English Greek
02
Σαβ, Δεκ
46 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γερμανία: Η Δικαστική Διαμάχη Ξεκίνησε Για Την Paulaner Spezi

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η Paulaner βρίσκεται σε διαμάχη με μια ζυθοποιία του Άουγκσμπουργκ. Το επίδικο ποσό ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος: τα δικαιώματα του ονόματος του αγαπημένου αναψυκτικού.

Πιείτε την αυθεντική: αυτό λέει το μπουκάλι της Spezi της ζυθοποιίας Riegele του Άουγκσμπουργκ. "Την αυθεντική;", θα ρωτούσαν πολλοί κάτοικοι του Μονάχου, "αυτή δεν είναι η Paulaner Spezi στο πολύχρωμο ρετρό μπουκάλι;".

Όχι! Στην πραγματικότητα, η Spezi προέρχεται από το Άουγκσμπουργκ. Και είναι ακριβώς αυτή η άγνοια που ενοχλεί το Brauhaus Riegele. Επειδή το όνομα Spezi χρησιμοποιούνταν εδώ ήδη από τη δεκαετία του 1950 για μια μπύρα.

Ωστόσο, η επιτυχία ήταν μέτρια, γι' αυτό και το όνομα χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για ένα νέο ποτό της ζυθοποιίας: ένα μείγμα κόκα-κόλα και πορτοκαλάδας.

Το ποτό ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στη μεταπολεμική περίοδο, αλλά τα μπουκάλια ενοχλούσαν. Έτσι, το προ-αναμεμειγμένο αναψυκτικό από το Άουγκσμπουργκ ήρθε πάνω στην ώρα.

Κάποια στιγμή, το Brauhaus Riegele δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στη ζήτηση για Spezi - και παραχώρησε την άδεια για το δημοφιλές ποτό σε διάφορα άλλα ζυθοποιεία.

Έκτοτε, οι ζυθοποιίες αυτές επιτρέπεται να παρασκευάζουν και να διανέμουν Spezi, αλλά σε αντάλλαγμα πληρώνουν το ζυθοποιείο του Άουγκσμπουργκ και χρησιμοποιούν τον σχεδιασμό και τη συνταγή του. Εκτός από την Paulaner.

paulaner spezi riegele spezi

Επειδή η ζυθοποιία του Μονάχου εξασφάλισε τα δικαιώματα του ονόματος Spezi τη δεκαετία του 1970 - έναντι μιας εφάπαξ πληρωμής 10.000 μάρκων.

Σε αντάλλαγμα, η Paulaner επιτρέπεται να πωλεί Spezi και να χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική συνταγή και σχεδιασμό. Ισχύει όμως ακόμη αυτή η σύμβαση;

Θα μπορούσαν να οφείλονται τέλη ύψους πέντε εκατομμυρίων ετησίως
Όχι, σύμφωνα με το Άουγκσμπουργκ, διότι η συμφωνία έχει έκτοτε καταγγελθεί και η Paulaner έχει λάβει νέα προσφορά. Με πωλήσεις 900.000 εκατόλιτρων Spezi ετησίως, η Paulaner θα μπορούσε να επιβαρυνθεί με έως και 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπολογίζει το δικαστήριο. Φυσικά, η εταιρεία με έδρα το Μόναχο βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

Κατά την άποψη της Paulaner, η άδεια δεν είναι απαραίτητη. Το 1974, συμφωνήθηκε ότι τα δύο ποτά θα πρέπει να διαχωρίζονται μεταξύ τους και να επιτρέπεται η συνύπαρξή τους. Επιπλέον, η Spezi έχει γίνει εν τω μεταξύ μια γενική ονομασία για αυτόν τον τύπο μείγματος του αγαπημένου αναψυκτικού.

Η απόφαση θα μπορούσε να εκδοθεί στις 30 Αυγούστου
Τα συμβαλλόμενα μέρη θέλουν τώρα να συζητήσουν έναν διακανονισμό. Διαφορετικά, η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να ανακοινωθεί στις 30 Αυγούστου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διαμάχη για την Spezi. Το 2020, μια ζυθοποιία έπρεπε να αλλάξει το όνομα του μίγματος από "Spatzi" σε "Lauser", επειδή το προηγούμενο όνομα ήταν πολύ παρόμοιο με το εμπορικό σήμα Spezi.

Η εταιρεία με έδρα το Άουγκσμπουργκ κατέληξε επίσης σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Almdudler, η οποία κατέχει τα δικαιώματα του ονόματος Spezi στην Αυστρία.

Ωστόσο, η εταιρεία, από τα ποτά της οποίας πιθανότατα παρασκευάστηκαν κυρίως τα αρχικά Spezis, δεν εμπλέκεται στη μεγάλη διαμάχη. Η Coca Cola πωλεί παραδοσιακά το μείγμα του αναψυκτικού στη Γερμανία με την ονομασία Mezzo-Mix.

πηγή: grland.info

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

OverWroks - Valkyrie Vendetta
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η OverWroks.

Uiltje - The H-Team
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Uiltje Brewing Co.

Almanac - Bunny Hill
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Almanac Beer Co.

Alea - Fermi Paradox
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η Alea Brewing Co.

Left Hand - Wook Bait
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Left Hand Brewing Co.

Commonwealth - Victoria
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Commonwealth Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Heavy Seas - Glacier Froot
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - Joose Cannon Fuzzy Navel
Γιώργος Ιορδανίδης
Funky Buddha - Berries And Queens
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - F*ck 2020
Γιώργος Ιορδανίδης
Funky Buddha - Morning Wood
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το