English Greek
16
Σαβ, Οκτ
64 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επαναχρησιμοποίηση Υποπροϊόντων Στη Ζυθοποιία

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Τα ποτά, τα κράκερ και τα ψάρια είναι μόνο τρεις από τους τομείς όπου επί του παρόντος διερευνούνται καινοτόμες λύσεις από τον κλάδο ζυθοποιίας της ΕΕ σε μια προσπάθεια να ανακυκλωθούν τα σπατάλη υποπροϊόντων από την παραγωγή μπύρας ως μέρος της δέσμευσής τους να συμβάλουν στην επίτευξη των πράσινων στόχων της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, ο τομέας εκπόνησε ένα σχέδιο αειφορίας που έχει σχεδιαστεί για την αναβάθμιση καινοτόμων λύσεων που στοχεύουν στα απόβλητα και βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τομέα.

Ένας τρόπος με τον οποίο ο τομέας επιδιώκει να το επιτύχει αυτό είναι με την επένδυση σε καινοτόμες τεχνικές για την ανάκτηση και την αξιοποίηση των προϊόντων που ήταν προηγουμένως αχρησιμοποίητα ή ανεπιθύμητα.

Ένα μεγάλο επίκεντρο της έρευνας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι «αναλωμένοι» κόκκοι, δηλαδή το εκχυλισμένο υπόλειμμα βύνης κριθαριού που έχει απομείνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παρασκευής, μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πολύτιμο.

Αποτελούμενο από ίνες, πρωτεΐνες και λίπη, αυτοί οι αναλωμένοι σπόροι μπορούν να αντιστοιχούν στο 85% των απορριμμάτων ζυθοποιίας, το οποίο, σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταφράζεται σε χιλιάδες τόνους αναλωμένου σιταριού κάθε χρόνο.

Το επίκεντρο τώρα είναι να μετατοπίσουμε την ιδέα των «χρησιμοποιημένων» σπόρων σε «αποθηκευμένους» σπόρους, η οποία επιτυγχάνεται εν μέρει μέσω μιας σειράς καινοτόμων πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μιλώντας σε ένα πρόσφατο φόρουμ αειφορίας της Brewers of Europe, ο Thomas Monin, ειδικός στην ανάπτυξη προϊόντων συμπαραγωγής στην AB InBev, μια κορυφαία εταιρεία ποτών και ζυθοποιίας με έδρα το Βέλγιο, εκτιμά ότι η εταιρεία παράγει περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια τόνους αναλωμένων κόκκων κάθε χρόνο.

Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, θα ήταν αρκετή πρωτεΐνη για να τροφοδοτήσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τον τομέα.

Μέχρι πρόσφατα, η εταιρεία πούλησε κυρίως το υποπροϊόν για χρήση ως ζωοτροφή και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση.

Αλλά αυτή είναι μια χαμένη ευκαιρία, σύμφωνα με τον Monin, ο οποίος τόνισε ότι αυτοί οι σπόροι είναι κατάλληλοι για κατανάλωση από τον άνθρωπο και είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικοί.

Μία τέτοια πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από το έργο LIFE της ΕΕ, επέτρεψε στους ζυθοποιούς να παράγουν ένα μη αλκοολούχο ποτό, ενώ μια άλλη μετατρέπει αυτούς τους σπασμένους κόκκους σε κράκερ.

«Για το ζυθοποιείο, πέρα ​​από τη δημιουργία κυκλικότητας και τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, αυτά τα προϊόντα μπορούν επίσης να φέρουν περισσότερη αξία σε αυτά τα ζυθοποιεία», δήλωσε ο Monin, προσθέτοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με πολύ υψηλότερη αξία από αυτήν που κέρδισε με την πώληση των χρησιμοποιημένων σπόρων ως ακατέργαστων υλικό.

Λιγότερα απόβλητα, αλλά όλη η γεύση
Παρόμοια καινοτόμα έργα είναι επίσης σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των υποπροϊόντων που απομένουν.

