English Greek
09
Τετ, Σεπ
0 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Ευκαιρίες Ανάπτυξης Και Οι Προκλήσεις Της Ζυθοποιίας Στην Ελλάδα

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η Beer Day αναδεικνύει τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο της ζυθοποιίας στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση Beer Day στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης HORECA. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Πέτρος Πολυχρονίδης, συζητήθηκαν οι σύγχρονες τάσεις στο χώρο της ζυθοποιίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας και τυφλής δοκιμής καθιερωμένων αλλά και ασυνήθιστων ειδών μπύρας. Το παρόν έδωσαν για μία ακόμα χρονιά αναγνωρισμένα πρόσωπα του χώρου όπως ο Σ. Παναγιώτου, Πρόεδρος ΕΕΖ, Ιδρυτής & Συνιδιοκτήτης της «Μικροζυθοποιία Septem», ο Αλ. Δανιηλίδης, Αντιπρόεδρος ΕΕΖ και  Διευθύνων Σύμβουλος της «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ο Γ. Μαρμαρέλλης, Αντιπρόεδρος ΕΕΖ, Ιδρυτής & Iδιοκτήτης της «Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος», ο Π. Αβραμίδης, μέλος Δ.Ε. της ΕΕΖ, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΙΞΗ Μικροζυθοποιία», ο Β. Φιλίππου, Υπεύθυνος Ανάλυσης δεδομένων αγοράς & Ανάπτυξης νέων προϊόντων της «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», ο Γ. Πέτρου, Ιδιοκτήτης της «Ζυθοποιία Πηνειού», ο Κ. Αγουρίδας, Ζυθοποιός της «Κρητικές Ζυθοποιίες Ζηδιανάκης».

Από τις τοποθετήσεις κάποιων από των σημαντικότερων εκπροσώπων του κλάδου του ζύθου της χώρας προκύπτει ότι άμεση προτεραιότητά τους είναι η αντιμετώπιση της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την αγορά της μπύρας, καθώς και η δημιουργία κουλτούρας και εκπαίδευσης του καταναλωτή με τη βοήθεια της craft μπύρας, η οποία γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη άνθιση στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Για τα αμέσως επόμενα χρόνια αρκετές ζυθοποιίες θα επενδύσουν σε κατηγορίες, όπως η μπύρα με μειωμένο ή και καθόλου αλκοόλ, οι οποίες θα κάνουν γνωστό το προϊόν σε νέο κοινό που παλαιότερα ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν.

panel discussion beer day1

Στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης με το κοινό, ο Σ. Παναγιώτου, Πρόεδρος της ΕΕΖ, Ιδρυτής & Συνιδιοκτήτης της «Μικροζυθοποιία Septem» επισήμανε ότι «ενώ ο αριθμός των ζυθοποιείων στην Ελλάδα υπερβαίνει πλέον τα 50, η κατά κεφαλή κατανάλωση παραμένει σταθερή στα 35-36 λίτρα ετησίως, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αγορά του ζύθου δεν αναπτύσσεται συνολικά, αλλά παρατηρούμε εναλλαγή μεριδίων αγοράς, με σημαντική αύξηση του ποσοστού της craft μπύρας. Επίσης η αντιμετώπιση του ζητήματος της εποχικότητας του προϊόντος, απαιτεί την συνεργασία όλων των ζυθοποιών, προκειμένου να αντιληφθεί ο καταναλωτής ότι η πληθώρα επιλογών και τύπων μπύρας μπορεί να καλύψει κάθε περίσταση». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Α. Δανιηλίδη, Αντιπροέδρου της ΕΕΖ και Διευθύνοντος Συμβούλου της «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ο οποίος τόνισε ότι «η μπύρα αποδείχθηκε ανθεκτική σαν κατηγορία κατά τη διάρκεια της κρίσης και παράλληλα αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις της στην οικονομία καθώς από την πρώτη ύλη μέχρι την εμπορία η μπύρα παράγεται στην Ελλάδα και οι εξαγωγές είναι περισσότερες από τις εισαγωγές».

Σύμφωνα με τον Π. Αβραμίδη, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΙΞΗ Μικροζυθοποιία», ο τουρισμός έχει λειτουργήσει ευεργετικά στην κατανάλωση της εγχώριας μπύρας και πολύ περισσότερο δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερες ζυθοποιίες να γίνουν γνωστές στο εξωτερικό και να απευθυνθούν σε νέες αγορές όχι μόνο σε ομογενείς αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό. Στα παραπάνω στάθηκε και ο Γ. Μαρμαρέλλης, Αντιπρόεδρος ΕΕΖ, Ιδρυτής & ιδιοκτήτης της «Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος» αναφέροντας παράλληλα ότι ο τουρισμός και οι αγορές του εξωτερικού ήταν αυτές που δίδαξαν τις προοπτικές της μικροζυθοποιίας στους Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου. Τέλος, ο Γ. Πέτρου, Ιδιοκτήτης της «Ζυθοποιία Πηνειού», αναφέρθηκε στην ευθύνη της μικροζυθοποιίας να φέρει το κοινό πιο κοντά στο ζύθο, να το εκπαιδεύσει και να το ωθήσει να γνωρίσει τις πρώτες ύλες και τις ποικιλίες της».

