English Greek
05
Δευ, Ιουν
36 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Ευκαιρίες Ανάπτυξης Και Οι Προκλήσεις Της Ζυθοποιίας Στην Ελλάδα

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η Beer Day αναδεικνύει τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο της ζυθοποιίας στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση Beer Day στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης HORECA. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Πέτρος Πολυχρονίδης, συζητήθηκαν οι σύγχρονες τάσεις στο χώρο της ζυθοποιίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας και τυφλής δοκιμής καθιερωμένων αλλά και ασυνήθιστων ειδών μπύρας. Το παρόν έδωσαν για μία ακόμα χρονιά αναγνωρισμένα πρόσωπα του χώρου όπως ο Σ. Παναγιώτου, Πρόεδρος ΕΕΖ, Ιδρυτής & Συνιδιοκτήτης της «Μικροζυθοποιία Septem», ο Αλ. Δανιηλίδης, Αντιπρόεδρος ΕΕΖ και  Διευθύνων Σύμβουλος της «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ο Γ. Μαρμαρέλλης, Αντιπρόεδρος ΕΕΖ, Ιδρυτής & Iδιοκτήτης της «Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος», ο Π. Αβραμίδης, μέλος Δ.Ε. της ΕΕΖ, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΙΞΗ Μικροζυθοποιία», ο Β. Φιλίππου, Υπεύθυνος Ανάλυσης δεδομένων αγοράς & Ανάπτυξης νέων προϊόντων της «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», ο Γ. Πέτρου, Ιδιοκτήτης της «Ζυθοποιία Πηνειού», ο Κ. Αγουρίδας, Ζυθοποιός της «Κρητικές Ζυθοποιίες Ζηδιανάκης».

Από τις τοποθετήσεις κάποιων από των σημαντικότερων εκπροσώπων του κλάδου του ζύθου της χώρας προκύπτει ότι άμεση προτεραιότητά τους είναι η αντιμετώπιση της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την αγορά της μπύρας, καθώς και η δημιουργία κουλτούρας και εκπαίδευσης του καταναλωτή με τη βοήθεια της craft μπύρας, η οποία γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη άνθιση στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Για τα αμέσως επόμενα χρόνια αρκετές ζυθοποιίες θα επενδύσουν σε κατηγορίες, όπως η μπύρα με μειωμένο ή και καθόλου αλκοόλ, οι οποίες θα κάνουν γνωστό το προϊόν σε νέο κοινό που παλαιότερα ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν.

panel discussion beer day1

Στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης με το κοινό, ο Σ. Παναγιώτου, Πρόεδρος της ΕΕΖ, Ιδρυτής & Συνιδιοκτήτης της «Μικροζυθοποιία Septem» επισήμανε ότι «ενώ ο αριθμός των ζυθοποιείων στην Ελλάδα υπερβαίνει πλέον τα 50, η κατά κεφαλή κατανάλωση παραμένει σταθερή στα 35-36 λίτρα ετησίως, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αγορά του ζύθου δεν αναπτύσσεται συνολικά, αλλά παρατηρούμε εναλλαγή μεριδίων αγοράς, με σημαντική αύξηση του ποσοστού της craft μπύρας. Επίσης η αντιμετώπιση του ζητήματος της εποχικότητας του προϊόντος, απαιτεί την συνεργασία όλων των ζυθοποιών, προκειμένου να αντιληφθεί ο καταναλωτής ότι η πληθώρα επιλογών και τύπων μπύρας μπορεί να καλύψει κάθε περίσταση». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Α. Δανιηλίδη, Αντιπροέδρου της ΕΕΖ και Διευθύνοντος Συμβούλου της «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ο οποίος τόνισε ότι «η μπύρα αποδείχθηκε ανθεκτική σαν κατηγορία κατά τη διάρκεια της κρίσης και παράλληλα αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις της στην οικονομία καθώς από την πρώτη ύλη μέχρι την εμπορία η μπύρα παράγεται στην Ελλάδα και οι εξαγωγές είναι περισσότερες από τις εισαγωγές».