Εκτός από τα προϊόντα για ανθρώπινη κατανάλωση, οι αναλωμένοι σπόροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική επιλογή για ζωοτροφές στην υδατοκαλλιέργεια.

Η βελτίωση της βιωσιμότητας των πρακτικών υδατοκαλλιέργειας αποτελεί βασικό επίκεντρο της εμβληματικής πολιτικής τροφίμων της ΕΕ, της στρατηγικής Farm to Fork, η οποία τονίζει ότι «οι αλιείς και οι παραγωγοί υδατοκαλλιέργειας πρέπει να μεταμορφώσουν τις μεθόδους παραγωγής τους».

Ομοίως, η στρατηγική δίνει βάρος στην αντιμετώπιση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, όπως μέσω της ανάκτησης θρεπτικών συστατικών και δευτερογενών πρώτων υλών και της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων ζωοτροφών.

Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο ο David San Martin Errea, ένας ερευνητής τροφίμων στην AZTI, μια ισπανική ερευνητική εταιρεία που ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με τα θαλασσινά και τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων, επισημαίνει ότι μπορεί να συμβάλει ο τομέας της ζυθοποιίας.

Η έρευνά του επισημαίνει το γεγονός ότι οι σπόροι, καθώς και η ζύμη ζυθοποιίας που έχουν απομείνει, μπορούν να προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη πηγή βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, που ανακτήθηκε μέσω μιας τεχνολογικής διαδικασίας που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και αναπαραγώγιμη.

Μέχρι στιγμής, οι εργασίες σε ένα μονοπάτι επίδειξης στη βορειοανατολική Ισπανία έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, με προκαταρκτικές δοκιμές που δείχνουν ότι οι κόκκοι είναι εύπεπτοι για τα ψάρια και μπορούν να κάνουν μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή τους.

Το πιο σημαντικό από την άποψη των καταναλωτών, οι καταναλωτές που συμμετείχαν σε δοκιμές δεν ανέφεραν καμία διαφορά στη γεύση από ό,τι με τις συμβατικές τροφές.

Ενώ είναι πρώτες μέρες για το έργο, με βάση τα αποτελέσματα της δοκιμής επίδειξης, οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να συνεργαστούν με εταιρείες aquafeed για να αυξήσουν αυτήν τη λύση και να την προσφέρουν σε εμπορική κλίμακα.

πηγή: agrocapital.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Prairie - Peanut Butter Bomb!
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα έκδοση της "Bomb!" αναμένεται από την Prairie Artisan Ales.

Μπύρα Στο Διάστημα; Οι Επόμενοι Πύραυλοι Της NASA Μπορεί Να Φέρουν Και Το Όνομα Της Budweiser
news247.gr

Η αγωνιώδης προσπάθεια της διαστημικής υπηρεσίας να βρει χορηγούς σημαίνει ότι μελλοντικά θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη και αστροναύτες να διαφημίζουν μπύρα.

Οι Πρώτες Διεθνής Διακρίσεις Για Τη Noctua
Γιώργος Ιορδανίδης

Η μικροζυθοποιία Noctua, για πρώτη φορά φέτος, συμμετείχε στο 22ο International Beer Challenge, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, αποσπώντας δύο χρυσά και ένα χάλκινο βραβείο.

Marz Community / Amager - Sabrotager
Γιώργος Ιορδανίδης

Marz Community Brewing και Amager Bryghus ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας νέας ετικέτας.

Oskar Blues - Mocha Ten Fidy
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία ακόμα μίας νέας έκδοσης της "Ten Fidy", κυκλοφορεί η Oskar Blues Brewery.

Bell's - Arabicadabra
Γιώργος Ιορδανίδης

Νέα ετικέτα και για την Bell's Brewery.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Amager - Ganz Besonders
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Buxton - Deep Slumber
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Finn - Two Way Street
Γιώργος Ιορδανίδης
Clown Shoes - Druidess
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το