English Greek
29
Τετ, Νοε
55 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Έκοψαν Οι Έλληνες Το Ποτό;

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Όλοι γνωρίζουμε πως είμαστε ένας λαός που το ρίχνει στο γλέντι όποτε μπορεί και βρει ευκαιρία. Είναι κάτι που από πάντα το έκαναν οι Έλληνες.

Τώρα όμως μία νέα έρευνα μας δείχνει κάτι άλλο, πως έχουμε μειώσει δραματικά πολύ το ποτό σε σχέση με το παρελθόν. Τελικά άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη. Οι Βρετανοί που κρατούσαν επί χρόνια τα σκήπτρα στην μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη, όχι απλά εκτοπίστηκαν από τους Λετονούς αλλά κατρακύλησαν πολλές θέσεις στη λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σχετικά με τις χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση οινοπνεύματος την τελευταία δεκαετία (2010- 2020).

Η Ελλάδα πάντως κατατάσσεται στην προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής λίστας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ (-32%) εκτός από την εμπόλεμη Ουκρανία που βρέθηκε τελευταία στη λίστα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στη μέση της λίστας... με τη Λετονία να κατακτά επάξια την πρώτη θέση, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Οι Βρετανοί κατανάλωσαν 9,7 λίτρα αλκοόλ ανά ενήλικα το 2020, δηλαδή 0,1% λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο αριθμός είναι ισοδύναμος με περίπου εννέα μπίρες χαμηλής περιεκτικότητας την εβδομάδα. Οι Γάλλοι, άνω των 15 ετών, καταναλώνουν πλέον 10,4 λίτρα αλκοόλ ετησίως ενώ οι Γερμανοί 10,6 λίτρα. Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πίσω από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, η Λετονία έρχεται πρώτη στη λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Ασφάλειας και Συνεργασίας σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ την εβδομάδα, με 12,1 λίτρα ανά ενήλικα κατά τη διάρκεια του έτους. Όπως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, έτσι και στη Βρετανία, οι δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν μετά την πανδημία της νόσου Covid. Αν και στις περισσότερες χώρες της γηραιάς Αλβιώνας, το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο κατά μέσο όρο από αυτό της χώρας.

drinking beers

Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στην «τρομακτική αύξηση των δαπανών» σε test Covid και αναπνευστήρες, όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ. Στο μεταξύ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) έχει λιγότερους γιατρούς κατά κεφαλήν σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έδειξαν επίσης τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία δείχνει επίσης ότι έγινε σύγκριση της συνολικής ποσότητας αλκοόλ που πωλήθηκε σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Συνέκρινε τα αντίστοιχα στοιχεία του 2010 με το 2020, ή τα στοιχεία του πλησιέστερου έτους που είναι διαθέσιμα για κάθε χώρα.

Μετά τη Λετονία, η χώρα που κατανάλωνε τη μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ το 2020 ήταν η Τσεχία, όπου οι πολίτες κατανάλωσαν 11,6 λίτρα κατά μέσο όρο το χρόνο. Ακολούθησαν η Λιθουανία (11,4 λίτρα), η Αυστρία (11,3) και η Βουλγαρία (11,2). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Τουρκία - όπου ως μουσουλμανική χώρα, απαγορεύεται ως επί το πλείστον η κατανάλωση αλκοόλ . Στη γείτονα πωλήθηκαν μόλις 1,2 λίτρα αλκοόλ ανά άτομο το χρόνο. Η Ουκρανία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση οινοπνεύματος: από 7,8 λίτρα ανά άτομο το 2010, σε 5,7 λίτρα το 2019. Προτού ξεκινήσει ο πόλεμος του Πούτιν, η μείωση άγγιξε το 37%. Στην προτελευταία θέση της λίστας έρχεται η χώρα μας (μείωση 32%), η Ολλανδία (26%) και η Ισπανία (26%). Η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά 4% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Λετονία είχε τη μεγαλύτερη άνοδο την τελευταία δεκαετία (19%), ακολουθούμενη από τη Μάλτα και τη Βουλγαρία (και οι δύο 13%) όπως και τη Νορβηγία (11%). Όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ: «Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, όπως η φορολογία, οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα αλκοόλ και οι απαγορεύσεις στη διαφήμιση οινοπνεύματος... Αλλά η αποτελεσματικότητά τους παρεμποδίζεται από την κακή εφαρμογή τω κανόνων και τους περιορισμένους πόρους».

Οι Βρετανοί καλούνται να μην πίνουν περισσότερο από έξι μπύρες ή 10 μικρά ποτήρια κρασί την εβδομάδα. Τα δεδομένα ωστόσο έδειξαν ότι οι περισσότεροι πολίτες πίνουν παραπάνω. Στους Αμερικανούς υπάρχει σύσταση να μην καταναλώνουν πάνω από 14 μικρά κουτάκια μπύρας την εβδομάδα -για τους άνδρες- και επτά μικρά ποτήρια κρασί για τις γυναίκες.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, της ηπατικής νόσου και του καρκίνου. Από την πλευρά τους, Βρετανοί περιβαλλοντολόγοι ζήτησαν τον περασμένο μήνα να επιβληθεί «πράσινος φόρος» στο αλκοόλ προκειμένου να μειωθούν οι πωλήσεις όπως και ο αντίκτυπός του στο οικοσύστημα.

πηγή: aftodioikisi.gr

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειώθηκαν Οι Παραδόσεις Μπύρας Στην Κύπρο
alphanews.live

Μείωση κατά 16,9% παρουσίασαν οι συνολικές παραδόσεις μπύρας τον Ιούνιο του 2023, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία, με την αύξηση των εξαγωγών να περιορίζει κάπως την μείωση στις συνολικές παραδόσεις μπύρας.

AleSmith - SD Loyal Pub Ale
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η AleSmith Brewing Co.

New Belgium - Agent 77 / Captain Dynamite
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες αναμένονται από την New Belgium Brewing Co.

Burial - To Forsake These Demented Ramblings
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η Burial Beer Co.

Creative Creature - Hazenando Frutis
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας ανακοίνωσε η Creative Creature Brewing Co.

Schlafly - Latte
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Schlafly Brewery.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Heavy Seas - Glacier Froot
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - Joose Cannon Fuzzy Navel
Γιώργος Ιορδανίδης
Funky Buddha - Berries And Queens
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - F*ck 2020
Γιώργος Ιορδανίδης
Funky Buddha - Morning Wood
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το