Με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε το 2022 η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 155 εκατ. ευρώ σε τζίρο.
Η θυγατρική του Ομίλου Carlsberg, που από την αρχή της χρονιάς έχει ξεκινήσει την παραγωγή του ισχυρού brand στο εργοστάσιο της Σίνδου, εμφάνισε αυξημένα EBIT κατά 22% το 2022, μια χρονιά με την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των πρώτων υλών να εκτοξεύουν τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο λειτουργικό κόστος η εταιρεία προχώρησε στην ανατίμηση των προϊόντων της δύο φορές εντός της περσινής χρονιάς. Οι πρώτες ανατιμήσεις έγιναν στα μέσα του έτους και η τελευταία στο τέταρτο τρίμηνο και στόχος είναι φέτος να μην γίνουν άλλες.
Θετικά σημάδια από την πορεία της αγοράς το πρώτο τρίμηνο
Το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε καλά τόσο για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία όσο και συνολικά για την αγορά. Χωρίς να έχει μπει ακόμη η καλοκαιρινή σεζόν η κατανάλωση μπίρας κινείται ανοδικά με τους οιωνούς να δείχνουν μια πολύ καλή χρονιά με ώθηση και από τον τουρισμό.
Σχετικές επισημάνσεις έγιναν χθες σε εκδήλωση της εταιρείας με αφορμή την παραγωγή της Carslberg στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας είναι τόσο η ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης όσο και η διεύρυνση του αποτυπώματος στις διεθνείς αγορές.
Η εταιρεία, υπό τον Ντέγιαν Μπέκο, έχει σημαντική εξαγωγική παρουσία με το 11% των πωλήσεων τόσο σε αξία όσο και σε όγκο να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές. Η πορεία των εξαγωγών ακολουθεί μια σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία πενταετία της τάξεως του +37%. Και το μεγάλο στοίχημα για φέτος, μια χρονιά με αβεβαιότητα και ισχυρές ακόμη τις πληθωριστικές πιέσεις είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα του 2022, όπως επεσήμαναν στελέχη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας.
Στο +37% οι εξαγωγές στην πενταετία
Με την παραγωγή της Carlsberg στην Ελλάδα οι εξαγωγικές προοπτικές διευρύνονται με το εργοστάσιο της Σίνδου να αποτελεί εξαγωγικό κόμβο. Η παραγωγή του δημοφιλούς σήματος αντιστοιχεί σε ένα 10% της συνολικής παραγωγής. Εχει παρουσία σε 13 αγορές και αρχίζουν να εξυπηρετούνται χώρες που δεν έχουν τοπική παραγωγή. Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει τόσο στην ενίσχυση των υφιστάμενων αγορών που ήδη δραστηριοποιείται όσο και στην είσοδο σε νέες αγορές.
Σημειώνεται ότι η μονάδα παραγωγής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, στη Σίνδο έχει αναλάβει την παραγωγή του βασικού brand του ομίλου Carlsberg, σε κουτί των 330 ml. και των 500 ml., καθώς και σε όλους τους τύπους βαρελιών (Draught Master Flex & Modular και μεταλλικό keg).Οι γυάλινες φιάλες θα συνεχίσουν να εισάγονται προς το παρόν ωστόσο δεν αποκλείεται μελλοντικά η παραγωγή τους να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Οι ποσότητες που θα παραχθούν υπολογίζονται σε 100.000 εκατοστόλιτρα σε ετήσια βάση. Η εκτίμηση αυτή αφορά το 2023, καθώς η ζήτηση θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία.
Επενδύσεις 37 εκατ. ευρώ στην τετραετία 2021-2024
Η εταιρεία έχει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 17 εκατ. ευρώ τη διετία 2021-2022 με έμφαση στην αναβάθμιση του εργοστασίου στη Σίνδο και στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της μονάδων σε τεχνολογικό εξοπλισμό και αυτοματοποίηση των συστημάτων. Το επενδυτικό πλάνο φέτος και το 2024 ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. H Ολυμπιακή Ζυθοποιία διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής στη Σίνδο και τη Ριτσώνα, δυναμικότητας 2,1 εκατ. εκατόλιτρων ετησίως, όπου παράγονται 11 προϊόντα: Fix Hellas, Fix Dark, Fix Άνευ, Μythos, Mythos Radler, Mythos Ice, Kaiser, Henninger, Tuborg Soda, Τuborg Tonic Water και η σειρά των mixers Tuborg Lemon / Lime-Green Tea / Pineapple-Lime & Spearmint / Pink Grapefruit-Blood Orange. Αξιοποιεί ένα εκτενές δίκτυο συνεργατών, προμηθευτών και σημείων πώλησης, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με παρουσία σε σχεδόν 40 χώρες και στις 5 ηπείρους, εξυπηρετώντας καθημερινά χιλιάδες καταναλωτές. Παράλληλα, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία εισάγει και διανέμει στη χώρα μας διεθνώς αναγνωρισμένες μάρκες, όπως τις ιρλανδικές μπύρες Guinness και Kilkenny, τη βέλγικη Grimbergen, τη βαυαρικής προέλευσης weissbier Schneider Weisse και τον ανθρακούχο μηλίτη Somersby.
πηγή: mononews.gr