Σύμφωνα με τον Π. Αβραμίδη, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΙΞΗ Μικροζυθοποιία», ο τουρισμός έχει λειτουργήσει ευεργετικά στην κατανάλωση της εγχώριας μπύρας και πολύ περισσότερο δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερες ζυθοποιίες να γίνουν γνωστές στο εξωτερικό και να απευθυνθούν σε νέες αγορές όχι μόνο σε ομογενείς αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό. Στα παραπάνω στάθηκε και ο Γ. Μαρμαρέλλης, Αντιπρόεδρος ΕΕΖ, Ιδρυτής & ιδιοκτήτης της «Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος» αναφέροντας παράλληλα ότι ο τουρισμός και οι αγορές του εξωτερικού ήταν αυτές που δίδαξαν τις προοπτικές της μικροζυθοποιίας στους Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου. Τέλος, ο Γ. Πέτρου, Ιδιοκτήτης της «Ζυθοποιία Πηνειού», αναφέρθηκε στην ευθύνη της μικροζυθοποιίας να φέρει το κοινό πιο κοντά στο ζύθο, να το εκπαιδεύσει και να το ωθήσει να γνωρίσει τις πρώτες ύλες και τις ποικιλίες της».

Ο Β. Φιλίππου Υπεύθυνος Ανάλυσης δεδομένων αγοράς & Ανάπτυξης νέων προϊόντων της «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» σημείωσε ότι «Η μπύρα τα τελευταία τρία χρόνια γνωρίζει μια μικρή άνθιση, το 2019 ειδικότερα αναπτύχθηκε χάρη σε όλες τις κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της premium μπύρας κυρίως μέσω των Pilsner. Αυτό που σίγουρα αναπτύχθηκε κατά 40% και πιστεύουμε ότι έχει μέλλον είναι η υποκατηγορία της μπύρας χωρίς αλκοόλ. Μπορεί να μεγαλώσει την κατηγορία και να φέρει νέους καταναλωτές και το ζητούμενο για τις εταιρείες είναι πλέον να κατανοήσουν τις νέες ανάγκες».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Beer Day εξειδικευμένοι επαγγελματίες αναφέρθηκαν στις τεχνικές προδιαγραφές για το στήσιμο ενός μικροζυθοποιείου, στηριζόμενοι στα παραδείγματα επιτυχημένων μικροζυθοποιείων, μελών τους Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών. Από την πλευρά των beer outlets, ιδιοκτήτες γνωστών outlet μπύρας, μοιράστηκαν με το κοινό τα σημαντικότερα tips για το στήσιμο και τη λειτουργία ενός πετυχημένου outlet μπύρας, εστιάζοντας στη σημασία του εξοπλισμού, της εκπαίδευσης του προσωπικού, των ειδών μπύρας που θα διατίθενται καθώς και της beer list.

Για μία ακόμα χρονιά, το ενδιαφέρον του κοινού κέρδισε και η πλέον καθιερωμένη εμπειρία γευσιγνωσίας και τυφλής δοκιμής διαφορετικών τύπων ζύθου με την οποία έκλεισε η εκδήλωση. Το κοινό είχε την ευκαιρία να μάθει τις βασικές κατηγορίες του ζύθου και τα χαρακτηριστικά τους και στη συνέχεια κλήθηκε να τις αναγνωρίσει.

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Against The Grain - Ceeyalator
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Against The Grain Brewery.

Victory - Prima / Brewmasters Union
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Victory Brewing Co.

Bridge Road - Need Vol.1
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Bridge Road Brewers.

Αγγλία: Ο Τερματοφύλακας Πήγε Να Αγοράσει Μπύρες Για Να Γιορτάσει Την Πρόκριση!
makthes.gr

Η ερασιτεχνική Marine FC πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τρίτο γύρο του κυπέλλου και ο γκολκίπερ ανέλαβε αμέσως τις προμήθειες για το πάρτι.

Surly - Fuzz Box / Sonic Distortion
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Surly Brewing Co.

AleSmith - Sunshine Bliss
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η AleSmith Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Heavy Seas - Glacier Froot
Γιώργος Ιορδανίδης
Amager - Panzer
Γιώργος Ιορδανίδης
Belching Beaver - Hazers Gonna Haze
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog - Future Proof / Stratospheric
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το