English Greek
27
Δευ, Απρ
0 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σοφοκλής Παναγιώτου (Septem): Το Σχέδιο Για Την Ανάπτυξη Της Delphi Beer

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Για την απόφαση εξαγοράς της Έλιξις με έδρα την Χαλκίδα που παράγει τις μπύρες Delphi και Marea μιλά στον «ΟΤ» ο ιδιοκτήτης της Septem.

Στην εξαγορά της συντοπίτισσας «Έλιξις» που παράγει τις μπύρες Delphi και Marea προχώρησε η Septem των αδελφών, Σοφοκλή και Γιώργου Παναγιώτου. Ένα deal που έρχεται να υπενθυμίσει πως ο σφυγμός της εγχώριας μικροζυθοποιίας συνεχίζει να χτυπάει δυνατά παρά τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

elixi beers

«Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία εξυπηρετεί τους στρατηγικούς μας στόχους», λέει στον «ΟΤ» ο Σοφοκλής Παναγιώτου απαντώντας στην ερώτηση για τους λόγους που οδήγησαν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης τη δεδομένη στιγμή.

Η απόκτηση του μικροζυθοποιείου της «Έλιξις» στην Χαλκίδα, εξηγεί ο ίδιος, ανοίγονται νέες παραγωγικές δυνατότητες ενώ δημιουργείται και νέα δυναμική στις εξαγωγές. Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής των συνταγών ενώ έχουν τοποθετηθεί σύγχρονος εξοπλισμός για την ποιοτική αναβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος.

Στα πλάνα είναι η παραγωγή κάποιων ειδικών κωδικών, όπως μπύρα χωρίς αλκοόλ που σήμερα δεν παράγεται στη μονάδα της Septem αλλά και η ενδυνάμωση του brand Delphi, το οποίο τυγχάνει καλής αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό. Συνολικά, σε ορίζοντα τριετίας στόχος είναι ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου της «Έλιξις» με επτά ή οκτώ νέα προϊόντα, με την παράλληλη προώθησή τους στο εξωτερικό μέσα από το δίκτυο της Septem.

«Έχουμε ένα ευρώ δίκτυο συνεργατών στις 12 με 13 χώρες που εξάγουμε σήμερα, οι οποίοι δείχνουν διάθεση να απορροφήσουν και νέα προϊόντα μας. Έχουν όρεξη να δουλέψουν και άλλα brand που θα τους προτείνουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτου. Για κάποια brands πάντως θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο τοποθέτησης στα ράφια κάποιων επιλεγμένων σούπερ μάρκετ.

Τα πρώτα προϊόντα με την καινούρια συνταγή υπολογίζεται πως θα κυκλοφορήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Στα σχέδια των αδελφών Παναγιώτου είναι και η μετατροπή του ζυθοποιείου σε επισκέψιμο για το κοινό. Πρόκειται άλλωστε για μονάδα που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Χαλκίδας, ένα αρκετά δημοφιλή προορισμό για τους Αθηναίους.

Τα ντεσού του deal
Αναφορικά με το χρονικό της προσέγγισης και τις λεπτομέρειες του deal, ο κ. Παναγιώτου σημειώνει ότι η μεταβίβαση της επιχείρησης από τον πρώην ιδιοκτήτη, Παντελή Αβραμίδη ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαρτίου ενώ οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν περίπου έξι μήνες.

Η εξαγορά αφορά στο 100% της «Έλιξις» συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Χαλκίδα και τα δικαιώματα των σημάτων Delphi Beer και Marea καθώς επίσης των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων. Η Έλιξις θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομη οντότητα αφού δεν υπάρχει πρόθεση συγχώνευσης με την Septem τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία.

sofoklis panagiotou

Για το μέλλον της μικροζυθοποιίας
Ο κ. Παναγιώτου δηλώνει πεπεισμένος πως υπάρχει πολύ μέλλον για την μικροζυθοποιία στην Ελλάδα παρ' όλες τις αντιξοότητες. Δεν είναι τυχαίο, λέει, πως τα τελευταία χρόνια το μερίδιο τους ανήλθε στο 2,5% παρά τον σκληρό ανταγωνισμό ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των περίπου 70 μικροζυθοποιείων λειτουργεί στην επαρχία.

