English Greek
20
Πεμ, Αυγ
0 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γερμανία: Η Δικαστική Διαμάχη Ξεκίνησε Για Την Paulaner Spezi

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η Paulaner βρίσκεται σε διαμάχη με μια ζυθοποιία του Άουγκσμπουργκ. Το επίδικο ποσό ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος: τα δικαιώματα του ονόματος του αγαπημένου αναψυκτικού.

Πιείτε την αυθεντική: αυτό λέει το μπουκάλι της Spezi της ζυθοποιίας Riegele του Άουγκσμπουργκ. "Την αυθεντική;", θα ρωτούσαν πολλοί κάτοικοι του Μονάχου, "αυτή δεν είναι η Paulaner Spezi στο πολύχρωμο ρετρό μπουκάλι;".

Όχι! Στην πραγματικότητα, η Spezi προέρχεται από το Άουγκσμπουργκ. Και είναι ακριβώς αυτή η άγνοια που ενοχλεί το Brauhaus Riegele. Επειδή το όνομα Spezi χρησιμοποιούνταν εδώ ήδη από τη δεκαετία του 1950 για μια μπύρα.

Ωστόσο, η επιτυχία ήταν μέτρια, γι' αυτό και το όνομα χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για ένα νέο ποτό της ζυθοποιίας: ένα μείγμα κόκα-κόλα και πορτοκαλάδας.

Το ποτό ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στη μεταπολεμική περίοδο, αλλά τα μπουκάλια ενοχλούσαν. Έτσι, το προ-αναμεμειγμένο αναψυκτικό από το Άουγκσμπουργκ ήρθε πάνω στην ώρα.

Κάποια στιγμή, το Brauhaus Riegele δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στη ζήτηση για Spezi - και παραχώρησε την άδεια για το δημοφιλές ποτό σε διάφορα άλλα ζυθοποιεία.

Έκτοτε, οι ζυθοποιίες αυτές επιτρέπεται να παρασκευάζουν και να διανέμουν Spezi, αλλά σε αντάλλαγμα πληρώνουν το ζυθοποιείο του Άουγκσμπουργκ και χρησιμοποιούν τον σχεδιασμό και τη συνταγή του. Εκτός από την Paulaner.

paulaner spezi riegele spezi

Επειδή η ζυθοποιία του Μονάχου εξασφάλισε τα δικαιώματα του ονόματος Spezi τη δεκαετία του 1970 - έναντι μιας εφάπαξ πληρωμής 10.000 μάρκων.

Σε αντάλλαγμα, η Paulaner επιτρέπεται να πωλεί Spezi και να χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική συνταγή και σχεδιασμό. Ισχύει όμως ακόμη αυτή η σύμβαση;

Θα μπορούσαν να οφείλονται τέλη ύψους πέντε εκατομμυρίων ετησίως
Όχι, σύμφωνα με το Άουγκσμπουργκ, διότι η συμφωνία έχει έκτοτε καταγγελθεί και η Paulaner έχει λάβει νέα προσφορά. Με πωλήσεις 900.000 εκατόλιτρων Spezi ετησίως, η Paulaner θα μπορούσε να επιβαρυνθεί με έως και 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπολογίζει το δικαστήριο. Φυσικά, η εταιρεία με έδρα το Μόναχο βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

Κατά την άποψη της Paulaner, η άδεια δεν είναι απαραίτητη. Το 1974, συμφωνήθηκε ότι τα δύο ποτά θα πρέπει να διαχωρίζονται μεταξύ τους και να επιτρέπεται η συνύπαρξή τους. Επιπλέον, η Spezi έχει γίνει εν τω μεταξύ μια γενική ονομασία για αυτόν τον τύπο μείγματος του αγαπημένου αναψυκτικού.

Η απόφαση θα μπορούσε να εκδοθεί στις 30 Αυγούστου
Τα συμβαλλόμενα μέρη θέλουν τώρα να συζητήσουν έναν διακανονισμό. Διαφορετικά, η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να ανακοινωθεί στις 30 Αυγούστου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διαμάχη για την Spezi. Το 2020, μια ζυθοποιία έπρεπε να αλλάξει το όνομα του μίγματος από "Spatzi" σε "Lauser", επειδή το προηγούμενο όνομα ήταν πολύ παρόμοιο με το εμπορικό σήμα Spezi.

Η εταιρεία με έδρα το Άουγκσμπουργκ κατέληξε επίσης σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Almdudler, η οποία κατέχει τα δικαιώματα του ονόματος Spezi στην Αυστρία.

Ωστόσο, η εταιρεία, από τα ποτά της οποίας πιθανότατα παρασκευάστηκαν κυρίως τα αρχικά Spezis, δεν εμπλέκεται στη μεγάλη διαμάχη. Η Coca Cola πωλεί παραδοσιακά το μείγμα του αναψυκτικού στη Γερμανία με την ονομασία Mezzo-Mix.

πηγή: grland.info

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΖΑ: Τα Νέα Προϊόντα Που Ξεχώρισαν Στην HoReCa 2025
foodlife.gr

Με μια μακρά πορεία στην αγορά από το 1989, η εταιρεία συνεχίζει να εξελίσσεται, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

UEFA: Champions League Και Heineken Μαζί Και Στο Νέο Κύκλο 2024-27
amna.gr

Η UEFA ανακοίνωσε σήμερα (19/9) ότι ανανέωσε τη μακροχρόνια συνεργασία της στο Champions League με την ολλανδική εταιρεία ζυθοποιίας, Heineken μέχρι το τέλος του κύκλου των διασυλλογικών διοργανώσεων 2024-27.

Αυτές Οι Χώρες Είναι Τα Πιο Γερά Ποτήρια Της Ευρώπης - Πού Βρίσκεται Η Ελλάδα
iefimerida.gr

Η σχέση των ανθρώπων με το ποτό έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια.

Β.Σ. Καρούλιας: Πώς Θα Καλύψει Ο Χρ. Αργυρού Το Κενό Της AB InBev
Άννα Διανά

Μπορεί από τον Ιανουάριο του 2023 η Β.Σ. Καρούλιας να μην περιλαμβάνει πλέον στο χαρτοφυλάκιό της τα προϊόντα της AB InBev, του μεγαλύτερου «παίκτη» στην παγκόσμια αγορά μπύρας ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας είναι αισιόδοξη ότι αυτό δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην πορεία της.

Μπύρα Από 100% Ελληνικό Ρύζι Παρασκεύασε Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Αφροδίτη Χρυσοχόου

Πολύ καλές οι εντυπώσεις από τις πρώτες γευστικές δοκιμές. Τι δηλώνει ερευνητής του Οργανισμού στην «ΥΧ».

Uiltje - Portal To Hop Hell
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Uiltje Brewing Co.

Άλλα Άρθρα