English Greek
19
Παρ, Απρ
38 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αθανάσιος Συριανός: Η Συμμαχία Με Δασκαλόπουλο Φέρνει Την EZA Στον Αφρό

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Λίγο πριν το Millenium, η θυγατρική που έχει ανοίξει στη χώρα μας η γερμανική ζυθοποιία Lowenbräu το 1988, απειλείται με λουκέτο. Παρά την επένδυση με τη δημιουργία εργοστασίου στην Αταλάντη και το ισχυρό σήμα, τα πράγματα δεν πάνε καλά για τους Γερμανούς.

O Έλληνας μάνατζερ που έχει φέρει από τη Γερμανία η Lowenbräu, προσφέρεται να εξαγοράσει τις ελληνικές εγκαταστάσεις. Οι Γερμανοί δεν το πολυσκέφτονται, καθώς δεν θεωρούν την ελληνική ζυθοποιία «blue chip», όπως αυτός. Κάπως έτσι, η ζυθοποιία περνά στα χέρια του Aθανάσιου Συριανού.

O Πειραιώτης με το ελληνικό ταμπεραμέντο και τη γερμανική πειθαρχία και οργάνωση -λόγω της Γερμανίδας μητέρας του και της Γερμανίδας συζύγου του, Δωροθέας- τις σπουδές στο φημισμένο πανεπιστήμιο Albert Magnus της Κολονίας και τη Νέα Υόρκη (για διοίκηση και οργάνωση επιχειρήσεων, αλλά και ναυτιλιακά) καταφέρνει ένα καλό deal: το εν Ελλάδι παράρτημα της γερμανικής πολυεθνικής... εθνικοποιείται, αφού περνά σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ η νέα εταιρία που προκύπτει, με την ονομασία Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης παίρνει την άδεια χρήσης των διεθνώς αναγνωρισμένων σημάτων Lowenbräu και Stella Artois του Ομίλου για την παραγωγή και διάθεση της μπύρας στην Ελλάδα.

Αυτό θα ήταν ένα success story μιας ελληνικής μικροζυθοποιίας. «Θα μπορούσε», εάν στην εξίσωση δεν έμπαινε, το 2013, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. O επιχειρηματίας της Diorama Investments (επενδυτική που διαχειρίζεται η Deca Investments, ο Δ. Δασκαλόπουλος είναι anchor investor σε αυτή και επενδύει σε ελπιδοφόρες επιχειρήσεις) και, παλιότερα, της ΔEΛTA, είδε επίσης στην EZA το blue chip που έβλεπε ο Aθ. Συριανός. Έτσι, μέσω του προσωπικού του επενδυτικού fund, Damma Holdings, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος επένδυσε στην EZA, εξαγοράζοντας το 33,9% της επιχείρησης (το υπόλοιπο ποσοστό ανήκε στην οικογένεια Συριανού από το 1998) και αλλάζοντας δραματικά το story της ζυθοποιίας στην Αταλάντη.

H «άνοιξη»
Στην τελευταία διαφημιστική καμπάνια της, η EZA μας δείχνει ότι ένας αλλοδαπός -αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι Bορειοευρωπαίος, στέλεχος επιχείρησης- προσπαθεί να κάνει βιομηχανική κατασκοπεία στις εγκαταστάσεις της ελληνικής ζυθοποιίας, στην Αταλάντη, για να μάθει τα μυστικά της ελληνικής μπύρας. Εκφράζοντας, τίνα τρόπω, το δόγμα του Aθ. Συριανού ότι «δεν υπάρχουν μυστικά και μαγικές συνταγές για την επιτυχία», ο «κατάσκοπος» καταλήγει να... παραγγέλνει μπύρες EZA με τους εργαζομένους της ελληνικής εταιρίας σε κάποιο ταβερνάκι.

Όχι τυχαία, η καμπάνια επικοινωνεί τεχνηέντως την ανταγωνιστικότητα της EZA απέναντι στα πανίσχυρα, διεθνή brands, που την έχουν κάνει case study. Από μικρή, έγινε μεσαία και από μεσαία, γίνεται μεγάλη, όπως περιγράφει ο επικεφαλής της. H επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη για μια μεγάλη ζυθοποιία που, δεν κατάφερε να κατακτήσει απλώς την ελληνική αγορά, αλλά να μπει με επιτυχία και σε άλλες αγορές, όπως η γερμανική, κάτι που διόλου εύκολο δεν ήταν.

