Λίγο πριν τα αλώνια, αναστατώνουν τους καλλιεργητές οι φήμες για πλαφόν παραγωγής και διάθεση του υπολοίπου σε τιμή κτηνοτροφικού.
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι παραγωγοί κριθαριού βυνοποίησης, λίγες μέρες πριν την έναρξη του αλωνιού, καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» που θέλουν να τους ανακοινώνεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία τροποποίηση επί τα χείρω της συμβολαιακής τους σχέσης, κάτι που για την ώρα η Ζυθοποιία δεν επιβεβαιώνει, αν και παραδέχεται πως μελετά λύσεις για να αντιμετωπίσει τις μειωμένες ανάγκες α' ύλης.
Το σενάριο που διακινείται και έχει προβληματίσει έντονα τους αγρότες, εμφανίζει την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να προωθεί την επιβολή ενός νέου χαμηλότερου πλαφόν, επί της προσδοκώμενης παραγωγής, πάνω από το οποίο θα παραλαμβάνει το προϊόν με την τιμή που θα έχει το κτηνοτροφικό κριθάρι στην αγορά και όχι με εκείνη του συμβολαίου.
Το πλαφόν αυτό, σύμφωνα με τη φημολογία, είναι γύρω στα 300 - 350 κιλά το στρέμμα, από τα 400 κιλά, που ίσχυε, τις προηγούμενες σεζόν, για κάποιες περιοχές της χώρας, όπως η Ανατολική Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, όπου η Ζυθοποιία διατηρεί συμβάσεις συμβολαιακής για χιλιάδες στρέμματα και έχει συμφωνήσει και φέτος να πληρώσει 17,2 λεπτά το κιλό.
Θα «βουλιάξει» η αγορά με κριθάρι για ζωοτροφή
«Λένε πως το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί είναι ότι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό έχει μειωθεί η κατανάλωση της μπύρας και θα μας ζητηθεί να βάλουμε πλάτη στην εταιρεία. Στον παραγωγό όμως ποιος θα βάλει πλάτη διότι έχει εμείς αγοράσαμε με 60 λεπτά το κιλό το σπόρο και αν ισχύσει ότι θέλουν να μειώσουν το πλαφόν στα 300 κιλά το στρέμμα, από τα 400, με μονομερή απόφαση και μόλις 10 μέρες πριν μπουν οι μηχανές στα χωράφια, τότε η καλλιέργεια θα είναι τελείως ασύμφορη», τόνισε με αγανάκτηση, παραγωγός από τη Χαλκιδική.
Ο ίδιος, που για ευνόητους λόγους θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εξέφρασε τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση, καθώς όπως είπε «επειδή η χρονιά φέτος εξελίσσεται πολύ καλά για το κριθάρι (σ.σ. αναμένονται έως κι 700 κιλά το στρέμμα), θα βουλιάξει η αγορά με ποσότητες που θα πάνε για ζωοτροφή και θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές στα κτηνοτροφικά δημητριακά».
Ίσα που καλύπτονται τα έξοδα με τα 400 κιλά ανά στρέμμα
Τις φήμες για σκέψεις περί επιβολής πλαφόν επιβεβαιώνει και έτερος εμπλεκόμενος με το κομμάτι της αλυσίδας παραγωγής βυνοποιήσιμης κριθής από τα χωριά στα βόρεια του νομού Θεσσαλονίκης, αν και η δική του πληροφόρηση, όπως μας είπε, μιλά για τοποθέτηση του πήχη στα περίπου 350 κιλά το στρέμμα.
«Το μέτρο, αν ισχύσει, θα είναι οριζόντιο και θα αφορά τον αντιπρόσωπο κι όχι τον κάθε παραγωγό. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν για παράδειγμα ο αντιπρόσωπος έχει υπογεγραμμένες συμβάσεις για 10.000 στρέμματα, η εταιρεία θα αγοράσει τους 3.500 τόνους με τη συμβολαιοποιημένη τιμή κι από εκεί και πάνω με την τιμή του κτηνοτροφικού», εξήγησε η πηγή μας.
Παίρνοντας μάλιστα «μολύβι και χαρτί», μας ανέλυσε πως, ήδη, με το πλαφόν στα 400 κιλά ανά στρέμμα ο παραγωγός ίσα που καλύπτει τα έξοδα, καθώς το ενοίκιο (στην περιοχή του) είναι 30 ευρώ το στρέμμα, το κόστος για τον σπόρο συντηρητικά είναι στα 10 ευρώ το στρέμμα, τα καλλιεργητικά έξοδα στα 5-6 ευρώ, η λίπανση (σ.σ. για δύο επεμβάσεις) στα 15 ευρώ το στρέμμα, η φυτοπροστασία στα 4 ευρώ και το αλώνισμα στα 10 ευρώ το στρέμμα. «Αντιλαμβάνεστε πως αν πέσουμε κάτω από το όριο των 400 κιλών, ο αγρότης ζήτημα είναι αν θα γυρίζει τα λεφτά του και όχι να του μείνει και μεροκάματο και να κάνει και αποσβέσεις», διευκρίνισε ο συνομιλητής μας. Στην περιοχή της Ξάνθης και της Ροδόπης, πάντως, όπου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διατηρεί συμβόλαια χιλιάδων στρεμμάτων, παραγωγοί και αντιπρόσωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή η Agrenda δήλωσαν άγνοια.
Ανενεργό το 65% της αγοράς μας λέει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Για το θέμα που έχει ανακινηθεί η Agrenda απευθύνθηκε και στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την οποία υπήρξε η τοποθέτηση πως «μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για την προμήθεια εγχωρίως παραγόμενου κριθαριού για όλες τις ανάγκες παραγωγής της στην Ελλάδα. Καθώς όμως η αγορά της μπύρας έχει δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα, με το 65% της αγοράς μας ανενεργό ήδη για πάνω από δύο μήνες και τους περιορισμούς στην εστίαση που θα τεθούν μετά, θα μειωθεί δυστυχώς αντίστοιχα και η ποσότητα παραγωγής μπύρας. Αυτό θα έχει αναγκαστικά επίπτωση και στην ποσότητα προμήθειας κριθαριού. Τις ημέρες αυτές πραγματοποιούνται συζητήσεις με τους συνεργάτες μας σε όλη την Ελλάδα ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση συνολικά, ενώ ως εταιρεία διερευνούμε τη δυνατότητα για εξαγωγές ελληνικής βύνης, παρά το δυσμενές περιβάλλον παγκοσμίως. Σύντομα, και σίγουρα πριν την έναρξη του θερισμού, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες αυτής της λύσης, που ευελπιστούμε ότι θα είναι η καλύτερη δυνατή για όλους».
Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 16 Μαΐου.
πηγή: agronews.gr