Έτοιμοι να κάνουν πράξη το όνειρό τους και να αποκτήσουν δικό τους μικροζυθοποιείο εμφανίζονται ο Στέλιος Αφεντούλης με τη σύζυγό του Μαρία Αλεξανδρίδου, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια ασχολούνται επαγγελματικά με τη μικροζυθοποίηση και ήδη παράγουν δύο ετικέτες craft μπύρας, κάτω από το σήμα «Dreamer Brewing».
Το ζευγάρι των gypsy brewers από τη Βέροια, δεν διαθέτει ακόμη δική του υποδομή και εξοπλισμό, με συνέπεια να αξιοποιεί τη Ζυθοποιία Πηνειού στη Λάρισα, προκειμένου να παράγει τις μπύρες του.
«Το ζυθοποιείο είναι ο απόλυτος στόχος. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συντηρηθούμε και να βιοποριστούμε σαν gypsy. Είπαμε να μπούμε στην αγορά και σταδιακά να χτίσουμε το όνομά μας, ενώ παράλληλα να περιμένουμε κάποιο από τα προγράμματα που έρχονται σιγά - σιγά, το Leader ή το ΕΣΠΑ και αν όλα πάνε καλά να προχωρήσουμε», αναφέρει ο κ. Αφεντούλης και συμπληρώνει πως «έχουμε το κτήριο και ήδη έχουμε ξεκινήσει κάποιες εργασίες για την προσαρμογή του. Οπότε θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε. Είναι, πλέον, ένας στόχος ρεαλιστικός. Τώρα εάν προκύψουν αστάθμητοι παράγοντες, αυτό κανείς δεν το γνωρίζει».
Αυτή τη στιγμή το ζευγάρι διαθέτει δύο σταθερές ετικέτες, μια Lager με χαρακτήρα και μια New England IPA, μια Hazy μπύρα δηλαδή, με πολύ φρουτένια γεύση, με τροπικά κιτρικά αρώματα και γεμάτο σώμα.
«Βράζουμε δίτονες μικρές παραγωγές και μόλις τελειώνει η μία πάμε στην άλλη, γιατί η αρχή μας είναι να πουλάμε κάτι φρέσκο», αναφέρει ο κ. Αφεντούλης και διευκρινίζει πως το προϊόν κυκλοφορεί σε φιάλες των 330 ml και σε βαρελάκια.
Μόδα τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μπύρας σε περιορισμένο αριθμό παρτίδων
Ως προς τα επόμενα σχέδια των δύο gypsy brewers, πρόκειται να βγει μια one off μπύρα και αν έχει εμπορική επιτυχία, θα αποτελέσει την τρίτη σταθερή ετικέτα. «Έχουμε στα σκαριά σίγουρα μια Imperial Stout μια μαύρη βαριά μπύρα και μια Double IPA με πολλή αλκοόλ γύρω στο 8%, περισσότερο σώμα και πολύ πιο φρουτένια. Στις αρχές του 2022 θέλουμε να κάνουμε την Double IPA και μέσα στη χρονιά και τη Stout. Θα είναι περιορισμένης έκδοσης και αναλόγως της ανταπόκρισης που θα έχουν από το καταναλωτικό κοινό, ίσως μονιμοποιηθούν», τονίζει.
Αναφορικά με τη διάθεση της παραγωγής, το 80% της ποσότητας που παράγει το ζευγάρι, έχει προορισμό την αγορά της Αθήνας και ένα 20% στην αγορά της Θεσσαλονίκης και τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Στη Βέροια που είναι ο τόπος καταγωγής μας, λίγα πράγματα. Ισχύει μάλλον το ρητό ότι κανείς δεν άγιασε στον τόπο του», σχολιάζει ο συνομιλητής μας, ο οποίος διαβλέπει ότι η τάση πλέον και στην Ελλάδα είναι οι IPA's γενικά κι ότι η μόδα είναι το διαφορετικό. «Η σταθερή ετικέτα είναι οκ, αλλά είναι δύσκολο να καθιερωθεί. Το διαφορετικό μιας παρτίδας έχει πέραση και νομίζω εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε», επισημαίνει.
Για τον Στέλιο και τη Μαρία όλα ξεκίνησαν το 2014 όταν σε ένα ταξίδι τους στη Σαντορίνη βρέθηκαν τυχαία στη μικροζυθοποιία Crazy Donkey, ενόσω εκεί ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μικροζυθοποίησης. Το ζευγάρι μαγεύτηκε και στο μυαλό του μπήκε η ιδέα ότι επαγγελματικά η ζυθοποίηση είναι ο προορισμός προς τον οποίο έπρεπε να κινηθούν. «Έκτοτε ξεκίνησαν άπειροι πειραματισμοί με μικροζυθοποιήσεις στο σπίτι, ατελείωτο διάβασμα, αποτυχημένες προσπάθειες και κόπος, αλλά βήμα - βήμα εξελιχθήκαμε», θυμάται ο κ. Αφεντούλης και σημειώνει πως «το πρώτο επαγγελματικό προϊόν μας ήταν Dreamer Brewing - Όνειρο, που έγινε στην Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης τη Sknipa. Ήταν μια Hoppy Pale Ale και από εκεί και πέρα βγάλαμε αρκετές ετικέτες one off, μπύρες μιας παρτίδας, που είναι και μόδα».
πηγή: agronews.gr