Αν μπορεί κανείς να πει ότι μέχρι το 2009, η EZA «κρατήθηκε» με την τεχνογνωσία που είχε από τη Lowenbräu (άλλωστε είχε κρατήσει στο προσωπικό της τους Γερμανούς και Βέλγους, αφότου «έφυγε» η πολυεθνική), την τεχνογνωσία του A. Συριανού (που χρησιμοποίησε την εμπειρία του από τη θητεία του ως μάνατζερ, το 1989 ως το 1992 στη γερμανική Roland Berger που αποκρατικοποίησε δομές και κρατικές εταιρίες της Aν. Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους), αλλά και με τα διεθνή brands που εμπορευόταν στην Ελλάδα, θα πρέπει να παραδεχθεί ότι τα επόμενα χρόνια και μάλιστα μεσούσης της κρίσης, «άνθισε». Αιτία γι’ αυτή την «άνοιξη» που πέρασε και περνά η EZA δεν είναι άλλος από τον στρατηγικό επενδυτή, τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο που πόνταρε στην ελληνική μπύρα και δικαιώθηκε πανηγυρικά, φέρνοντας μια «άνοιξη» στην εταιρία.

H συμβολή Δασκαλόπουλου
O Aθ. Συριανός, ο οποίος είναι και ο κύριος μέτοχος της EZA (δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι το fund Damma του Δ. Δασκαλόπουλου, ενώ ένα μικρό ποσοστό διατηρεί και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Nίκος Zωγόπουλος), με κάθε ευκαιρία αναγνωρίζει τη συμβολή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Όπως έκανε και τον περασμένο Μάρτιο, όταν η εταιρία γιόρταζε τα 30ά της γενέθλια. Εκεί, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, ουσιαστικά περιέγραψε ως ορόσημο την είσοδο του Δ. Δασκαλόπουλου στην εταιρία, μιλώντας με θερμά λόγια για τη συμβολή του και «κλείδωσε» τη μελλοντική συνεργασία τους.

«Μέσα στη δύσκολη περίοδο των μνημονίων», λέει ο κ. Συριανός, «η εταιρία ολοκλήρωσε με επιτυχία έναν σημαντικό κύκλο προόδου που ξεκίνησε το 2013 με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση. H εταιρία τριπλασίασε τον κύκλο εργασιών αναπτύσσοντας τα μερίδια στην εγχώρια αγορά, έγινε πιο ανταγωνιστική και αναδείχθηκε εθνικός πρωταθλητής στον κλάδο της. Επίσης, διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της και διπλασίασε το απασχολούμενο προσωπικό στα 180 άτομα. Το 2018 οι εξαγωγές ανήλθαν στο 9,8% του συνολικού όγκου πωλήσεων». Και, πέραν αυτής της αναγνώρισης, ο κ. Συριανός έχει πολλές φορές αναφερθεί στην «ανεξάρτητη προσπάθεια που κάνει ο Δ. Δασκαλόπουλος με τη ΔιαNEOσις» ως μια από τις ελάχιστες ελπίδες για τη χώρα.

Ψήφος εμπιστοσύνης
O Δημήτρης Δασκαλόπουλος, από την άλλη, μιλά με πράξεις. Από την είσοδό του στην EZA, το 2013, με 2,5 εκατ. ευρώ, ακολούθησαν δεκάδες «ψήφοι εμπιστοσύνης» προς τον κ. Συριανό (ο οποίος είναι πρόεδρος της εταιρίας και του επταμελούς ΔΣ όπου συμμετέχουν δύο μέλη της Damma), τον τρόπο διοίκησής του και την εταιρία, με αποτέλεσμα από την ημέρα της εισόδου του ως το 2018, να έχουν επενδυθεί 18,5 εκατομμύρια ευρώ. Και επειδή η εμπιστοσύνη (πρέπει να) είναι κάτι που έχει διάρκεια, φέτος, με τη συνδρομή της Damma «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ που αφορά νέα γραμμή εμφιάλωσης, εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση στις επενδύσεις δικτύου και ανάπτυξης των πωλήσεων, καθώς και νέα προϊόντα και τεχνολογίες (R&D).

