English Greek
16
Τρι, Απρ
31 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, Η Σημαντικότερη Ελληνική Βιομηχανία Μπύρας Σε Ανοδική Τροχιά

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η επιχείρηση κατέλαβε την 7η υψηλότερη θέση στη λίστα των 116 μεγαλύτερων (βάσει κύκλου εργασιών) παραγωγικών επιχειρήσεων ποτών, σύμφωνα με έρευνα της New Times.

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης ΑΕ αποδείχτηκε η σημαντικότερη βιομηχανία μπύρας της χώρας. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της New Times στις 116 μεγαλύτερες παραγωγικές επιχειρήσεις ποτών της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας η οποία στηρίχθηκε στα δημοσιευμένα στοιχεία της τελευταίας χρήσης (2018), η ΕΖΑ ΑΕ κατέλαβε την 7η καλύτερη θέση μεταξύ των 116 σημαντικότερων (βάσει κύκλου εργασιών) παραγωγικών επιχειρήσεων ποτών όλων των κλάδων.

Συγκεκριμένα, η ΕΖΑ ΑΕ αύξησε τον κύκλο εργασιών της από 18,7 εκατ. ευρώ το 2017 σε 34,9 εκατ. ευρώ το 2018 εμφανίζοντας αύξηση 86%. Αντιστοίχως, η εταιρεία εμφάνισε καθαρή κερδοφορία 724. χιλ. ευρώ.

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η οποία το 2019 συμπλήρωσε τριάντα (30) χρόνια καινοτόμου δράσης, εγκαινίασε σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο το καινοτόμο για την Ελλάδα πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης για την ειδικότητα του ζυθοποιού - βυνοποιού.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2019 ολοκλήρωσε με  επιτυχία νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δείγμα εμπιστοσύνης των αγορών στις μεγάλες δυνατότητες της εταιρείας, με την είσοδο του επενδυτικού fund DIORAMA. Ένας νέος αναπτυξιακός κύκλος άνοιξε για την εταιρεία που περιλαμβάνει νέες γραμμές παραγωγής, εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων, βελτίωση ανταγωνιστικότητας καθώς και αναβάθμιση εταιρικής διακυβέρνησης.

Η έρευνα της New Times
Σύμφωνα με την έρευνα της New Times, 28 παραγωγικές επιχειρήσεις ποτών πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών πάνω από 10 εκατ. ευρώ η κάθε μία με πρώτες την Coca Cola - 3E (τζίρος 480,7 εκατ. ευρώ), την Αθηναϊκή Ζυθοποιία (324,7 εκατ. ευρώ) και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία (147,8 εκατ. ευρώ). Στις επόμενες θέσεις της λίστας των εταιρειών με τον μεγαλύτερο τζίρο βρέθηκαν οι επιχειρήσεις ΒΙΚΟΣ ΑΕ, Χήτος ΑΒΕΕ, Pepsico ΗΒΗ και Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.

Εικοσιτρείς (23) βιομηχανικές επιχειρήσεις ποτών εμφάνισαν καθαρά (προ φόρων) κέρδη από 1 ως 17,6 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Αυτό προκύπτει  από τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας της New Times, τα τελικά συμπεράσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην ετήσια συνάντηση επιχειρηματικής αριστείας Diamonds of the Greek Economy στις 15 Ιουλίου 2020 στο Hilton Hotel Athens.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας τις πρώτες θέσεις στη λίστα των πλέον κερδοφόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων τροφίμων κατέλαβαν οι: Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Coca Cola Τρία Έψιλον, Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος), Καλογιάννης Ποτοποιία Αποσταγματοποιία, Χήτος-Ζαγόρι, Ελληνικοί Χυμοί, Alberta, Λουξ Μαρλαφέκας, Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, Μεταξάς Σ&Η&Α ΑΒΕ, Τσακτσαρλής-Γεροβασιλείου, Ζηδιανάκης «Φήμη», ΕΤΑΝΑΠ ΑΕ, Κτήμα Γεροβασιλείου, Όπτιμαλ Σαπλάϊ Τσέιν, Κτήμα Λαζαρίδη, Πιλαβάς Ποτοποιία, Κυρ-Γιάννη ΑΕ, Σκούρας ΑΕ και Ποτοποιία Οινοποιία Θράκης. 

Από το δείγμα της έρευνας της New Times, οι 78  βιομηχανικές επιχειρήσεις- ποσοστό 67,2% - βρέθηκαν στη «φωτεινή πλευρά του φεγγαριού» εμφανίζοντας κέρδη. Αντιθέτως 38 επιχειρήσεις (ποσοστό 32,8%) παρουσίασαν ζημιές.

Αν συνυπολογίσει κανείς τα αποτελέσματα και των κερδοφόρων και των ζημιογόνων επιχειρήσεων το τελικό αποτέλεσμα είναι θετικό αφού ο συνολικός κύκλος εργασιών των 116 επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,8% στα 1,75  δισ. ευρώ και τα συνολικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 14,1% στα 88,4 εκατ. ευρώ.

Στη «φωτεινή πλευρά» της οικονομίας, εκεί που συγκεντρώνονται οι κερδοφόρες επιχειρήσεις μεταξύ αυτών που εμφάνισαν τις υψηλότερες αυξήσεις κερδών ήταν και οι επιχειρήσεις ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα ΑΛΦΑ, Εμμανουήλ Μιχαλάκης, Κτήμα Αβάντις, Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, Λουξ Μαρλαφέκας, Τσιλιλής Κ. ΑΕ, Coca Cola 3E, Ελληνικοί Χυμοί, Αθηναϊκή Ζυθοποιία και Κτήμα Γεροβασιλείου.

Αντιθέτως στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» βρέθηκαν οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν υψηλές ζημιές. Μεταξύ αυτών είναι και οι: Pepsico, Μαλαματίνα Οινοποιία, Σουρωτή, Green Cola και Χυμοί Χίου.

Πρακτικά λοιπόν και στον κλάδο των βιομηχανικών τροφίμων έχουμε έναν διχασμό ανάμεσα στο υγιές και το προβληματικό κομμάτι του επιχειρείν. Παρατηρώντας κανείς τα αποτελέσματα εύκολα μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι πέραν των απωλειών υπεραξίας που είχαμε στη δεκαετία της κρίσης θα προστεθούν και νέες απώλειες αφού ορισμένες εταιρείες έχουν συσσωρεύσει ζημίες, που σπρώχνουν προς τα κάτω ολόκληρο το κλάδο.

πηγή: newtimes.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Offshoot - Better Together (2021) / Just The Two Of Us
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Offshoot Beer Co.

Η Οικογένεια Της Φιξ Άνευ Μεγαλώνει!
newsbeast.gr

Νέα Φιξ Άνευ Λεμόνι για απόλαυση άνευ προηγουμένου... τώρα και με λεμόνι!

Anchorage - Team Dog
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Anchorage Brewing Co.

Surly - Sabrotooth Tiger / Neon Dragons
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Surly Brewing Co.

Αναστασίου / Magania - Κοκκινόβραχος
Σταύρος Δοβιστινός

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε την νέα μας συνεργατική συνταγή με τους φίλους μας από την μικροζυθοποιία Ωρωπού, Magania Brewery.

Founders - Highball Drifter
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Founders Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το