Ο Β. Φιλίππου Υπεύθυνος Ανάλυσης δεδομένων αγοράς & Ανάπτυξης νέων προϊόντων της «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» σημείωσε ότι «Η μπύρα τα τελευταία τρία χρόνια γνωρίζει μια μικρή άνθιση, το 2019 ειδικότερα αναπτύχθηκε χάρη σε όλες τις κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της premium μπύρας κυρίως μέσω των Pilsner. Αυτό που σίγουρα αναπτύχθηκε κατά 40% και πιστεύουμε ότι έχει μέλλον είναι η υποκατηγορία της μπύρας χωρίς αλκοόλ. Μπορεί να μεγαλώσει την κατηγορία και να φέρει νέους καταναλωτές και το ζητούμενο για τις εταιρείες είναι πλέον να κατανοήσουν τις νέες ανάγκες».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Beer Day εξειδικευμένοι επαγγελματίες αναφέρθηκαν στις τεχνικές προδιαγραφές για το στήσιμο ενός μικροζυθοποιείου, στηριζόμενοι στα παραδείγματα επιτυχημένων μικροζυθοποιείων, μελών τους Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών. Από την πλευρά των beer outlets, ιδιοκτήτες γνωστών outlet μπύρας, μοιράστηκαν με το κοινό τα σημαντικότερα tips για το στήσιμο και τη λειτουργία ενός πετυχημένου outlet μπύρας, εστιάζοντας στη σημασία του εξοπλισμού, της εκπαίδευσης του προσωπικού, των ειδών μπύρας που θα διατίθενται καθώς και της beer list.

Για μία ακόμα χρονιά, το ενδιαφέρον του κοινού κέρδισε και η πλέον καθιερωμένη εμπειρία γευσιγνωσίας και τυφλής δοκιμής διαφορετικών τύπων ζύθου με την οποία έκλεισε η εκδήλωση. Το κοινό είχε την ευκαιρία να μάθει τις βασικές κατηγορίες του ζύθου και τα χαρακτηριστικά τους και στη συνέχεια κλήθηκε να τις αναγνωρίσει.

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Drink Greener: Βρετανική Καμπάνια Για Μπύρα Και Αλκοόλ Χωρίς Πλαστικά Ποτήρια
cibum.gr

Έκκληση κάνει η καμπάνια Campaign for Real Ale (CAMRA) στη βρετανική κυβέρνηση να απαλλάξει τη μπύρα από το πλαστικό.

Αποκατάσταση Και Επανάχρηση Κτηρίων: Η Νέα Τάση Που Αναβαθμίζει Το Αστικό Τοπίο - Το Ζυθοποιείο Lobeč Στην Τσεχία
Αναστασία Βελέντζα

Κτήρια που μέχρι πρόσφατα έδιναν μία αίσθηση εγκατάλειψης και μπορεί να παρέμεναν για χρόνια ή και αιώνες εκτός λειτουργίας, πλέον παίρνουν ζωή και δίνουν μια ανανεωμένη πνοή στην αστική αρχιτεκτονική.

Jester King - Viridium
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Jester King Brewery.

Αυστηροί Οι Γερμανοί: Περιορισμός Στις Μπύρες Και Βαρύ Πρόστιμο Αν Κάποιος Δεν Φορά Αυθεντική Φανέλα
sdna.gr

Ένα από τα ειδικά μέτρα που θα εφαρμόσουν οι Γερμανοί προκειμένου να διευκολύνουν την τήρηση της τάξης στη διάρκεια του Euro περιλαμβάνονται και περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Beverage World: Τα "Πατήματα" Του Κυπριακού Ομίλου P. Photiades Στην Ελλάδα
Γιώργος Λαμπίρης

Με τζίρο που άγγιξε τα 400 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο της δραστηριότητάς του το 2022 και με παρουσία σε Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία και ως εμφιαλωτής της Carlsberg στην Κύπρο, όπου βρίσκεται η έδρα του, ο όμιλος Photos Photiades, κάνει βήματα και επενδύσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μέσω της θυγατρικής στην Ελλάδα, Beverage World, η οποία είχε τζίρο περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ την περασμένη χρονιά, έχει αναλάβει τη διανομή της Lavazza τα τελευταία χρόνια, ενώ πέρυσι εξαγόρασε και τη Σερραϊκή Μικροζυθοποιία Siris, προχωρώντας σε επενδύσεις για τη διάθεσ [ ... ]

Bottle Logic - Geometry Of Curves (2022)
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Bottle Logic Brewing.

Άλλα Άρθρα