English Greek
14
Κυρ, Ιουλ
29 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επαναχρησιμοποίηση Υποπροϊόντων Στη Ζυθοποιία

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Τα ποτά, τα κράκερ και τα ψάρια είναι μόνο τρεις από τους τομείς όπου επί του παρόντος διερευνούνται καινοτόμες λύσεις από τον κλάδο ζυθοποιίας της ΕΕ σε μια προσπάθεια να ανακυκλωθούν τα σπατάλη υποπροϊόντων από την παραγωγή μπύρας ως μέρος της δέσμευσής τους να συμβάλουν στην επίτευξη των πράσινων στόχων της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, ο τομέας εκπόνησε ένα σχέδιο αειφορίας που έχει σχεδιαστεί για την αναβάθμιση καινοτόμων λύσεων που στοχεύουν στα απόβλητα και βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τομέα.

Ένας τρόπος με τον οποίο ο τομέας επιδιώκει να το επιτύχει αυτό είναι με την επένδυση σε καινοτόμες τεχνικές για την ανάκτηση και την αξιοποίηση των προϊόντων που ήταν προηγουμένως αχρησιμοποίητα ή ανεπιθύμητα.

Ένα μεγάλο επίκεντρο της έρευνας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι «αναλωμένοι» κόκκοι, δηλαδή το εκχυλισμένο υπόλειμμα βύνης κριθαριού που έχει απομείνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παρασκευής, μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πολύτιμο.

Αποτελούμενο από ίνες, πρωτεΐνες και λίπη, αυτοί οι αναλωμένοι σπόροι μπορούν να αντιστοιχούν στο 85% των απορριμμάτων ζυθοποιίας, το οποίο, σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταφράζεται σε χιλιάδες τόνους αναλωμένου σιταριού κάθε χρόνο.

Το επίκεντρο τώρα είναι να μετατοπίσουμε την ιδέα των «χρησιμοποιημένων» σπόρων σε «αποθηκευμένους» σπόρους, η οποία επιτυγχάνεται εν μέρει μέσω μιας σειράς καινοτόμων πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μιλώντας σε ένα πρόσφατο φόρουμ αειφορίας της Brewers of Europe, ο Thomas Monin, ειδικός στην ανάπτυξη προϊόντων συμπαραγωγής στην AB InBev, μια κορυφαία εταιρεία ποτών και ζυθοποιίας με έδρα το Βέλγιο, εκτιμά ότι η εταιρεία παράγει περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια τόνους αναλωμένων κόκκων κάθε χρόνο.

Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, θα ήταν αρκετή πρωτεΐνη για να τροφοδοτήσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τον τομέα.

Μέχρι πρόσφατα, η εταιρεία πούλησε κυρίως το υποπροϊόν για χρήση ως ζωοτροφή και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση.

Αλλά αυτή είναι μια χαμένη ευκαιρία, σύμφωνα με τον Monin, ο οποίος τόνισε ότι αυτοί οι σπόροι είναι κατάλληλοι για κατανάλωση από τον άνθρωπο και είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικοί.

Μία τέτοια πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από το έργο LIFE της ΕΕ, επέτρεψε στους ζυθοποιούς να παράγουν ένα μη αλκοολούχο ποτό, ενώ μια άλλη μετατρέπει αυτούς τους σπασμένους κόκκους σε κράκερ.

«Για το ζυθοποιείο, πέρα ​​από τη δημιουργία κυκλικότητας και τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, αυτά τα προϊόντα μπορούν επίσης να φέρουν περισσότερη αξία σε αυτά τα ζυθοποιεία», δήλωσε ο Monin, προσθέτοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με πολύ υψηλότερη αξία από αυτήν που κέρδισε με την πώληση των χρησιμοποιημένων σπόρων ως ακατέργαστων υλικό.

Λιγότερα απόβλητα, αλλά όλη η γεύση
Παρόμοια καινοτόμα έργα είναι επίσης σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των υποπροϊόντων που απομένουν.

