Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» στην Ιρλανδία, ώστε να μπορεί να τοποθετεί σε κάθε ποτό ετικέτες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στα πακέτα των τσιγάρων.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο της Ιρλανδίας να τοποθετήσει προειδοποιητικές ετικέτες στις φιάλες κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» στην Ιρλανδία, ώστε να μπορεί να βάλει σε κάθε ποτό ετικέτα παρόμοια με αυτές που υπάρχουν στα πακέτα των τσιγάρων.
Οι συγκεκριμένες ετικέτες για τα ποτά θα αναφέρουν πως η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ηπατική νόσο, βλάπτει την εγκυμοσύνη και συνδέεται άμεσα με θανατηφόρους καρκίνους.
Ωστόσο το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε κάποιες χώρες της ΕΕ.
Συγκεκριμένα 9 μέλη της ΕΕ έχουν φέρει αντίρρηση με το συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ η βιομηχανία ποτών χαρακτηρίζει το μέτρο ως επιθετικό, καθώς ήδη η ΕΕ έχει υιοθετήσει μία φιλοσοφία περί «κατανάλωσης αλκοόλ με μέτρο».
Τί οδήγησε την Ιρλανδία σε αυτή την απόφαση;
H Ιρλανδία πέρασε σχέδιο νόμου για την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα αλκοολούχα ποτά σε μία προσπάθειά της να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ορίζει και τις κατώτατες τιμές στα προϊόντα λιανικής πώλησης, εξοργίζοντας όσους καταναλωτές δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν μπύρα και βότκα, εξαιτίας της ακριβής τιμής.
Οι ιρλανδικές αρχές γνωρίζουν ότι η τοποθέτηση προειδοποιήσεων για τον καρκίνο σε όλα τα αλκοολούχα προϊόντα δημιουργεί έναν «εμπορικό πόλεμο» με τις εταιρίες οινοποιίας και ζυθοποιίας της Ευρώπης.
Τί θα γράφουν οι ετικέτες;
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι προειδοποιήσεις για την υγεία θα είναι αυστηρές και θα πρέπει να είναι γραμμένες με κόκκινα κεφαλαία γράμματα, όπως το ακόλουθο κείμενο:
«Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ηπατική νόσο» και «Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του αλκοόλ και του θανατηφόρου καρκίνου».
Γιατί είναι ενοχλημένη η ευρωπαϊκή βιομηχανία ποτών;
«Η προτεινόμενη επισήμανση ισοδυναμεί με παραπληροφόρηση», παραπονέθηκε ο Ετόρε Πραντίνι, πρόεδρος γεωργικής εταιρίας.
«Δεν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε το αλκοόλ με τα τσιγάρα. Γνωρίζουμε πως εάν καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα, το κρασί ωφελεί την υγεία», δήλωσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο Ουλριχ Άνταμ, που εργάζεται στη βιομηχανία ποτών στην Ευρώπη επισήμανε πως το ιρλανδικό σύστημα δεν έκανε καμία διάκριση μεταξύ της «μέτριας» και της «υπερβολικής» κατανάλωσης αλκοόλ.
Η Brewers of Europe, που εκπροσωπεί 10.000 παρασκευαστές μπύρας, δήλωσε ότι τα μέτρα εμποδίζουν το ελεύθερο εμπόριο.
«Τα ιρλανδικά σχέδια «πλήττουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, διαλύοντας έναν κλάδο που έχει προσφέρει τόσα πολλά οφέλη στους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Λαμπέρτο Φρεσκομπάλντι, πρόεδρος της ιταλικής ένωσης οινοποιών.
Στο θέμα παρενέβη και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος κατηγόρησε το ιρλανδικό σχέδιο ως «επίθεση» στην ταυτότητα και την κληρονομιά της Ιταλίας.
Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε να γίνει παρέμβαση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, λέγοντας πως οι αποφάσεις αυτές ενδεχομένως να επηρεάσει το εμπόριο και άλλων κρατών της ΕΕ.
πηγή: kathimerini.gr