Το μεγαλύτερο μέρος στην πίτα της αγοράς μπύρας στην Ελλάδα μοιράζονται οι τρεις κυρίαρχες ζυθοποιίες με πρώτο παίκτη την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αμέσως μετά την Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Carlsberg) και τρίτη την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνέχισε να αυξάνει τα μεγέθη της στη χώρα μας καθώς αύξησε το τζίρο και τις πωλήσεις της κατά τουλάχιστον 20% την περασμένη χρονιά. Αναφέρουμε συγκεκριμένα ότι το 2022 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 416 εκατομμύρια ευρώ (279 εκατ. μετά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ζύθου). Στην πράξη ο παραπάνω αριθμός σηματοδοτεί ανάπτυξη κατά 21,51% σε σχέση με τα 342,67 εκατ. ευρώ του 2021. Πρόκειται για ανάπτυξη που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων (το 2022 οι κατ' ογκο πωλήσεις ζύθου στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 10,7% περίπου σε σχέση με το 2021) αλλά και στη διανομή του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της Bacardi στην ελληνική αγορά.
Θυμίζουμε βέβαια ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έκανε και μία ακόμα κίνηση, πουλώντας το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη στην Sterner Stenhus Greece, εταιρεία συμφερόντων του Ηλία Γεωργιάδη, Ελληνοσουηδού επενδυτή με δραστηριότητα στην Ελλάδα στον τομέα του real estate μέσω της Premia Properties που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η Sterner Stenhus Greece είναι αυτή που εξαγόρασε και την Οινοποιία Μπουτάρη.
Ανοδική η πορεία για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, κατάφερε να αυξήσει τον όγκο πωλήσεών της κατά 9%, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων που πραγματοποιεί στο εξωτερικό φτάνοντας το 1,5 εκατομμύριο εκατόλιτρα στη διάρκεια του 2022 από 1,37 εκατομμύρια εκατόλιτρα που ήταν το 2021. Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα παραγωγής μπύρας στα δύο εργοστάσια που διαθέτει σε Ριτσώνα και Σίνδο, ανέρχεται στα 2,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα ετησίως. Μετά την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η αύξηση των πωλήσεων σε τζίρο ήταν στα επίπεδα του 25% σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας στα 170,8 εκατ. ευρώ από 141,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ήταν 7,05 εκατ. ευρώ το 2022 από 5,5 εκατ. ευρώ το 2021. Η εταιρεία όπως και το σύνολο της αγοράς μπύρας ευνοήθηκαν από την αύξηση της κατανάλωσης στην εστίαση, σε μία χρονιά που δεν υπήρχαν περιορισμοί αλλά και από τον τουρισμό που επηρεάζει δραστικά την κίνηση της μπύρας στη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε διαδικασία ανασύνταξης δυνάμεων, μετά και την πρόσληψη του Νικήτα Ασπιώτη, ενός ανθρώπου με εμπειρία στην αγορά της μπύρας, που προήλθε από το Photos Photiades Group, όμιλο που εμφιαλώνει την μπύρα Carlsberg στην Κύπρο. Ο Ασπιώτης ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος, προκειμένου να φέρει νέο αέρα και να αναδιοργανώσει λειτουργικά την εταιρεία.
Ο κύκλος εργασιών για την ΕΖΑ το 2021 (δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα ισολογισμό για το 2022), ανήλθε στο ποσό των 33,26 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 24,53 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2020 κυρίως λόγω των μειωμένων αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά μπύρας, επιστρέφοντας πολύ κοντά σε επιδόσεις του 2019.
Η αγορά μπύρας στην Ελλάδα
Πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Μπύρας στις 4 Αυγούστου, το 2022 καταδεικνύουν το γεγονός ότι η παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα έφθασε τα 565,34 εκατ. λίτρα από 400,22 εκατ. λίτρα το 2021, καταγράφοντας αύξηση περίπου 41%. Έτσι η χώρα μας αποτελεί την 8η μεγαλύτερη παραγωγό μπύρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 18 κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Η αύξηση της παραγωγής σε σύγκριση με το 2021 έχει τη δική της σημασία, καθότι πέρσι ήταν μία χρονιά κατά την οποία η τουριστική κίνηση ήταν ακόμη περιορισμένη λόγω των μέτρων για την Covid-19, αλλά και σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Το 2019 η παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, 397,69 εκατ. λίτρα. Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή ασκούν παραγωγική δραστηριότητα στον κλάδο της μπύρας συνολικά 71 ζυθοποιίες.
πηγή: thetotalbusiness.com