English Greek
26
Δευ, Σεπ
61 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Έως 100 Μικροζυθοποιίες Αντέχει Η Εγχώρια Αγορά

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το 2011 υπήρχαν μόνο επτά επιχειρήσεις και το 2017 έγιναν 30.

Υψηλά ποσοστά «νίκης», αλλά πιο περιορισμένα «κέρδη» αποδίδει μέχρι στιγμής το «στοίχημα» της εγχώριας μικροζυθοποιίας, με τις «προβλέψεις» ωστόσο να είναι θετικές καθώς η στροφή στα τοπικά σήματα μπύρας αποτελεί μια παγκόσμια καταναλωτική τάση.

Ο τομέας της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα ο αριθμός των εταιρειών που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μπύρας να βαίνει αυξανόμενος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της The Brewers of Europe, η οποία αποτελεί την ομοσπονδία 29 ενώσεων ζυθοποιών από ισάριθμα κράτη, στην Ελλάδα το 2011 δραστηριοποιούνταν 7 μικροζυθοποιίες, ο αριθμός των οποίων το 2017 ανήλθε στις 30. Βάσει εκτιμήσεων του Συνδέσμου Ελληνικής Ζυθοποιίας, σήμερα η εγχώρια μικροζυθοποιία μετρά 45 παίκτες.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου, και ένας εκ των ιδρυτών της ζυθοποιίας Septem, «στην Ελλάδα τα περιθώρια ανάπτυξης για τον κλάδο είναι μεγάλα, υποκινούμενα τόσο από την παγκόσμια τάση που στρέφεται προς την κατανάλωση μπύρας μικρών παραγωγών όσο και από το αυξημένο τουριστικό ρεύμα. Ωστόσο, σημαντική παράμετρος για να αναπτυχθεί σωστά ο κλάδος αποτελεί η αύξηση της εγχώριας κατά κεφαλήν κατανάλωσης μπύρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέση εγχώρια κατά κεφαλήν κατανάλωση διατηρείται στα 36 λίτρα/ετησίως, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται στα 71 λίτρα. «Βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις στη λίστα της κατά κεφαλήν κατανάλωσης, στην τρίτη χαμηλότερη επίδοση επί ευρωπαϊκών χωρών, ενώ μας ακολουθεί η Γαλλία με περίπου 33 λίτρα και η Ιταλία με 32 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια να "ανοίξει" η αγορά της μπύρας, όταν για παράδειγμα στην Κύπρο η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση διαμορφώνεται στα 55 λίτρα. Η μικροζυθοποιία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διεύρυνση της "πίτας" της αγοράς προτείνοντας καινοτόμες προτάσεις στους καταναλωτές».

Διπλασιασμός
Στον άξονα της αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης, ο ίδιος εκτίμησε ότι η εγχώρια αγορά μπορεί να «εμφανίσει» μέχρι και 100 μικροζυθοποιίες, δηλαδή να αυξήσει την παρουσία της κατά περίπου 50%.

Η είσοδος στη δραστηριότητα απαιτεί κεφάλαια της τάξεως των 80-100.000 ευρώ, ωστόσο το πιο σημαντικό για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η «συνταγή» και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάθε μπύρας που θα την κάνουν να ξεχωρίσει. «Δεν κατάφεραν όλοι όσοι εισήλθαν στην παραγωγή μπύρας να αντεπεξέλθουν και γι' αυτό τα τελευταία χρόνια υπήρξαν και αποχωρήσεις από τη δραστηριότητα. Ωστόσο, το ενδιαφέρον παραμένει έντονο, γεγονός που κρατά σε εγρήγορση όλους του παίκτες» σημειώνει ο κ. Παναγιώτου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά την κινητικότητα και το ενδιαφέρον εισόδου στην παραγωγή μπύρας, το μερίδιο της μικροζυθοποιίας εξακολουθεί να είναι μικρό και να υπολογίζεται μόλις στο 1% της αγοράς.

Η εικόνα αυτή δύναται να αλλάξει ιδιαίτερα στον βαθμό που αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των μικροζυθοποιών και μεγάλων εταιρειών διανομής αλκοολούχων ποτών, έτσι ώστε τα μικρά σήματα να βρουν θέση στα ράφια των αλυσίδων, αλλά και στο κανάλι της εστίασης, βγαίνοντας εκτός των τοπικών τους ορίων. Παράλληλα, μια συνεργασία μεταξύ των παικτών που να αφορά την προβολή των μικρών παραγωγών στα duty free θα μπορούσε να αποτελέσει διαβατήριο στα τοπικά σήματα να «ταξιδέψουν» στα διεθνή ράφια, αποτελώντας μια premium εναλλακτική πρόταση στις ισχυρές αγορές μπύρας.

πηγή: naftemporiki.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεργασία Της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας Με Τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, Για Το Corfu Beer Festival
ΣΜΑΖΕ

Οι προετοιμασίες του 5ου Corfu Beer Festival ξεκίνησαν το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Corfu Beer.

Η Budweiser Κερνάει Μπύρες, Αν Προκριθεί Η Εθνική Γυναικών Της Αγγλίας Στον Τελικό Του Μουντιάλ
sputniknews.gr

Η γνωστή ζυθοποιία ανακοίνωσε ότι αν οι «λέαινες» αποκλείσουν απόψε τις ΗΠΑ στον ημιτελικό του Μουντιάλ, θα δώσουν κουπόνι αξία 4 λιρών για δωρεάν μπύρα.

Cigar City - Fancy Papers
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Cigar City Brewing.

The Bruery Terreux - Just A Kiss / Falls Further
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η The Bruery Terreux.

Barebottle - Jelly Monster
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Barebottle Brewing Co.

8 Wired - High Society
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η 8 Wired Brewing.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2021 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το