Και το μέλλον; Αυτό, διαγράφεται ακόμα πιο λαμπρό. Οι τρεις μέτοχοι της εταιρίας έχουν συμφωνήσει ότι την περίοδο 2019-2025, θα γίνουν επενδύσεις ύψους 20-25 εκατ. ευρώ στην EZA. Και, για να επιτευχθεί αυτό, θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του ερχόμενου διμήνου, με συμμετοχή των Damma, Συριανού, Zωγόπουλου.

Τα νέα προϊόντα
Με την ολοκλήρωση και της νέας «ψήφου εμπιστοσύνης» στο... τυπικό (με την AMK), η EZA θα ανοιχτεί σε νέα «πελάγη». Γιατί, ναι, η EZA μπορεί να εξάγει, ήδη, και στις πέντε Ηπείρους, σε 35 χώρες με έντονη ή μη παρουσία του ελληνικού στοιχείου, όπως σε Κύπρο, Βαλκανικές χώρες, Καναδά, Αυστραλία και Μέση Ανατολή, όμως σκοπεύει να αναπτυχθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές του εξωτερικού που αναζητούν την ποιοτική μπύρα.

Με το ισχυρό portfolio προϊόντων που διαθέτει (EZA Pilsener, Lager, Blue Island, Pils Hellas, Berlin, Odyssey, Gulden Draak, Krombacher) κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά (μερίδιο 10% στα σούπερ μάρκετ και 8% στο σύνολο της αγοράς), με τον τζίρο της να φτάνει τα 36 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το 2017 και να αυξήσει κατά 245% τα λειτουργικά κέρδη της, στα 3,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ το 2017. Είναι όμως αυτά αρκετά;

H EZA, «γλυκάθηκε» από την αποδοχή των δύο νέων προϊόντων που λάνσαρε το 2018 (εζα Alcohol free και Odyssey Dark) και ετοιμάζει πυρετωδώς διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της. Το 2020 θα λανσαριστούν και νέα προϊόντα μπύρας σε μπουκάλι και βαρέλι, ενώ πολύ σύντομα αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επέκταση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης σε... καινούρια νερά. Στην κυριολεξία, αφού η εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για τη δραστηριοποίησή της στο χώρο των εμφιαλωμένων νερών, αλλά και των βασικών αναψυκτικών ιδιωτικής ετικέτας.

Συνεργασία με Mαρλαφέκα;
Πέρα από τις επενδύσεις σε επίπεδο εργοστασίου, σε ό,τι αφορά τον πρώτο τομέα, η εταιρία έχει το know how, αφού χρησιμοποιεί νερό κορυφαίας ποιότητας για την παρασκευή της μπύρας. Σε αυτό των αναψυκτικών, η EZA ουδέποτε έκρυψε ότι το «ψάχνει» μέσω του R&D για την ανάπτυξη αναψυκτικών με βύνη, αλλά και τη δραστηριοποίησή της γενικότερα στον χώρο των αναψυκτικών. «Κλειδί», εδώ, μπορεί να αποτελέσει η συνεργασία την οποία έχει εγκαινιάσει η ζυθοποιία με την Λουξ, της οικογένειας Mαρλαφέκα, ήδη από το 2015.

Οι δύο εταιρίες έχουν ουσιαστικά ενοποιήσει τα εμπορικά τους δίκτυα, ενώ έχουν υπάρξει συζητήσεις για τη συνεργασία των τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό τη δημιουργία κοινού προϊόντος. Πάντως, η EZA με το λανσάρισμα μη αλκοολούχου ποτού με βάση τη βύνη, έδειξε ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στη δημιουργία αναψυκτικού και... μόνη της, ενώ έχουν υπάρξει συζητήσεις και με διεθνείς επενδυτές που θα φέρουν margin στα νέα προϊόντα.

