English Greek
21
Πεμ, Νοε
8 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Berliner Weisse: Οι Βερολινέζοι Την Προτιμούν Λευκή

Αφιερωματα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ελαφριά, με λίγες θερμίδες και απίστευτα δροσιστική, η ιδιαίτερη αυτή μπύρα «γεννήθηκε» τον 16ο αιώνα.

Οι κάτοικοι της Γερμανικής πρωτεύουσας τη λατρεύουν και την απολαμβάνουν σε κολονάτο ποτήρι - πάντα με καλαμάκι!

Eίναι οι Γερμανοί δεινοί πότες της μπύρας; Το σίγουρο είναι ότι, για κάθε πολιτικό, μάνατζερ, φοιτητή ή εργάτη στη χώρα, η μπύρα αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, εθνικό ποτό. Στη Γερμανία υπάρχουν πολλά είδη μπύρας με διαφορετική γεύση. Στη Βαυαρία κυρίως πίνεται η λεγόμενη Münchner, στην περιοχή της Κολωνίας και της Βόννης είναι δημοφιλής η Kölsch και στο Ντίσελντορφ προτιμούν την Altbier. Στη Γερμανική πρωτεύουσα, πάλι, συναντάμε ένα πολύ ιδιαίτερο είδος, τη Λευκή Βερολινέζα (Berliner Weisse).

«Λευκή» - τρόπος του λέγειν, βέβαια, αφού το χρώμα της είναι σκούρο κίτρινο. Πρόκειται για μια ελαφριά μπύρα με εκλεπτυσμένο σώμα, αφρώδη χαρακτήρα και αρκετή οξύτητα και με περιεκτικότητα σε αλκοόλ μόλις 2,8%, αντί του συνηθισμένου 5%. Κατά συνέπεια, δεν μεθάς εύκολα πίνοντάς την, ενώ είναι και φιλική προς... τη σιλουέτα: ένα μπουκάλι δίνει μόλις 100 θερμίδες. Και η ιδιαιτερότητά της; Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα είδη μπύρας, στη Λευκή Βερολινέζα μετά την αλκοολική ζύμωση ακολουθεί μια δεύτερη ζύμωση γαλακτικού οξέος σε ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό από τη μια αυξάνει σε σημαντικό βαθμό το χρόνο «ζωής» της, από την άλλη, όμως, της αφήνει μια συγκριτικά πικρή γεύση όταν πίνεται σκέτη (λόγω του λυκίσκου). Για το λόγο αυτό, τις περισσότερες φορές, οι Γερμανοί προσθέτουν σ' αυτήν ένα γλυκό σιρόπι φρούτων, συνήθως χυμό ασπέρουλας (Waldmeistersaft) ή κόκκινου βατόμουρου (Himbeersaft). Έτσι, η Λευκή γίνεται πράσινη (gruen) ή κόκκινη (rot) και έχει γλυκιά γεύση. Η προτεινόμενη θερμοκρασία κατανάλωσής της είναι 8-10°C.

Μην ξεχάσετε το καλαμάκι!
Σύμφωνα με την παράδοση, η μπύρα αυτή δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα. Ο γεννημένος στην περιοχή του Αννόβερου Κορτ Μπρόιχαν, αφού έζησε για πολλά χρόνια στο Αμβούργο, το 1526 επέστρεψε στη γενέτειρά του. Εκεί προσπάθησε να ζυθοποιήσει την πολύ δημοφιλή τότε μπύρα του Αμβούργου. Δεν τα κατάφερε, αλλά έπειτα από αρκετές προσπάθειες εφηύρε μια μπύρα η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την ονομασία Halberstaedter Broihan, έγινε μόδα. Με τα χρόνια, Βερολινέζοι ζυθοποιοί εξέλιξαν τη συνταγή του και πέτυχαν να δημιουργήσουν μια μπύρα η οποία είχε καλύτερη γεύση και ήταν πιο εύπεπτη: τη Λευκή Βερολινέζα.

Η αποδοχή της ήταν κάτι παραπάνω από θερμή. Στο Βερολίνο του 19ου αιώνα μπορούσε να τη βρει κανείς οπουδήποτε. Στην αρχή του 20ού αιώνα σχεδόν κάθε δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο στο Βερολίνο είχε μία μπυραρία και όλες προσέφεραν Λευκή Βερολινέζα. Οι πελάτες εκείνη την εποχή, βέβαια, δεν την έπιναν με σιρόπι. Συνήθως την προτιμούσαν σε σφηνάκι (Schnaps).

Σήμερα, η Λευκή Βερολινέζα προσφέρεται μόνο σε μπουκάλι και όχι από βαρέλι, σερβίρεται σε κολονάτο ποτήρι και πίνεται με... καλαμάκι! Στα μπουκάλια, άλλωστε, η ζύμωσή της συνεχίζεται με φυσικό τρόπο. Και κανείς δεν φαίνεται να νοσταλγεί τα πρώτα ποτήρια στα οποία σερβιρόταν, μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Εκείνα, τα λεγόμενα Klauen-Glas, είχαν κυλινδρικό σχήμα και ζύγιζαν περίπου ενάμισι κιλό. Χωρούσαν περισσότερα από δύο λίτρα και -προφανώς λόγω βάρους- έπρεπε να τα κρατάει κανείς και με τα δυο του χέρια...

Επισκεφτήκαμε στο Βερολίνο μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες ζυθοποιίες της Γερμανίας, την Berliner-Kindl-Schultheiss. Βρίσκεται σε μια μεγάλη έκταση στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο. Η διοίκηση της εταιρείας στεγάζεται σε ένα κτίριο χτισμένο με κόκκινα τούβλα. Ακριβώς δίπλα βρίσκονται οι τεράστιες μονάδες παραγωγής. Περονοφόρα κυκλοφορούν σε αυστηρά καθορισμένες διαδρομές για λόγους ασφαλείας. Εκατοντάδες νταλίκες φορτώνουν κιβώτια με μπύρα που θα ταξιδέψουν σε όλη τη Γερμανία. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο εκτόλιτρα μπύρας παράγονται εδώ κάθε χρόνο - από αυτά τα 100.000 είναι Λευκή Βερολινέζα. «Πάντοτε σύμφωνα με την παραδοσιακή, ορίτζιναλ συνταγή και με τα αυστηρά γερμανικά στάνταρ καθαρότητας, χωρίς χημικά πρόσθετα», όπως υπογραμμίζουν οι άνθρωποι της Berliner-Kindl-Schultheiss.

Το εργοστάσιο από τη Δευτέρα ως την Πέμπτη (πλην εορτών) είναι επισκέψιμο. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο εκμεταλλεύονται αυτήν τη σπάνια -για ζυθοποιία- ευκαιρία. «Η Λευκή Βερολινέζα είναι πάντοτε γευστική. Είναι το απόλυτο αναψυκτικό. Σβήνει κάθε δίψα...» μας λέει η Γκούντρουν Γκροσμάιστερ, γέννημα - θρέμμα Βερολινέζα, που μας ξεναγεί και απαντά υπομονετικά σε όλες τις ερωτήσεις μας. Μετά την ξενάγηση, οι περισσότεροι επισκέπτες κατευθύνονται στην μπυραρία που υπάρχει στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας. Άλλωστε, τα 12 ευρώ του εισιτηρίου περιλαμβάνουν γεύμα - και, φυσικά, ένα ποτήρι Λευκή Βερολινέζα. Εκεί, ακόμη και οι πιο μικρές παρέες μεγαλώνουν. Άλλωστε, στη Γερμανία, ως γνωστόν, η μπύρα φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά...

πηγή: Καθημερινή

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το