθοβραστήρια συνήθως χρησιμοποιείται για λόγους κόστους η επιλογή των 2 δοχείων, όπου η δεξαμενή εκχύλισης και βρασμού ζυθογλεύκους είναι κοινή.

Παρότι η φορολογητέα ύλη είναι η έτοιμη µπύρα, η απόφαση υποχρεώνει σε ογκομέτρηση του ημιετοίµου προϊόντος που βρίσκεται σε δεξαμενές σίτευσης - ωρίμανσης. Το κόστος ογκομέτρησης από εξωτερικό φορέα είναι υπέρογκο.

πηγή: agronews.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bridge Road - NEeD Vol.3
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Bridge Road Brewers

Δημιουργώντας Τους Ζυθοποιούς Και Οινοποιούς Του Αύριο (Βίντεο)
Νίκος Γαργαλάκος

Επίσκεψη στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Η Άλλη Άποψη Του Στιλ: Μετέτρεψε Το Σπίτι Του Σε «Ναό Της Μπύρας»
huffingtonpost.gr

Χρειάστηκε δεκαέξι χρόνια για να ολοκληρωθεί το ντεκόρ. Ήπιε τις μπύρες και μετά στόλισε τα κουτιά.

Λιγότερες Κατά 507.890 Λίτρα Ήταν Οι Παραδόσεις Μπύρας Τον Αύγουστο
Μιχάλης Κυβιδιώτης

Λιγότερες κατά 507.890 λίτρα ήταν οι συνολικές παραδόσεις μπύρας τον Αύγουστο του 2019, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη, η Στατιστική Υπηρεσία.

Tröegs - #407
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

Tröegs - #418
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας ανακοίνωσε η Tröegs Independent Brewing.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το