English Greek
18
Πεμ, Απρ
36 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτές Οι Μπότες Φτιάχτηκαν Για Να Πίνεις Μπύρα: "Bierstiefel ή Μπυρομπότα"

Αφιερωματα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, καθώς άκουγα μια εκπομπή του Brewing Networks Sunday Session, έγινε μια αναφορά σε μια Γερμανική παράδοση στην οποία πίνεις μπύρα από γυάλινη μπότα.

Γοητευμένος από την συγκεκριμένη ιδέα ξεκίνησα μια ερευνά σχετικά με αυτή την παράδοση και παρακάτω θα διαβάσετε τι βρήκα.

Η ιστορία της μπυρομπότας (η οποία εν Γερμανιστή ονομάζεται Bierstiefel) είναι μπερδεμένη. Διάφορα sites στο διαδίκτυο δίνουν τις δικές τους εκδοχές αυτής της παράδοσης, για παράδειγμα στην εκπομπή που προανέφερα στην εισαγωγή του ο Dan Gordon της ζυθοποιίας Gordon Biersch αναφέρει την εξής σύντομη ιστορία λέγοντας, ότι η παράδοση του να πίνεις μπύρα από μια μπότα ξεκινά το 1400 στο Heidelberg της Γερμανίας όπου εκεί διαφορές φατρίες ή καλύτερα αδελφότητες μονομαχούσαν μεταξύ τους ξιφομαχώντας και μετέπειτα συγκεντρώνονταν όλοι και έπιναν μπύρα από τις μπότες τους ξεκινώντας έτσι αυτήν την ιδιαίτερη παράδοση.

Παρ' όλ' αυτά  συμφωνά με το True Beer Blog Post, με τίτλο "The History of Beer Boots" (η ιστορία της μπυρομπότας), η μπυρομπότα ξεκινά μόλις πριν έναν αιώνα όταν στρατιώτες κατά τη διάρκεια της άδειας τους έπιναν μπύρα από τις μπότες τους κυρίως στην Βαυαρία.

Σύμφωνα με την παραπάνω παράδοση έχει ειπωθεί, ότι ένας Πέρσης στρατηγός υποσχέθηκε στο στρατό του ότι θα έπινε από την μπότα του εάν κατάφερναν να καταλάβουν μια συγκεκριμένη πόλη. Όταν αυτό επετεύχθητε ο στρατηγός δεν είχε απολύτως καμία επιθυμία να πιει από μια βρώμικη μπότα και πράττοντας πονηρά παρήγγειλε από ένα ντόπιο υαλοποιό να του φτιάξει μια γυάλινη μπότα ώστε να ολοκλήρωση με αυτόν τον τρόπο τον όρκο που είχε δώσει στους στρατιώτες του.

Ψάχνοντας ακόμα πιο πολύ όμως, η True Beer δίνει διαφορές μπερδεμένες ιστορίες. Σύμφωνα με ένα άλλο μέρος στην ιστοσελίδα τους όπου πουλάνε τις γυάλινες μπότες, αναφέρει ότι η παράδοση ξεκινά πίσω στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ο όποιος χρονικά πιστεύω ότι βρίσκεται στα χρονικά όρια της προαναφερθείσας ιστορίας. Σε αυτή την εκδοχή της ιστοσελίδας True Beer οι στρατιώτες γέμιζαν μια δερμάτινη μπότα με μπύρα και πίνανε από αυτή πριν την εμπλοκή τους με τον εχθρό. Η παράδοση επίσης υπαγόρευε πως ο στρατιώτης που θα έπινε έπρεπε να αναταράξει ανασηκώνοντας μάλλον την μπότα πριν πιει και μετά, ώστε να φέρει καλοτυχία. Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η παράδοση συνεχίστηκε με την γυάλινη έκδοση της μπότας αυτή την φορά, όπου οι αμερικανοί στρατιώτες  μυήθηκαν στην παράδοση της μπυρομπότας.

Αφήνοντας τώρα κατά μέρους την ιστορία της γυάλινης μπότας το πραγματικό κόλπο είναι πως μπορείς να πιεις μέσα από μια γυάλινη μπότα. Επιχειρώντας να πιεις μέσα από τη μπότα λόγω σχήματος η μπύρα που παγιδεύεται μέσα στα δάχτυλα της μπότας σπρώχνει την μπύρα πολύ γρήγορα προς το στόμιο με αποτέλεσμα εάν πας να πιεις μια βιαστική γούλια να λουστείς κυριολεκτικά την μπύρα. Ορισμένες φόρες σε Γερμανικές μπυραρίες μια γεμάτη μπύρα γυάλινη μπότα κάνει κύκλο στους θαμώνες οι όποιοι προσπαθούν να την πιουν όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς να χυθεί.

Αυτά περί της γυάλινης μπυρομπότας και όσα θα θέλατε να μάθετε για αυτήν την περίεργη παράδοση.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το