Είμαστε σε μια αποστολή να σώσουμε την μπύρα του κόσμου», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρυτής της Ekonoke η οποία καλλιεργεί υδροπονικό λυκίσκο.
Σε αποθήκες έξω από τη Μαδρίτη, αμπέλια λυκίσκου αναπτύσσονται κάτω από φώτα Led και όπως υποστηρίζουν αυτό θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί στο μέλλον η προσφορά ενός βασικού συστατικού στο πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό στον κόσμο που απειλείται πλέον από την κλιματική αλλαγή.
Λόγω της ανάγκης τους για συνθήκες μεγάλων καλοκαιρινών ημερών και ήπιων θερμοκρασιών, ο λυκίσκος καλλιεργείται παραδοσιακά σε εύκρατα κλίματα που βρίσκονται σε περιοχές όπως το Hallertau της Γερμανίας, η Τσεχική Δημοκρατία ή οι βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι συχνότερες ξηρασίες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μειώνουν τόσο τις αποδόσεις όσο και την ποιότητα - ένας αυξανόμενος πονοκέφαλος για τη βιομηχανία μπύρας.
Σύμφωνα με ενώσεις καλλιεργητών, η παραγωγή στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 12% το 2022, ενώ η γερμανική παραγωγή σημείωσε πτώση 21% και οι αποδόσεις στην Τσεχία μειώθηκαν περισσότερο από 40% λόγω των ασυνήθιστα ζεστών και ξηρών συνθηκών καλλιέργειας.
Η ισπανική Ekonoke αναζητά μια λύση καλλιεργώντας τα αμπέλια υψηλής έντασης νερού σε εσωτερικούς χώρους μέσω υδροπονικών συστημάτων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν σχεδόν 95% λιγότερο νερό από την παραδοσιακή υπαίθρια καλλιέργεια.
«Είμαστε σε μια αποστολή να σώσουμε την μπύρα του κόσμου», δήλωσε στο Reuters η Ines Sagrario, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρυτής της Ekonoke.
Η 11μελής ομάδα γεωπόνων, χημικών και βιοτεχνολόγων της start-up δοκιμάζει διαφορετικούς συνδυασμούς φωτός και λίπανσης - ανάμειξη λιπασμάτων και νερού - στη μονάδα δοκιμών της κοντά στη Μαδρίτη, αναζητώντας τη «μυστική συνταγή» που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε ποικιλία.
Ο απώτερος στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή άλφα-οξέων και αιθέριων ελαίων που προσδίδουν τα πικρά και φρουτώδη αρώματα που τόσο αγαπούν οι λάτρεις της craft μπύρας.
Δεκάδες αισθητήρες γαντζωμένοι στα φύλλα, τις ρίζες και τους μίσχους των ψηλών ορειβατών μετρούν κάθε παράμετρο, από την υγρασία έως τα επίπεδα CO2, καθώς η αλλαγή των μηκών κύματος από τα φώτα Led δίνουν στις επαναχρησιμοποιημένες αποθήκες μια αίσθηση νυχτερινού κέντρου.
«Αυτοί οι λυκίσκοι δεν έχουν δει ποτέ ηλιακό φως, παρά μόνο το δικό μας φως», είπε ο Χαβιέρ Ραμίρο, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Ekonoke.
Αυστηρά μέτρα υγιεινής, όπως προστατευτική ενδυμασία για το προσωπικό, διασφαλίζουν ότι ο χώρος παραμένει απαλλαγμένος από παράσιτα, αφαιρώντας τα φυτοφάρμακα από τα οποία συχνά εξαρτάται η παραδοσιακή γεωργία.
Για τη χρηματοδότηση των σχεδίων έρευνας και επέκτασής της, η Ekonoke συνεργάζεται με τον όμιλο Hijos de Rivera, κατασκευαστές της δημοφιλούς μάρκας Estrella Galicia, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μια περιορισμένη έκδοση IPA χρησιμοποιώντας το λυκίσκο της Ekonoke που βρίσκεται ήδη σε ένα μπαρ στην hipster γειτονιά Chueca της Μαδρίτης.
Το επόμενο βήμα τους είναι να αναβαθμίσουν την παραγωγή σε τρεις χώρους με έως και 400 εργοστάσια το καθένα από τα σημερινά αρκετές δεκάδες σε μια πιλοτική εγκατάσταση 1.200 τετραγωνικών μέτρων (13.000 πόδια) στη βορειοδυτική Γαλικία. Εκεί, σχεδιάζουν να δοκιμάσουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες μετά τη συγκομιδή.
Ο Sagrario είπε ότι στο μέλλον, οι εσωτερικές φυτείες θα μπορούσαν ιδανικά να δημιουργηθούν δίπλα σε ζυθοποιούς, λειτουργώντας ως καταβόθρα άνθρακα επαναχρησιμοποιώντας το CO2 που εκπέμπεται κατά τη ζύμωση για να επιταχύνει τη φωτοσύνθεση των φυτών και να ανακυκλώσει τα υπολείμματα φιλτραρισμένου νερού που απομένουν από την κατασκευή.
Ο διευθυντής της ABI για τις παγκόσμιες προμήθειες λυκίσκου, Willy Buholzer, είπε ότι το βασικό ερώτημα για «πολύ υποσχόμενες» επιχειρήσεις όπως η Ekonoke είναι εάν μπορούν να καλλιεργήσουν και να πουλήσουν λυκίσκου υψηλής ποιότητας που είναι σε θέση να ανταγωνιστούν πάνω από 1.000 χρόνια ιστορίας σε έναν ενίοτε συντηρητικό τομέα με συντηρητικούς καταναλωτές.
πηγή: fpress.gr