Η παραγωγή μπύρας αυξήθηκε κατά 11% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 2023 παρήχθησαν 34 εκατομμύρια λίτρα μπύρας, η χαμηλότερη ποσότητα της τελευταίας δεκαετίας (2013-2023).
Από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι αλβανικές εταιρείες καταβάλλουν διπλάσιο ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην μπύρα. Η αύξηση αυτή προκάλεσε άνοδο 22% στο κόστος παραγωγής, σε μια περίοδο όπου οι παραγωγοί ήδη αντιμετώπιζαν αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών της βύνης, των υλικών συσκευασίας και των μισθών των εργαζομένων.
Αδυνατώντας να καλύψουν το αυξημένο κόστος, ορισμένα εργοστάσια ανέστειλαν προσωρινά την παραγωγή τους για τρεις μήνες το 2023. Σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία, η παραγωγή μπύρας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 μειώθηκε κατά 22% σε σύγκριση με το 2022.
Η ζυθοποιία "Stela", η οποία ιδρύθηκε το 1994, πουλήθηκε στην εταιρεία εισαγωγής ποτών "Eurolab International Group" λόγω οικονομικών απωλειών και δυσκολιών στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων μετά την αύξηση του ΕΦΚ.
Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς τον Ιανουάριο του 2025, οι νέοι ιδιοκτήτες σχεδιάζουν να διατηρήσουν την παραγωγή της μάρκας "Stela", αυξάνοντας παράλληλα τη δυναμικότητά της κατά 4-5 φορές. Θα δοθεί προτεραιότητα στις εξαγωγές, ενώ η μπύρα θα συνεχίσει να διατίθεται και στην εγχώρια αγορά.
Πριν από τις φορολογικές αλλαγές, ο ειδικός φόρος για την εγχώρια παραγωγή ήταν 360 λεκ ανά εκατόλιτρο (HL) για παραγωγούς με ετήσια παραγωγή κάτω των 200.000 HL, ενώ για μεγαλύτερη παραγωγή ανερχόταν σε 710 λεκ. Με την τροποποίηση του νόμου «Περί ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Αλβανική Δημοκρατία», ο φόρος ενοποιήθηκε στα 710 λεκ για όλους τους παραγωγούς, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την προέλευσή τους (εγχώριοι ή ξένοι).
Η Ένωση Παραγωγών και Εμπόρων Αλκοολούχων Ποτών εξέφρασε την αντίθεσή της στις αλλαγές. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε το νέο καθεστώς τον Ιούλιο του 2024, κρίνοντάς το αναλογικό. Η Ένωση ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
πηγή: himara.gr