Αναγνωρίζει πάντως πως χρειάζεται χρόνος για να εμπεδωθεί η μικροζυθοποιία ως διακριτός παίκτης στην εγχώρια αγορά μπύρας. Επί 40 και πλέον χρόνια, όπως λέει κυριαρχούσαν οι main stream μπύρες και είναι δύσκολο ο καταναλωτής να αλλάξει συνήθειες.

Από το Ωρολόγιο Ευβοίας στα εστιατόρια του εξωτερικού
Η ιδέα για τη δημιουργία της Septem ξεκίνησε στο μακρινό 2005, όταν τα αδέρφια Σοφοκλής και Γιώργος Παναγιώτου, χημικός - οινολόγος κι οικονομολόγος αντίστοιχα, οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός πρότυπου μικροζυθοποιείου, που θα παράγει μπύρα με την λογική του κρασιού. Την εποχή εκείνη, η craft μπύρα στην Ελλάδα ήταν μια άγνωστη έννοια.

Επέλεξαν να υλοποιήσουν την επένδυση στο τόπο καταγωγής τους, με στόχο να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και απασχόληση.

Η υλοποίηση αυτής της ιδέας ολοκληρώθηκε το 2009 στο Ωρολόγιο Ευβοίας, οπότε η Μικροζυθοποιία Septem παρουσίασε τα δύο πρώτα προϊόντα της. Η «οινολογική» προσέγγιση της παραγωγής, το πάθος για έντονα αρωματικές γεύσεις και η αντίληψη ότι ο λυκίσκος αποτελεί το «σταφύλι» της μπύρας, ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή την ιδιαιτερότητα των προϊόντων της.

Septem στα λατινικά σημαίνει επτά, ο αριθμός που συμβολίζει τη δημιουργία και αποτέλεσε έμπνευση για τους ιδρυτές της, καθώς κάθε τύπος μπύρας φέρει το όνομα μιας ημέρας. Από το 2009 μέχρι σήμερα, η Septem έχει κάνει αρκετά βήματα ανάπτυξης, καταφέρνοντας να παρουσιάζει σήμερα τζίρο ύψους 1,75 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2022) και να απασχολεί περίπου 12 άτομα προσωπικό. Ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της εξάγεται στις διεθνείς αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Κύπρος.

πηγή: ot.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τύπος Έκανε Τατουάζ Στο Κεφάλι Την Αγαπημένη Του Μπύρα
sport-fm.gr

Ένας 27χρονος από τις ΗΠΑ «χτύπησε» τατουάζ στο πίσω μέρος του κεφαλιού το σήμα της αγαπημένης του μάρκας μπύρας και το βιντεάκι που ανέβασε στο TikTok σχετικά με αυτό, πήρε 2,5 εκατομμύρια προβολές!

Pühaste - Dekadents Fiji
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Pühaste Brewery.

Vivant - Dávno
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Brewery Vivant.

Black Raven - Feather Weather Mexican Hot Chocolate
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Black Raven Brewing.

Anchorage - Revenge
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Anchorage Brewing Co.

Τί Συμβαίνει Στην Παγκόσμια Αγορά Κριθαριού;
agrocapital.gr

Η συγκομιδή κριθαριού το 2024 εξακολουθεί να παρουσιάζει ποικίλα αποτελέσματα στο βόρειο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Καναδά, και πολύ θετικές εξελίξεις στο νότιο ημισφαίριο, με επικεφαλής την Αργεντινή και την Αυστραλία, σύμφωνα με έκθεση της RMI Analytics που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Άλλα Άρθρα