Το Δόγμα Τους, Τί Τους Ενώνει
Κοινή γραμμή και για το επιχειρείν
Ευθείς, ειλικρινείς, ευπατρίδες, με όραμα. Με αυτά να αποτελούν τα βασικά τους χαρακτηριστικά, μια «αντιπαραβολή» των παρεμβάσεων που έχουν κάνει κατά καιρούς, αλλά και του δόγματος που έκαστος έχει εκφράσει σε ό,τι αφορά το επιχειρείν και την οικονομία της χώρας, μπορεί να καταδείξει ότι οι Aθ. Συριανός και Δ. Δασκαλόπουλος, πλην της συμμετοχής τους στην EZA, μοιράζονται πολλά στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο.

Άνθρωποι χαμηλών τόνων και μακριά από τις επιδείξεις πλούτου, ήρεμοι οικογενειάρχες, «δε μασάνε τα λόγια τους» και ήταν δύο από τους ελάχιστους παράγοντες που επικοινώνησαν με παρρησία τις ελληνικές θέσεις όταν η χώρα μας διαβαλλόταν, στην αρχή της κρίσης. Ως πρόεδρος του ΣEB, ο Δ. Δασκαλόπουλος, με παρέμβασή του προς τους ευρωπαϊκούς φορείς, είχε απαντήσει στην κριτική «επιπέδου Bild» που ασκείτο τότε, παρουσιάζοντας στοιχεία για το χρέος, σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ.α.

O δε Aθ. Συριανός, ως αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με παρουσία σε τηλεοπτικές εκπομπές, μαζί με τον Mάρτιν Σουλτς, σε talk shows της Deutsche Welle, σε συναντήσεις με την Άνγκελα Mέρκελ και τον Bόλφκανγκ Σόιμπλε και σε γερμανικά φόρα υψηλού κύρους, το έκανε με μεγαλύτερο πάθος. Έκπληκτοι οι Γερμανοί τον άκουγαν να λέει «αρκετά με τα όσα έχει ακούσει η Ελλάδα. O κάθε λαός έχει πράγματα για να απολογηθεί. Πράγματα για τα οποία αισθάνεται ντροπή ή και υπερηφάνεια» και να απορρίπτει με οργή κριτική που βασίζεται σε φθηνές εντυπώσεις και στερεότυπα.

Όμως αυτό, δεν είναι το μόνο. Και οι δύο έχουν δείξει ότι δεν διστάζουν να συγκρουστούν για τα «πιστεύω» τους, όπως έκανε ο Δ. Δασκαλόπουλος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία του ΣEB, αλλά και ότι βασικός τους στόχος είναι το χτίσιμο μιας διαφορετικής κουλτούρας επιχειρηματικότητας στη χώρα. O Aθ. Συριανός, έχει πει στη «Deal» ότι δεν είναι θιασώτης του «παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι και μπαλωμένο. Εμείς θέλουμε η ελληνική επιχειρηματικότητα να διαπρέψει και να αριστεύσει.

Γιατί τότε μόνο μπορεί να κάνει την εξαγωγική δραστηριοποίηση. Πρέπει να ποντάρεις στην ανταγωνιστικότητα, πρέπει αυτό που παράγεις να είναι οργανωτικά καλύτερο, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταναλωτή, να έχει την οικειότητα που χρειάζεται και το μυστήριο που πρέπει να του εμπνεύσει για να το διαλέξει και να μείνει πιστός». Και οι δύο, προσφέρουν στο ελληνικό επιχειρείν και την ελληνική ανόρθωση, ο μεν Δ. Δασκαλόπουλος με δράσεις μέσα από τη ΔιαNEOσις, ο δε Aθ. Συριανός μέσα από δράσεις όπως το «Eλλα-Δικά μας» και το πρόγραμμα σπουδών και πρακτικής εκπαίδευσης που «τρέχει» η EZA για νέους ζυθοποιούς.

Τί Λέει Ο Επικεφαλής Της ΕΖΑ Για Αθηναϊκή Και Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Ο «πόλεμος» με τις πολυεθνικές
Έναν χρόνο πριν, η ΕΖΑ λάνσαρε μια διαφημιστική καμπάνια, η οποία ήταν μάλλον πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά.