Εκτός από τα προϊόντα για ανθρώπινη κατανάλωση, οι αναλωμένοι σπόροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική επιλογή για ζωοτροφές στην υδατοκαλλιέργεια.

Η βελτίωση της βιωσιμότητας των πρακτικών υδατοκαλλιέργειας αποτελεί βασικό επίκεντρο της εμβληματικής πολιτικής τροφίμων της ΕΕ, της στρατηγικής Farm to Fork, η οποία τονίζει ότι «οι αλιείς και οι παραγωγοί υδατοκαλλιέργειας πρέπει να μεταμορφώσουν τις μεθόδους παραγωγής τους».

Ομοίως, η στρατηγική δίνει βάρος στην αντιμετώπιση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, όπως μέσω της ανάκτησης θρεπτικών συστατικών και δευτερογενών πρώτων υλών και της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων ζωοτροφών.

Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο ο David San Martin Errea, ένας ερευνητής τροφίμων στην AZTI, μια ισπανική ερευνητική εταιρεία που ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με τα θαλασσινά και τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων, επισημαίνει ότι μπορεί να συμβάλει ο τομέας της ζυθοποιίας.

Η έρευνά του επισημαίνει το γεγονός ότι οι σπόροι, καθώς και η ζύμη ζυθοποιίας που έχουν απομείνει, μπορούν να προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη πηγή βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, που ανακτήθηκε μέσω μιας τεχνολογικής διαδικασίας που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και αναπαραγώγιμη.

Μέχρι στιγμής, οι εργασίες σε ένα μονοπάτι επίδειξης στη βορειοανατολική Ισπανία έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, με προκαταρκτικές δοκιμές που δείχνουν ότι οι κόκκοι είναι εύπεπτοι για τα ψάρια και μπορούν να κάνουν μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή τους.

Το πιο σημαντικό από την άποψη των καταναλωτών, οι καταναλωτές που συμμετείχαν σε δοκιμές δεν ανέφεραν καμία διαφορά στη γεύση από ό,τι με τις συμβατικές τροφές.

Ενώ είναι πρώτες μέρες για το έργο, με βάση τα αποτελέσματα της δοκιμής επίδειξης, οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να συνεργαστούν με εταιρείες aquafeed για να αυξήσουν αυτήν τη λύση και να την προσφέρουν σε εμπορική κλίμακα.

πηγή: agrocapital.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανός Ήπιε 2000 Μπύρες Σε 200 Ημέρες Και Τώρα Προσπαθεί Να Αποδείξει Ότι Δεν Είναι Αλκοολικός
gazzetta.gr

Ο Pint-master Jon May έγινε διάσημος στο TikTok αφού έβαλε στόχο να καταβροχθίσει 2.000 μπύρες σε 200 ημέρες και τώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποδείξει στους ακολούθους του ότι δεν είναι αλκοολικός.

Mikkeller - The Way It Swirls
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Mikkeller Brewpub London.

Με Εξαγορά Του 100% Των Μετοχών Ο Όμιλος Φωτιάδη Στη Μικροζυθοποιία Siris
Γιώργος Λαμπίρης

Στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών της μικροζυθοποιίας Siris προέβη ο κυπριακός όμιλος, Photos Photiades μέσω της θυγατρικής του Beverage World στην Ελλάδα.

Mikkeller Brewpub London - Rocky Road
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Mikkeller Brewpub London.

Sierra Nevada - Raspberry Bigfoot
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα έκδοση της "Bigfoot" αναμένεται να κυκλοφορήσει η Sierra Nevada Brewing Co.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Δράσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης Και ESG
imerisia.gr

Ως πρώτος πυλώνας ενεργοποίησης επιλέχθηκε η καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία και συγκεκριμένα η ισότιμη πρόσβαση στη θάλασσα, ως αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το