English Greek
20
Σαβ, Απρ
38 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Pivovar Slatý Ján (Brewery Saint John)

Ταξιδιωτικα - Ανταποκρισεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ρεπορτάζ για το επίπεδο της ζυθοποιίας στην Τσεχία.

Ρεπορτάζ 6ο: Brewery Saint John (Polepy Village, περιφέρεια Kolin City).

Αγαπητοί Έλληνες αναγνώστες, αγαπημένοι μου μπυρολάτρεις...

Προσπαθώ να «συντονιστώ» για να σας γράψω αυτό το ενδιαφέρον μπυρο-ρεπορτάζ. Μου αρέσει και αγαπώ την ακρίβεια, την αλήθεια και την μοναδικότητα. Στην Πράγα ανήκει η γέφυρα Charles, στην Αθήνα η Ακρόπολη, στην Κέρκυρα το Κουμ Kουάτ... και στην πόλη Kolin τα τραγούδια της brass band και του march!!! Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Bingo! Ξεθάβω λοιπόν το πιο γνωστό τους "Koline, Koline... stojis v pekne rovine"... (Kolin, Kolin, γέρνεις σε μια όμορφη πεδιάδα...)... το ακούω. Είναι μελωδικό, όμορφο. Ευχάριστο. Η πόλη του Kolin γέρνει στο ποτάμι Elbe, χωρίς λόφους τριγύρω του. Το τραγούδι λέει επίσης για ένα όμορφο κορίτσι που βάζει μπύρα πίσω από ένα μπαρ, ("senkuje tam ma mila frajarečka rozmilá...")... κλασικό Τσέχικο παραδοσιακό τραγούδι. Λίγο χαζό. Στην πραγματικότητα όμως όμορφο παραδοσιακό τραγούδι! Η φαντασία μου οργιάζει. Είμαι σίγουρος πως αυτή η όμορφη γκόμενα προσφέρει όμορφη βαρελίσια μπύρα! Ναι! "Cologne, Cologne" (Kolin, Kolin)... pivovarek.cz.

Ναι εδώ βρισκόμαστε. Pivovarek στα Τσέχικα σημαίνει «μικρή ζυθοποιία». Και πραγματικά είναι μικρή. Οικογενειακού τύπου... Βρίσκεται στο σπίτι μιας οικογένειας (φωτ. 1). Τι περιμένουμε;

Είστε προσκεκλημένοι και καλοδεχούμενοι μέσα. Περάστε. Καλώς ήρθατε στο σπίτι του πολιτικού μηχανικού κου Martin Karaivanov στο χωριό Polepy κοντά στην πόλη Kolin. Κεντρική Βοημία. Στο σπίτι και στην εταιρία του ενός ιδιοκτήτη και του ενός ζυθοποιού μόνο. Χαχαχα. Στο πλευρό του η κυρία Ilona Vavrova που είναι η καλύτερη του φίλη και βοηθάει και στο ζυθοποιείο περιστασιακά...

Βρίσκεστε στο ζυθοποιείο Saint John. Απολαύστε!

Το ζυθοποιείο δημιουργήθηκε και φτιάχνει μπύρα από το 2007, αλλά η αρχική του τοποθεσία βρισκόταν αλλού. Βρισκόταν από το 1996 ακριβώς στην πόλη Kolin, στο πατρικό σπίτι του κου Karaivanov. Έπειτα μεταφέρθηκε στο καινούριο σπίτι, και εκσυγχρονίστηκε.

Ως λογότυπο χρησιμοποιήθηκε το εξωτερικό του καζανιού και η ακαθόριστη σκιά φιδιού αγνώστου είδους (φωτ. 2). Από παλιά αναρωτιόμουν γιατί χρησιμοποιήθηκε το φίδι. Τώρα ξέρω και σε λίγο θα ξέρετε κι εσείς! Χαχαχα.

Το φίδι χρησιμοποιείται σαν σύμβολο υγείας... και η μπύρα είναι υγιεινή πέρα από κάθε αμφιβολία. Ο πραγματικός λόγος όμως είναι πως από τα πρώτα σχολικά χρόνια, αποκαλούσαν τον κο Karaivanov (φωτ. 3) με το παρατσούκλι «Πίθωνα»... γι' αυτό το φίδι.

Το ζυθοποιείο, βρίσκεται στο υπόγειο του σπιτιού, όλα είναι άσπρα, με λευκά πλακάκια. Ναι «βρωμάει» κενουργίλα και καθαριότητα και είναι χωρισμένο σε αρκετά τμήματα. Στο ένα βρίσκεται το δωμάτιο με το αλεστικό μηχάνημα (φωτ. 4) και μερικά βαρέλια (φωτ. 5)...

