English Greek
06
Δευ, Μάι
42 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μπύρα Με Μεζέ Μπλε Τυρί 2.700 Ετών

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Βαθιές ρίζες έχει η λατρεία μας για το τυρί και την μπύρα, μια σχέση που διαρκεί περίπου τρεις χιλιετίες.

Άνθρωποι που δούλευαν σε ορυχείο αλατιού στην Αυστρία, πριν από 2.700 χρόνια, παρασκεύαζαν και έτρωγαν μπλε τυρί και μπύρα. Αυτό διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Biology και βασίζεται στην ανάλυση ανθρωπίνων περιττωμάτων από την καρδιά του ορυχείου Χάλστατ των αυστριακών Άλπεων.

Ο Φρανκ Μέιχνερ, μικροβιολόγος στο ερευνητικό εργαστήριο EuRac στο Μπολτσάνο της Ιταλίας, εξηγεί ότι οι άνθρωποι που δούλευαν στο ορυχείο πριν από 2.700 χρόνια ήταν εξαιρετικά εξελιγμένοι και «είχαν τη γνώση και την ικανότητα να εφαρμόζουν τις διαδικασίες ζύμωσης κατά βούληση».

Τα ίχνη μπλε τυριού που βρέθηκαν στο ορυχείο αποτελούν την αρχαιότερη απόδειξη ωρίμανσης τυριού στην Ευρώπη.

Παρότι η παρασκευή και κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστή από άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, αυτή τη φορά οι ερευνητές έχουν στα χέρια τους την πρώτη μοριακή απόδειξη για την κατανάλωση μπύρας ήδη από εκείνη την εποχή.

Η Κέρστιν Κόβαρικ, έφορος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, που συνυπογράφει τη μελέτη, επισημαίνει ότι «αυξάνονται οι αποδείξεις ότι περίπλοκες επεξεργασίες και η ζύμωση διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αρχή της γαστριμαργικής μας κληρονομιάς».

Το ορυχείο του Χάλστατ, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco, είναι ένα ιδιαίτερο μέρος που βρίσκεται στο μέσο του πουθενά και χρησιμοποιείτο επί τρεις χιλιάδες χρόνια για την παραγωγή αλατιού. Όλοι οι κάτοικοι εργάζονταν στο ορυχείο και ζούσαν από αυτό. Για να μη βγαίνουν διαρκώς, φαίνεται ότι εκεί μέσα έτρωγαν και έκαναν τις φυσικές τους ανάγκες.

Αλάτι και 8° Κελσίου
Τα περιττώματα που αποκάλυψαν τα μυστικά τους είχαν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αλατιού στο περιβάλλον αλλά και της σταθερής θερμοκρασίας που δεν ξεπερνάει τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Για να εξάγουν τα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν τέσσερα δείγματα περιττωμάτων: ένα από την Εποχή του Χαλκού, δύο από την Εποχή του Σιδήρου και ένα του 18ου αιώνα. Σε ένα από αυτά, ηλικίας 2.700 ετών, εντοπίστηκαν δύο μύκητες (Penicillium roqueforti και Saccharomyces cerevisiae) που χρησιμοποιούνται για την κατεργασία των τροφίμων.

πηγή: kathimerini.gr

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Terrapin - Watermelon
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Terrapin Beer Co.

Põhjala - Armchair Detective
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Põhjala Brewery.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Στα 686 Εκατ. Ευρώ (0,4% Του Ελληνικού ΑΕΠ) Η Συνεισφορά Της
newmoney.gr

Για κάθε 1 ευρώ άμεσης συνεισφοράς της εταιρείας στο ΑΕΠ, δημιουργούνται επιπλέον 6,52 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία - Οι φορολογικές εισφορές της εταιρείας αποτελούν το 1% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας

Nøgne Ø - Archipelago
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Nøgne Ø.

Bottle Logic - Scatter Signal (2021)
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η Bottle Logic Brewing.

Bottle Logic - Picture If You Will...
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Bottle Logic Brewing.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το