English Greek
18
Πεμ, Απρ
35 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μπι Όπως Μπύρα

Βιβλια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

B Is For Beer
Tom Robbins
εκδ. Αίολος, 2009
μετάφρ. Γιώργος Μπαρουξής

Σύνοψη: Ένα παιδικό βιβλίο για τη Μπύρα; Ναι, είτε το πιστεύετε είτε όχι· αλλά το Μπι όπως Μπύρα είναι επίσης και ένα βιβλίο για μεγάλους· και, βέβαια, έχετε υπόψη σας ότι είναι ένα έργο του αντικομφορμιστή συγγραφέα Τομ Ρόμπινς, που φημίζεται διεθνώς για την ικανότητά του να διαφωτίζει σοβαρά αλλά και να ψυχαγωγεί κωμικά.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ (πάνω κάτω τώρα) υπήρχε ένας πλανήτης (τι θα λέγατε γι' αυτόν εδώ;) που οι κάτοικοί του κατανάλωναν τριάντα έξι δισεκατομμύρια γαλόνια μπύρα τον χρόνο (είναι γεγονός, μπορείτε να το δείτε και στο Google). Ανάμεσα σ' αυτούς που επηρεάζονται, ο καθένας ή η καθεμιά με τον δικό του ή τον δικό της τρόπο, απ’ όλες αυτές τις μπουρμπουλήθρες και τα ρεψίματα και τους αφρούς, ήταν και μια έξυπνη, περίεργη, παράτολμη μαθήτρια του νηπιαγωγείου, η Γκρέισι, η ταλαιπωρημένη μαμά της, ο αναίσθητος μπαμπάς της, ο αντικομφορμιστής θείος της και ένας μαγικός δυναμικός εισβολέας από έναν κόσμο κρυμμένο μέσα στον κόσμο μας. Με πρωταγωνιστές τους προαναφερθέντες χαρακτήρες το Μπι όπως Μπύρα - γοητευτικό αλλά και ανατρεπτικό μαζί - οδηγεί τους αναγνώστες του, μικρούς και μεγάλους, σε μια απρόσμενη και εις βάθος διερεύνηση των ορίων της πραγματικότητας, τις μαγικές ικανότητες των παιδιών και, φυσικά, στο υπέρτατο νόημα μιας ωραίας παγωμένης μπυρίτσας.

Είμαι φανατική του Robbins μου αρέσει αυτός ο τρελός τρόπος που γράφει, οι απίστευτες παρομοιώσεις του, οι διαταραγμένοι ήρωές του... Έτσι λοιπόν όταν είδα χτες το νέο του βιβλίο έπρεπε να το πάρω! Το βιβλίο αυτό λέει ότι είναι «Ένα παιδικό βιβλίο για μεγάλους - Ένα μεγαλίστικο βιβλίο για παιδιά». Ο τρόπος γραφής του Robbins είναι ιδιαίτερα εξευγενισμένος με αποτέλεσμα να μπορούσε να διαβαστεί κι από ένα παιδί. Αν και για να 'μαι ειλικρινής, δεν ξέρω από ποια ηλικία θα το έδινα στο παιδί μου!

Το βιβλίο απογοητεύει στο σύνολό του. Κατ' αρχήν είναι πολύ μικρό. 130 σελίδες στα περισσότερα βιβλία του Robbins είναι απλά η αρχή. Η ιστορία της Γκρέισι και της μπυρονεράιδας (δεν μπορώ να γράψω τη λέξη μπύρα με "ι", είμαι της παλιάς ορθογραφίας!) είναι σχετικά ενδιαφέρουσα, αλλά βασικά είναι λίγη. Πολύ λίγη. Έχει βέβαια κάποια καλά σημεία, όπου ο Robbins κάνει το politically correct χρέος του, αλλά... Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάβασα σε ένα απόγευμα, και δεν απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Ελπίζω μόνο να μη χάνει τη σπιρτάδα και την έμπνευσή του ο Robbins... Είναι βέβαια κι 72 ετών πλέον...

πηγή: cereal-reader.blogspot.com

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το