English Greek
27
Σαβ, Απρ
42 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πεδίο Δόξης Η Μπύρα Θρέφει Τις Επενδύσεις Ο Καιρός

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Τη... συμμαχία της μπύρας φαίνεται να επιλέγει χρόνο με το χρόνο ο καιρός σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας κινείται παράλληλα με την προτίμηση των καταναλωτών στο συγκεκριμένο ελαφρύ οινοπνευματώδες, οι όλο και περισσότερες παραλλαγές του οποίου έρχονται να ικανοποιήσουν όλο και μεγαλύτερη γκάμα απαιτήσεων της κατανάλωσης διεθνώς.

Οι στατιστικές δείχνουν τη μπύρα να κερδίζει συνεχώς πόντους στον ανταγωνισμό με το κρασί, με το ισχυρότερο πλήγμα να το δέχονται αυτόν τον καιρό τα κόκκινα κρασιά. Είναι αυτό που κάνει χώρες με τεράστια παράδοση στο κρασί, όπως η Γαλλία, να επανεξετάζουν τον προσανατολισμό τους επί του θέματος, είτε με αναδιαρθρώσεις και ένταση στις λευκές ποικιλίες (τουλάχιστον όπου αυτό είναι εφικτό) είτε ακόμα και με εκρίζωση αμπελώνων, κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί και μάλιστα με κρατική χρηματοδότηση για κάποιες εκτάσεις στο Μπορντό.

Αξιόλογη διεύρυνση της κατανάλωσης μπύρας καταγράφεται τον τελευταίο καιρό και στην Ελλάδα, με τους συντελεστές του κλάδου να προβλέπουν ρεκόρ πωλήσεων και μάλιστα σε αυξημένες τιμές, κάτι που επηρεάζει ανάλογα τα επενδυτικά πλάνα τόσο των μεγάλων παικτών όσο και των νεότερων παραγωγών που επιδίδονται κατά βάση στο ειδικότερο πεδίο της μικροζυθοποιίας.

Να αναφερθεί εδώ ότι η μέχρι στιγμής εικόνα δραστηριότητας των επιχειρήσεων του κλάδου οδηγούν σε αναθεώρηση των προβλέψεων για τη φετινή χρονιά, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις που υπολογίζουν σε ένα συνολικό τζίρο της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ περίπου.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν μια ενίσχυση της κατανάλωσης από τα δίκτυα της λεγόμενης «μικρής λιανικής» (περίπτερα, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ), τα οποία θα μπορούσαν να διευκολύνουν έως ένα βαθμό τη διείσδυση στην αγορά νέων ετικετών που με ιδιαίτερη επίμονη  προσπάθεια φαίνεται να φιλοτεχνεί τα τελευταία χρόνια και η εγχώρια μικροζυθοποιία.

Βεβαίως, η γενικότερη εικόνα σε ότι αφορά την κατανομή του κλάδου δεν θα πρέπει να ικανοποιεί προς το παρόν τους μικρούς ζυθοποιούς ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τους 60 με διπλάσιο και πλέον αριθμό ετικετών. Ειδικότερα το γεγονός ότι τέσσερις μεγάλοι παίκτες (Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Ζυθοποιία Αταλάντης και Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης) ελέγχουν κάτι παραπάνω από το 88% της αγοράς, αφήνοντας το υπόλοιπο να μοιράζεται στο σύνολο της εγχώριας μικροζυθοποιίας (λιγότερο από 6%) και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (λιγότερο από 6%) των αλυσίδων λιανικής, είναι ένα στοιχείο που χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος της μπύρας δείχνει να παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου, η εγχώρια κατανάλωση βαίνει αυξανόμενη (με τη βοήθεια του καιρού και του τουρισμού, ενώ υπάρχουν πάντα και σημαντικά περιθώρια για εξαγωγές σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Φυσικά, η ανάπτυξη της εγχώριας μικροζυθοποιίας καλό είναι να στηριχθεί με ανάλογες επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή βύνης, ικανής να στηρίξει με κατάλληλα διαφοροποιημένο προϊόν τις πολλές και ενδιαφέρουσες ετικέτες των μικρών ζυθοποιών.

πηγή: agronews.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Deschutes - Royal Fresh
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Deschutes Brewery.

Dugges / Other Half - Bourbon & Ginger
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας, σε συνεργασία με την Other Half Brewing Co., ανακοίνωσε η Dugges Bryggeri.

AleSmith - Lost Prophet
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η AleSmith Brewing Co.

Beer Zombies - We Are The Weirdos
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Beer Zombies Brewing Co.

Odell - Fresh Hop Strata
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Odell Brewing Co.

Uiltje - Herr Oakmeister
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Uiltje Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το