Σε άλλο ξεχωριστό δωμάτιο βρίσκεται το ζυθοποιείο με τα καζάνια ζυθοποίησης και στραγγίσματος (φωτ. 6)... μαζί με ένα μικρό τραπέζι εργασίας και έναν πίνακα ανακοινώσεων που έχει καρφιτσωμένες οδηγίες για "Mazel" μπύρα. (φωτ. 7)...

Στην γωνία είναι ένα άλλο δωμάτιο με κλιματισμό όπου η μπύρα κάτω από προγραμματισμένες θερμοκρασίες, ωριμάζει. Οι δεξαμενές περιβάλλονται από διπλούς τοίχους και «παγωμένο νερό» όπως λέγεται ρέει ενδιάμεσα. Για καλύτερη ψύξη.

Η ζυθοποίηση γίνεται με τη μέθοδο συμπίεσης και πολτοποίησης. Η βύνη αγοράζεται από την πόλη Kounice (κεντρική Βοημία), η μαγιά αγοράζεται από κοντινό ζυθοποιείο στην πόλη Nymburk και ο λυκίσκος, φυσικά, ο καλύτερος μας... ημιώριμος, κόκκινος από το Žatec.

Τέσσερεις μπύρες ζυθοποιούνται εδώ σε καθημερινή βάση: 12° Pale Lager "Insurrectionist", 14° Grenade Special "Mazel" (Cuddler), 12° Pale Lager Double Malted "Fesak" (Mod) και 12° βυθοζύμωτη σταρένια Lager (!!) που ονομάζεται "Όλιβερ" (Olivier).

Οπότε οι εραστές της stout έχασαν. Πράγμα που κάνει κι εμένα προσωπικά να λυπάμαι, μιας και άρχισα κι εγώ να γίνομαι εραστής της stout... σέβομαι όμως την στρατηγική του ζυθοποιείου και του ζυθοποιού. Η φιλοσοφία τους βασίζεται στη διασκέδαση και την απόλαυση της μπύρας. Δεν μετράει η διαφήμιση και η ποσότητα γι' αυτούς.

Για τον κο Karaivanov η μπύρα πρέπει πρωτίστως να είναι διασκέδαση. Έχει άλλη επιχείρηση για να ζήσει (πουλάει καυστήρες, αντλίες κτλ). Οπότε είναι εξασφαλισμένος. Η ζυθοποιία είναι κυρίως το χόμπι του. Φτιάχνει 200 λίτρα μπύρα. Ζυθοποιεί για τους φίλους του, για τους φίλους των φίλων του..., για κλαμπ, γάμους, τελετές, οικογενειακές γιορτές... κανένα από τα κανονικά μπαρ και εστιατόρια δεν έχει τη μπύρα του.

Στην Πράγα, περιστασιακά τη βρίσκετε στο διάσημο και πασίγνωστο "Bad Times" (Zly Casy - www.zlycasy.cz) και στη μπυραρία -3- Žižkov. Πουθενά αλλού. Καμία παμπ κοντά στο Kolin δεν σερβίρει αυτές τις υπέροχες μπύρες. Και είναι άλλη μια απώλεια, νομίζω... θα μου άρεσε έστω μια ταβέρνα να είχε μόνιμα ένα βαρέλι από αυτές. Κρίμα. Αλλά και πάλι, δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να σεβαστώ στην στρατηγική της ζυθοποιίας Saint John. Τι διαφορά θα έκανε αυτή η παμπ ανάμεσα σε τόσες άλλες παμπ, που σερβίρουν κοινές, διαφημιζόμενες Kozel ή Gambrinus.

Είδα κάτι εδώ που δεν είδα πουθενά αλλού ξανά. Είναι ένα μικρό φίλτρο νερού. (φωτ. 8).  Αν ρωτήσω τον ζυθοποιό θα μου πει κάτι για να γράψω για αυτό το μηχάνημα. «Όχι, όχι δεν είναι κάτι ουσιαστικό και σημαντικό. Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να διαβάσει γι' αυτό. Ας γράψουμε καλύτερα για τη μπύρα. Αυτό είναι σημαντικό και ουσιαστικό»... μου απάντησε.

Ναι, ναι, tο ξέρω πολύ καλά αυτό, ότι ο κος Karaivanov είναι μετριόφρων, πρόσχαρος και άνθρωπος που βοηθάει, πάντα με καλή διάθεση, χαμογελαστός και τον ευχαριστώ γι' αυτό, τον ευχαριστώ που με άφησε να εισχωρήσω στον προσωπικό του χώρο, μου έδειξε το ζυθοποιείο, βρήκε χρόνο να μου αφιερώσει και με άφησε να τραβήξω φωτογραφίες.

