Ούτε που θα το φανταζόμασταν αν δεν το αποδείκνυαν οι επιστήμονες. Κι όμως!
Όταν η συζήτηση έρχεται στα αλκοολούχα, όλοι έχουμε κάποιο ποτό που προτιμάμε σε σχέση με τα υπόλοιπα. Είτε είμαστε «κλασικοί» και καλυπτόμαστε με ένα ποτήρι κρασί, είτε είμαστε πιο μοντέρνοι και απαιτητικοί και ο νους μας τριγυρνά στα φανταχτερά κοκτέιλ.
Και ενώ όλα τα ποτά είναι εξίσου νόστιμα και απολαυστικά, δεν είναι όλα τους εξίσου «επιτρεπτά» για την υγεία μας. Για παράδειγμα, διάφορες έρευνες υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό για την καρδιά. Ωστόσο άλλες, συνιστούν να μην καταναλώνουμε παρά ελάχιστο - και ιδανικά καθόλου - αλκοόλ.
Πού είναι το νέο, λοιπόν;
Στο ότι νέα μελέτη αποκάλυψε ένα πιθανό όφελος, που σχετίζεται με τη μέτρια κατανάλωση μπύρας και κρασιού. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον χαμηλότερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ).
Η ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, βασίστηκε στα δεδομένα 30 μελετών μεγάλης κλίμακας. Μελετών με θέμα τη διατροφή και τον συσχετισμό της με τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει πρώτα το εσωτερικό, δηλαδή την «επένδυση» των αρθρώσεων. Και ενώ αρχικά προκαλεί πρήξιμο και πόνο, αργότερα επιφέρει τη διάβρωση των οστών και την παραμόρφωση των αρθρώσεων.
Παράλληλα, η φλεγμονή και το πρήξιμο, από οποιοδήποτε σημείο κι αν ξεκινήσουν, απειλούν σταδιακά να επηρεάσουν και άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων:
• Του δέρματος
• Των ματιών
• Των πνευμόνων
• Της καρδιάς
• Των αιμοφόρων αγγείων
Τί απαντά η νέα έρευνα;
Όταν οι ερευνητές της πρόσφατης μελέτης αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ της χαμηλής έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου ρευματοειδούς αρθρίτιδας, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν μικρές ποσότητες μπύρας ή κρασιού διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο.
«Πρόκειται -όπως είπαμε και προηγουμένως- για μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση, που λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα 30 διαφορετικών μελετών μεγάλης κλίμακας», τονίζει η συν-συγγραφέας της μελέτης Τζάνεντ Κέιντe, διατροφική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds στη Μεγάλη Βρετανία. «Το τρομερά ενδιαφέρον που προκύπτει από την μετα-ανάλυση είναι το γεγονός ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ - που ισοδυναμεί με μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα - μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας», προσθέτει η ίδια.
Είναι σημαντικό να θέτουμε όρια
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα οφέλη σχετίζονται με την κατανάλωση μιας μπύρας ή ενός ποτηριού κρασιού την εβδομάδα. Η κατανάλωση ποτού σε μεγαλύτερες ποσότητες, αντί να βοηθά, συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οπότε, μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι!
πηγή: huffingtonpost.gr