Οι μοναχοί του Γκρίμπεργκεν Άμπεϊ (Grimbergen Abbey) του Βελγίου άρχισαν να παρασκευάζουν μπύρα για πρώτη φορά μετά από πάνω από δύο αιώνες, με ένα μικρό ζυθοποιείο να κάνει ειδικές εκδόσεις της μπύρας μαζικής αγοράς που φέρει το όνομα της μονής τους.
Το αβαείο, του οποίου το έμβλημα είναι ένας φοίνικας με το λατινικό σύνθημα «Ardet nec consumitur» (κάηκε αλλά δεν καταστράφηκε), κάηκε δύο φορές και λεηλατήθηκε από τα γαλλικά στρατεύματα το 1798, τερματίζοντας μια παράδοση παρασκευής μπύρας που χρονολογούταν από τον 12ο αιώνα.
Ο Κάρελ Σταουτέμας, ο υπεύθυνος του αβαείου με τη λευκή φορεσιά που βρίσκεται στα πρόθυρα να ολοκληρώσει τις μελέτες ζυθοποιίας, δήλωσε ότι η παραγωγή μπύρας ήταν «δεύτερη ζωή» για τα βελγικά μοναστήρια και το τάγμα των 15 Norbetine κανόνων ενθουσιάστηκε για την επιστροφή.
«Η βασική δραστηριότητα ήταν η θρησκεία, αλλά η παρασκευή ήταν απαραίτητη επειδή το νερό στον Μεσαίωνα δεν ήταν πόσιμο και επίσης αποτελούσε ένα είδος πληρωμής», είπε.
Το αβαείο, που ιδρύθηκε το 1128, συνδέεται με εμπορικούς ζυθοποιούς από το 1958 όταν η τοπική εταιρεία Maes πλήρωσε τους μοναχούς να χρησιμοποιήσουν το όνομα Grimbergen και το έμβλημα του φοίνικα στη «μπύρα της μονής». Το σήμα Carlsberg της Δανίας έχει πλέον τα παγκόσμια δικαιώματα.
Η νέα μικροβιομηχανία στοχεύει να συνδυάσει την παράδοση 900 ετών της μπύρας, που είναι εμφανής σε βιβλία στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού, με νέες τεχνικές και καινοτομία. Για να γιορτάσει τα εγκαίνια χθες 27 Μαΐου, κυκλοφόρησε τρεις νέες μπύρες Grimbergen.
Ο Μαρκ - Αντουάν Σόχον, ζυθοποιός από την Carlsberg που επιβλέπει την εγκατάσταση των 10.000 εκατολίτρων ανά έτος, δήλωσε ότι μία από τις νέες μπύρες εφάρμοσε μια παράδοση από τον Μεσαίωνα και χρησιμοποιεί καπνιστή βύνη.
«Αυτή είναι η ιδέα πάνω στην οποία πιστεύω ότι θα κάνω πειράματα και θα δοκιμάσω νέα πράγματα, από την άποψη των πρώτων υλών, των μικρών δειγμάτων», είπε.
Το έργο στοχεύει να επικεντρωθεί στη χρήση τοπικών καλλιεργειών και για το σκοπό αυτό, η μονή έχει φυτέψει λυκίσκο και βότανα στον κήπο του, ανακαλύπτοντας στο οικόπεδο ένα παλιό οστό αγελάδας που χρησιμοποιείται για να καθαρίσει την μπύρα.
Οι μοναχοί του Γκριμμπέρκεν θα ακολουθήσουν τους κανόνες των παρασκευαστών μπύρας Trappist του Βελγίου, ακόμα κι αν δεν είναι μια τάξη Trappist, ζητώντας τους να φτιάξουν εντός των τειχών της μονής, να ελέγξουν τη λειτουργία και να κατευθύνουν τα κέρδη προς τη συντήρηση και τις φιλανθρωπικές δράσεις της μονής.
πηγή: naftemporiki.gr, με πληροφορίες Reuters