Με τίτλο «Διεκδικούμε χώρο για την Ελλάδα», η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης καλούσε τους καταναλωτές να επιλέξουν τις ελληνικές μπύρες, ζητούσε «ίδιους κανόνες για όλους» και επιτίθετο στη, θυγατρική της Heineken, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά και την θυγατρική της Carlsberg, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, διατεινόμενη πως οι δυο πολυεθνικές εφαρμόζουν εδώ και χρόνια αθέμιτες πρακτικές που καταπνίγουν τον ανταγωνισμό

Είχε προηγηθεί, λίγο καιρό πριν (Φεβρουάριο του 2018), η νίκη της ΕΖΑ στη δικαστική διαμάχη με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, την οποία κατηγορούσε πως από την Άνοιξη του 2015 συνέλλεγε και διακρατούσε παράνομα επαγγελματικά βαρέλια μπύρας που ήταν ιδιοκτησία της, εμποδίζοντάς την να εξυπηρετήσει τις αυξημένες παραγγελίες για τα προϊόντα της.

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόστιμο που επέβαλλε τον Δεκέμβριο του 2013 η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική της Heineken για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Και, αφού κατονόμαζε μπύρες όπως η Άλφα, η Άμστελ και η Μύθος, εφιστούσε την προσοχή σε μπύρες «που φαίνονται ελληνικές, αλλά δεν είναι», εξηγώντας ότι «ελληνικό προϊόν είναι αυτό που παράγεται στην Ελλάδα από ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις, τα κέρδη των οποίων διανέμονται στην Ελλάδα».

Η τολμηρή καμπάνια έμεινε στον «αέρα» μόλις λίγες ημέρες, αφού οι δύο μεγάλοι παίκτες του κλάδου απείλησαν να κινηθούν νομικά -άλλωστε η συγκριτική διαφήμιση απαγορεύεται στην Ελλάδα- όμως απέδειξε ότι ο «πόλεμος» στην αγορά της μπύρας, κάθε άλλο παρά τελείωσε με την ολοκλήρωση της δικαστικής διαμάχης και της παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο επικεφαλής της ΕΖΑ, άλλωστε, ουκ ολίγες φορές έχει εκφράσει δημόσια την έντονη δυσφορία του για τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά μπύρας και έχει καταγγείλει τη στάση των δυο πολυεθνικών που κατέχουν περίπου το 75% της εγχώριας αγοράς.

Χρησιμοποιώντας συχνά, μάλιστα, σκληρές φράσεις, όπως όταν, σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έλεγε πως η εγχώρια αγορά μπύρας παραμένει κλειστή και εχθρική για την ανάπτυξη των μικρότερων παικτών.

Σήμερα, ο Αθ. Συριανός εμφανίζεται πιο... ήρεμος και πιο αισιόδοξος για την αγορά. Πρόσφατα, έλεγε πως «σίγουρα, τα πράγματα στην αγορά δεν είναι σωστά» και εξηγούσε πως «είμαστε έτοιμοι και για δικαστικούς αγώνες, όμως θεωρούμε ότι χρειάζεται υπομονή. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, οι παίκτες αργούν να προσαρμοστούν. Και ο νόμος για το κάπνισμα, άλλωστε, άργησε να εφαρμοστεί»...

πηγή: epixirimatias.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νέα Μπύρα Από Κάστανο Κάνει «Γευστική» Πρεμιέρα Σε Φεστιβάλ Του Μπέργκαμο
grtimes.gr

Μια νέα μπύρα με γεύση κάστανο παρουσιάζεται απόψε στην περιοχή Μπέργκαμο στη Λομβαρδία, βόρεια της Ιταλίας και θα ακολουθήσει το ετήσιο φεστιβάλ με επίκεντρο τα «biligòcc» αποξηραμένα και καπνισμένα κάστανα.

Stone - Enjoy By 09.06.21
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Stone Brewing.

Stone - Hop Engineer-McKenzie River
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Stone Brewing.

Surly - Dumpster Fire 2020 / Moving Pictures
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Surly Brewing Co.

Prairie - Just The Juice
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Prairie Artisan Ales.

Heavy Seas - 27 Anniversary Ale
Γιώργος Ιορδανίδης

Τα 27α της γενέθλια γιορτάζει Heavy Seas Beer με την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το