Ο Ουλουκάγια περιέγραψε την απόφασή του να αγοράσει την ζυθοποιία στο Σαν Φρανσίσκο ως στοίχημα τόσο για την αναζωογόνηση της εταιρείας όσο και της πόλης της.
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας γιαουρτιού Xαμντί Ουλουκάγια αγόρασε την Anchor Brewing με έδρα το Σαν Φρανσίσκο για ένα άγνωστο, για την ώρα, ποσό, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Ουλουκάγια, ο γεννημένος στην Τουρκία ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Chobani, απέκτησε την ζυθοποιία και τις εγκαταστάσεις 2,2 στρεμμάτων (0,9 εκταρίων) στην ανατολική πλευρά της πόλης μέσω του οικογενειακού του γραφείου, Shepherd Futures.
Η 127χρονη ζυθοποιία, γνωστή για τη λάγκερ Anchor Steam, έπαψε να λειτουργεί τον Ιούλιο. Ο ιδιοκτήτης του εκείνη την εποχή, η ιαπωνική Sapporo Holdings Ltd., ανέφερε ως λόγο τη μείωση των πωλήσεων, γεγονός που σόκαρε τους «ακολούθους» της ζυθοποιίας.
Στοίχημα αναζωογόνησης
Ο Ουλουκάγια περιέγραψε την απόφασή του ως στοίχημα τόσο για την αναζωογόνηση της εταιρείας όσο και της πόλης της. «Και οι δύο βιώνουν τη μαγεία της αναγέννησης», δήλωσε ο 52χρονος Ουλουκάγια σε δήλωσή του την Παρασκευή ανακοινώνοντας την εξαγορά. "Το Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται στην καρδιά της Anchor Brewing και η Anchor ενσαρκώνει τόσα πολλά από αυτά που κάνουν αυτή την πόλη μεγάλη".
Ο δισεκατομμυριούχος ίδρυσε την Chobani πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Είχε μεταναστεύσει πρόσφατα από την Τουρκία και εντυπωσιάστηκε από το περιορισμένο και χαμηλής ποιότητας γιαούρτι που διατίθεται στα περισσότερα καταστήματα των ΗΠΑ. Χρησιμοποίησε ένα δάνειο Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων για να ιδρύσει το Chobani, του οποίου το όνομα είναι εμπνευσμένο από την τουρκική λέξη για τον βοσκό.
Δεν είναι η πρώτη επιδρομή του Ουλουκάγια πέρα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα: Απέκτησε σημαντικό μερίδιο στην εταιρεία καφέ La Colombe με έδρα τη Φιλαδέλφεια το 2015. Η Chobani, η οποία πουλά επίσης κρέμες καφέ και γάλα βρώμης, αγόρασε ολόκληρη την εταιρεία πέρυσι για 900 εκατομμύρια δολάρια.
Πλούτισε πουλώντας ελληνικό γιαούρτι
Νέο εγχειρίδιο για τους CEO γράφει ο Μr Chobani ή κατά κόσμον Χαμντί Ουλουκάγια. Ο Τούρκος επιχειρηματίας που έχει αποκτήσει αμύθητα πλούτη πουλώντας... ελληνικό γιαούρτι στο εξωτερικό.
Ο ιδιοκτήτης της Chobani ξεκίνησε από ένα αγροτόσπιτο της Τουρκίας. Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα βρισκόταν στην κορυφή της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής.
Μεγάλωσε στο κτήμα του πατέρα του που ήταν γεμάτο αγελάδες και μετανάστευσε από την Τουρκία στις ΗΠΑ σε ηλικία 22 ετών.
Όνειρό του ήταν να μάθει αγγλικά και να σπουδάσει σε μία σχολή επιχειρηματικών σπουδών.
Μια αγγελία φέρνει... αλλαγές
Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, ήρθε όταν, μία μέρα τυχαία, διάβασε μία αγγελία. Ό ίδιος περιγράφει: «Μια κρύα μέρα του Ιανουαρίου του 2005, πήρα μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής μου. Ήμουν στο δρόμο και προσπαθούσα να βρω αυτό το παλιό εργοστάσιο. Μια ημέρα πριν έλαβα μήνυμα στο email που έλεγε ότι είναι προς πώληση μονάδα γιαουρτιού.
Το εργοστάσιο ήταν τόσο παλιό, που οι ιδιοκτήτες νόμιζαν ότι δεν άξιζε τίποτα. Όταν μπήκα αυτό που έβλεπα ήταν οι άνθρωποι. 55 τον αριθμό. Η μόνη δουλειά ήταν να διαλύσουν και να το κλείσουν για πάντα. Αυτό που με στεναχώρησε περισσότερο εκείνη τη στιγμή, ήταν ότι αυτό δεν ήταν απλά ένα παλιό εργοστάσιο. Αλλά μια χρονομηχανή. Ένα μέρος όπου οι άνθρωποι έφτιαξαν τη ζωή τους, αλλά τώρα έκλεινε. Και η εταιρεία όχι μόνο εγκατέλειπε το γιαούρτι αλλά εγκατέλειπε αυτούς, λες και δεν ήταν αρκετά καλοί. Ήμουν τόσο θυμωμένος που ο CEO που ήταν τόσο μακριά, έβλεπε τα λογιστικά στοιχεία και έκλεινε το εργοστάσιο.
Τα spreadsheets είναι τεμπέλικα. Δεν λένε για τους ανθρώπους, δεν σου λένε για τις κοινότητες. Αλλά δυστυχώς σήμερα πολλές επιχειρηματικές αποφάσεις λαμβάνονται σήμερα, με βάση τα λογιστικά στοιχεία. Μέχρι τον Αύγουστο του 2005 είχα τα κλειδιά του εργοστασίου. Το πρώτο που έκανα ήταν να προσλάβω 4 από τους 55 ανθρώπους.
Κάποιες φορές αναρωτιέμαι, τι θα μου έλεγαν εάν τους έλεγα ότι σε δυο χρόνια θα αρχίζαμε την παραγωγή γιαουρτιού, που δεν έχουν ξαναδεί οι Αμερικανοί και δεν έχουν γευτεί ποτέ πριν. Θα είναι πεντανόστιμο, και φυσικό. Και θα ξανά προσλάβουμε και τους 55 υπαλλήλους ή τους περισσότερους από αυτούς και μετά άλλους 100 και μετά άλλους 1000.
Εάν τους έλεγα βλέπετε αυτή την πόλη εκεί; Για κάθε έναν προσλαμβάνουμε άλλες 10 θέσεις εργασίας θα ανοίγουν στην τόπο. Η πόλη θα ξαναζωντανέψει. Σε αυτούς τους ίδιους ανθρώπους που εγκατέλειπαν, ήταν αυτοί που το ξαναέφτιαξαν 100 φορές καλύτερο».
πηγή: ot.gr