Πραγματικά το εκτιμώ αυτό και τον ευχαριστώ. Αλλά μιας και πήρα αυτή την «άδεια» να τραβήξω φωτογραφίες και να γράψω... θέλω να τραβήξω ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ φωτογραφία και να την σχολιάσω. Για φωτογραφίες σχετικά με τη μπύρα φυσικά! Εννοείται πως δεν θα πάω στην κρεβατοκάμαρα του ζυθοποιού να τραβήξω φωτογραφίες. Χαχαχα. Οπότε τράβηξα φωτογραφία αυτό το μικρό «οικιακό φίλτρο νερού» για εσάς.

Έδωσα προτεραιότητα στη μπύρα. Και τι μπορεί να γράψει άλλο κανείς για τη μπύρα; Ότι έχει αφρό; Ότι υπάρχει ανοιχτόχρωμη και σκούρα; Για την γεύση; Δεν είμαι «κριτής» δεν χρησιμοποιώ «πατέντα» για την γευσιγνωσία. Χαχαχα. Το μόνο που θέλω είναι να χαρίσω στους αναγνώστες ένα ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ από συγκεκριμένες ζυθοποιίες. Οπότε τώρα είμαστε στο Saint John. Αν ο αφρός πέσει σε 3 λεπτά ή σε 3,5 λεπτά είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Το ντόπιο νερό είναι πολύ σκληρό και ακατάλληλο για ζυθοποίηση. Και όταν ο ζυθοποιός γνωρίζει τι κάνει, ξέρει πως είναι απαραίτητο το «μαλακό» νερό. Εγώ ως άσχετος με τη ζυθοποιία δεν το γνωρίζω... Αλλά εσείς ξέρετε πως η λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Οι λεπτομέρειες βελτιώνουν τα πράγματα στη ζωή και ίσως είναι το μυστικό της επιτυχίας. «Αμβλύνοντας» τις λεπτομέρειες ίσως κάνουν την μπύρα «καλή» από «καταπληκτική»! Και η τοπική μπύρα είναι καταπληκτική. Αν και στην αρχή δεν μου άρεσε (μου άφηνε γεύση σιδήρου και σκουριάς), πρέπει να παραδεχτώ πως αυτή που δοκίμασα εδώ είναι πραγματικά καταπληκτική!

Είναι επίσης χρήσιμο να πω, πως η τεχνολογία που είδα σε αυτή την ζυθοποιία είναι σχεδιασμένη από τον κύριο ζυθοποιό, ο ίδιος την σχεδίασε και την εκτέλεσε. Η μπύρα εμφιαλώνεται επίσης (φωτ. 9).

Τσακώστε ένα μπουκάλι και αφήστε 25 CZK (€1,00). Το 1,5 λιτ. πλαστικό μπουκάλι κοστίζει 75 CZK (€3) οπότε τι περιμένετε; Πάρτε το πορτοφόλι σας και τρέξτε εκεί. Πάρτε το τηλέφωνο και καλέστε 00420 606 926737 για να παραγγείλετε μπύρα για το σπίτι.

Η επίσκεψη μας στο ζυθοποιείο έφτασε στο τέλος της. Είναι μικρό αλλά όμορφο και με ενδιαφέρον. Φωτογράφισα για ενθύμιο το φίδι-πύθωνα (φωτ. 10) Αποχαιρετώ και παίρνω το δρόμο για το ζυθοποιείο Chotebor.

Ολοκλήρωσα την αποστολή μου εδώ. Σωστά; Βρίσκομαι σε ταξίδι για δουλειά (είμαι μηχανικός κατασκευών και πηγαίνω να επιβλέψω ένα κτίριο). Αγαπώ τα φίδια. Δώστε τους μια ευκαιρία! Είναι μαγικά, μυστηριώδη και αξιοπρεπή. Όμορφα ζώα. Μοναδικά και «εαυτούληδες». Σε μεγάλη αντίθεση με τα σκυλιά για παράδειγμα. Είναι πολύ πιστά, και το πιο χαζό; Σε αφήνουν να τα χτυπάς (δεν κάνω εγώ τέτοιο πράγμα). Δεν μου αρέσει όμως αυτός ο ταπεινωτικός χαρακτήρας των σκυλιών. Μου αρέσουν οι γάτες και τα φίδια. Είναι αυθεντικά.

Επιτρέψτε μου επίσης να σας ευχηθώ με μεγάλη καθυστέρηση (είναι τέλος Απρίλη! Θεέ μου πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός...) πολλές ευχές για το 2010. Τις θερμότερες ευχές μου στους Έλληνες ζυθοποιούς, μικροζυθοποιίες, όπως και στους γίγαντες... επίσης στους αναγνώστες της ιστοσελίδας www.Beer-Pedia.com. Σας εύχομαι πολλές όμορφες στιγμές να βρεθούν μπροστά σας. Όπως συνηθίζω να λέω, υγεία πάνω απ' όλα! Στην υγειά σας!

Με φιλικούς χαιρετισμούς.
Δικός σας, Libor Vojáček, γνωστός και ως CzechBeerMan.
Teplice, Δημοκρατία της Τσεχίας

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το