English Greek
28
Κυρ, Απρ
41 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ελληνική... Cash Cow Της Heineken Και Η Διαμάχη Με Carlsberg Και Βεργίνα

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Μόνο τη διετία 2021-22 η Heineken εισέπραξε από την εν Ελλάδι θυγατρική της σε μερίσματα €61,6 εκατ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι αξιώσεις από Carlsberg και Βεργίνα.

Για τον όμιλο Heineken η εν Ελλάδι θυγατρική του αποτελεί ίσως μια από τις σημαντικότερες στο πορτοφόλιο του, παρά το γεγονός ότι η αγορά μπύρας στην Ελλάδα είναι μικρή σε σχέση με χώρες όπως π.χ. η Ολλανδία, η Τσεχία, το Βέλγιο ή η Γερμανία.

Μόνο την διετία 2021-2022 η Heineken εισέπραξε από την εν Ελλάδι θυγατρική της σε μερίσματα το ποσό των 61,649 εκατ. ευρώ -26,572 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2022 από 35,077 εκατ. ευρώ που είχε διανείμει πέρυσι σε μέρισμα και προμέρσιμα-, ενώ πέρυσι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρείχε, σε συγγενή εταιρεία του Ολλανδικού ομίλου δάνειο 45 εκατ. ευρώ.

Το υψηλό μέρισμα συνδέεται άμεσα με την καλή πορεία των οικονομικών μεγεθών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας όχι μόνο λόγω των πωλήσεων μπύρας, αλλά και λόγω της διανομής του Bacardi. Πέρυσι οι κατ' όγκο πωλήσεις ζύθου στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν 10,7% σε σχέση με το 2021, οι καθαρές πωλήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αυξήθηκαν 24% στα 279,883 εκατ. ευρώ από 225,635 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.

Τα κέρδη προ φόρων της ξεπέρασαν τα 43,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 27% και το κόστος κίνησης αποθεμάτων αυξήθηκε 36,32%, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας.

Τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και φόρων ανήλθαν στα 43,711 εκατ. ευρώ (+26,68%), τα κέρδη προ φόρων στα 43,468 εκατ. ευρώ (+27,3%), τα καθαρά κέρδη 34,135 εκατ. ευρώ (+28,79%) και ο φόρος εισοδήματος στα 10,03 εκατ. ευρώ από 7,444 εκατ. ευρώ (+34,7%).

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η εταιρεία έδωσε δάνειο ύψους 45 εκατ. ευρώ σε συγγενή εταιρεία του ομίλου ενώ καταχώρησε στα διαθέσιμα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία ποσό 2,1 εκατ. ευρώ που αφορά στην αξία πώλησης του αγροτεμαχίου και κτηρίου όπου γινόταν η εμφιάλωση του μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ.

Το μεν προσύμφωνο αγοραπωλησίας των ακινήτων υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ στις 15 Μαρτίου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συμφώνησε με την Premia Properties και τη Sterner Stenhus Greece για τη μεταβίβαση των ακινήτων, της επιχείρησης και του brand του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το ΣτΕ με απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου απέρριψε συνολικά την αίτηση αναιρέσεως που άσκησε η εταιρεία.  Ως αποτέλεσμα του προστίμου που επέβαλε η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2014 στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία υπάρχουν δύο αξιώσεις, από την Carlsberg και τη Βεργίνα, ύψους 478 εκατ. ευρώ.

Η Heineken δεν μπορεί να εκτιμήσει την έκβαση αυτών των αξιώσεων με βεβαιότητα διότι όπως αναφέρει στον ετήσιο απολογισμό τίθενται το ερώτημα εάν τα ολλανδικά δικαστήρια μπορούν να αναλάβουν (διεθνή) δικαιοδοσία επί αυτών των αξιώσεων, στο μέτρο που αυτές διατυπώνονται κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, -σ.σ. η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Ολλανδικού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Επίσης η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Heineken έχουν εγείρει υπεράσπιση έναντι αυτών των αξιώσεων, τόσο για διαδικαστικούς λόγους, όσο και για επί της ουσίας λόγους.

πηγή: euro2day.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Barrier - Morticia: Dulce De Leche
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα έκδοση της "Morticia" κυκλοφόρησε η Barrier Brewing Co.

Lambrate / Italiano - Hard Boiled 25
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Birrificio Italiano, κυκλοφόρησε η Birrificio Lambrate.

Mikkeller - Dragon Sniffle
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Mikkeller Brewing San Diego.

Anchorage - Barrel-Aged Blessed
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα έκδοση της "Blessed" κυκλοφόρησε η Anchorage Brewing Co.

Hudson Valley - Silhouette Raspberry Oatmeal / Silhouette Blueberry Maple Oatmeal
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Hudson Valley Brewery.

Κρασί Και Μπύρα Στο Απόσπασμα Λόγω Lockdown: Οι Πρόεδροι Των Συνδέσμων Οίνου Και Ζυθοποιίας Στο newsit.gr
Μαίρη Ι. Παπακωνσταντίνου

Απώλειες που θα ξεπεράσουν το 20% σε ετήσια βάση αναμένουν για το 2020 οι κλάδοι ζυθοποιίας και οινοποιίας. «Καταστροφικό» για τους παραγωγούς κρασιού και μπύρας χαρακτηρίζουν το νέο lockdown της εστίασης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Γιώργος Σκούρας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών κ. Σοφοκλής Παναγιώτου.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το