English Greek
31
Κυρ, Μάι
0 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Έλληνας Ερευνητής Δίνει Στη Μπύρα Χωρίς Αλκοόλ Τη Γεύση Της Κανονικής Μπύρας

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Γενετικά τροποποιημένη μαγιά επαναφέρει τα χαμένα αρώματα λυκίσκου.

Οι πωλήσεις μπύρας χωρίς αλκοόλ έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, πολλοί όμως την αποφεύγουν επειδή η γεύση της υστερεί σε σχέση με την κανονική μπύρα.

Ο λόγος είναι ότι από την μπύρα χωρίς αλκοόλ απουσιάζουν τα αρώματα του λυκίσκου, λέει ο Σωτήριος Καμπράνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που υποστηρίζει ότι έλυσε το πρόβλημα.

Η μπύρα χωρίς αλκοόλ παράγεται από κανονική μπύρα με αφαίρεση της αιθυλικής αλκοόλης με θέρμανση. Ένας άλλος τρόπος για μείωση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ είναι η πρόωρη διακοπή της ζύμωσης.

Και στις δύο περιπτώσεις χάνονται τα αρώματα του λυκίσκου, τα οποία χρειάζονται την αιθανόλη για να αναδειχθούν.

Ο Καμπράνης και ο συνεργάτης του Σάιμον Ντουσό επινόησαν μια νέα μέθοδο παρασκευής και ίδρυσαν την εταιρεία EvodiaBio για την εμπορική αξιοποίηση της ιδέας.

sotirios kampranis

«Έπειτα από πολλά χρόνια ερευνών, βρήκαμε τρόπο να παράγουμε μια ομάδα μικρών μορίων που ονομάζονται μονοτερπενοειδή και δίνουν το άρωμα του λυκίσκου. Προσθέτουμε αυτές τις ουσίες στο τέλος της διαδικασίας ζύμωσης για να επαναφέρουμε τη χαμένη γεύση» λέει ο ερευνητής.

«Κανείς δεν είχε καταφέρει να το πετύχει στο παρελθόν» καμαρώνει ο καθηγητής, του οποίου η μέθοδος παρουσιάζεται στο Nature Biotechnology.

Αντί να προσθέτουν αρώματα λυκίσκου, τα οποία κοστίζουν ακριβά, οι ερευνητές παρήγαγαν τα αρώματα στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας ένα γενετικά τροποποιημένο στέλεχος του σακχαρομύκητα Saccharomyces Cerevisiae, ο οποίος χρησιμοποιείται στη ζύμωση της μπύρας και του κρασιού και ως μαγιά στη μαγειρική.

«Όταν τα αρώματα του λυκίσκου απελευθερωθούν από τον ζυμομύκητα τα συλλέγουμε και τα εισάγουμε στην μπύρα, επαναφέροντας τη γεύση της κανονικής μπύρας που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε και αγαπάμε» λέει ο Καμπράνης.

Η μέθοδος υπόσχεται όχι μόνο να βελτιώσει τη «νερωμένη» γεύση της μπύρας χωρίς αλκοόλ αλλά και να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ζυθοποιίας. Ο λυκίσκος καλλιεργείται κυρίως στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και πρέπει να μεταφέρεται σε ψυγεία. Επιπλέον, η καλλιέργεια ενός κιλού λυκίσκου απαιτεί 2,7 τόνους νερού.

«Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε να αλλάξουμε τη βιομηχανία ζυθοποιίας με τη μέθοδό μας - και την κανονική μπύρα, όπου η χρήση αρωμάτων λυκίσκου είναι τόσο σπάταλη».

Ο γενετικά τροποποιημένος ζυμομύκητας δοκιμάζεται τώρα σε ζυθοποιίες της Δανίας με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.

πηγή: in.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kavala's - Double IPA
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Μικροζυθοποιία Καβάλας.

Bottle Logic - DSN Ten: Rye Specialty Cask #1 / Cask #2 / Cask #3
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Bottle Logic Brewing.

Uiltje - Belhaemels
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Uiltje Brewing Co.

Stone - Enjoy By 01.01.23
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Stone Brewing.

Boulevard / Firestone Walker - Barrel-Aged Wheat Wine
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Firestone Walker Brewing Co., κυκλοφόρησε η Boulevard Brewing Co.

Offshoot - Papaya Playa
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Offshoot Beer Co.

Άλλα Άρθρα