English Greek
18
Παρ, Οκτ
9 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πολωνία: Αυστηρότεροι Κανόνες Για Την Πώληση Αλκοόλ Σε Άτομα Κάτω Των 18 Ετών

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Τα αλκοολούχα ποτά παραμένουν δημοφιλή στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα τη Eurostat, η Πολωνία θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στην Ευρώπη το 2023, ενώ η χώρα είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας βότκας.

Η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω τους νόμους της σχετικά με την πώληση αλκοόλ σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους ανηλίκους από το να αγοράζουν ποτά αργά το βράδυ σε καταστήματα που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως τα πρατήρια καυσίμων.

Οι νέοι κανόνες αποτελούν απάντηση στις αυξανόμενες αναφορές για τροχαία και άλλα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται νέοι υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους είναι παράνομη στην Πολωνία και τιμωρείται με υψηλό πρόστιμο ή κράτηση ενός μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι πωλητές επιτρέπεται -αλλά δεν υποχρεούνται- να ελέγχουν τα έγγραφα του αγοραστή για την ηλικία του. Τώρα, θα είναι πλέον υποχρεωτικό να το κάνουν.

Τα μέτρα θα απαγορεύσουν επίσης την πώληση αλκοόλ μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ. στα πρατήρια καυσίμων, όπου σήμερα διατίθεται όλο το εικοσιτετράωρο.

"Οι πωλητές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι στο ρόλο τους", δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Υγείας της Πολωνίας Izabela Leszczyna στο πολωνικό ραδιοφωνικό κανάλι Radio Zet. Οι εργασίες για τους νέους κανονισμούς έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και θα επιταχυνθούν, διαβεβαίωσε η Leszczyna.

Το ποτό που μοιάζει με παιδικά σνακ προκαλεί αναστάτωση
Η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους αποτελεί καυτό θέμα στην Πολωνία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Πολωνίας παραιτήθηκε εξαιτίας της αποτυχίας του να απαγορεύσει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντα γεμάτα αλκοόλ που μοιάζουν με παιδικά σνακ.

Το προϊόν - με την ονομασία Voodoo Monkey - ανήκει στην Owolovo, μια πολωνική εταιρεία που κατά τα άλλα παράγει διάφορα μη αλκοολούχα φρουτοποτά και σνακ σε σωληνάρια. Η εταιρεία ζήτησε έκτοτε συγγνώμη και ανακοίνωσε ότι το προϊόν θα καταργηθεί.

Ο Szymon Hołownia, ο πρόεδρος του πολωνικού κοινοβουλίου χαρακτήρισε το προϊόν ως "απόλυτα κακό" σε μια ανάρτηση στο Facebook που κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα.

voodoo monkey

Μεθύσι και ζημία
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Πολωνία εμπλέκεται σε μια έντονη συζήτηση γύρω από το αλκοόλ.

Πίσω στο 2022, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη -και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός- προκάλεσε διαμάχη όταν απέδωσε το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων της χώρας στην κατανάλωση αλκοόλ από τις γυναίκες.

"Εάν, για παράδειγμα, η κατάσταση παραμείνει τέτοια ώστε, μέχρι την ηλικία των 25 ετών, τα κορίτσια, οι νεαρές γυναίκες, να πίνουν την ίδια ποσότητα με τους συνομηλίκους τους, δεν θα υπάρξουν παιδιά", δήλωσε ο Κατσίνσκι στους υποστηρικτές του σε πολιτική συγκέντρωση ενόψει της προεδρικής εκστρατείας του 2022.

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την οργή των ομάδων για τα δικαιώματα των γυναικών, πολλές από τις οποίες επισήμαναν αντ' αυτού την ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική της Βαρσοβίας για τις αμβλώσεις ως παράγοντα που επηρεάζει αυτή την τάση.

Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη ή PiS του Κατσίνσκι εκδιώχθηκε στη συνέχεια από την εξουσία από μια κεντρώα συμμαχία που σχηματίστηκε από τον Συνασπισμό Πολιτών και δύο άλλες μικρότερες πολιτικές ομάδες πέρυσι.

Ωστόσο, τα αλκοολούχα ποτά παραμένουν δημοφιλή στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα παρά την κριτική. Η Πολωνία κατατάσσεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στην Ευρώπη το 2023, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, ενώ η χώρα είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας βότκας.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα προσοδοφόρο κλάδο, με τους φόρους από τις πωλήσεις αλκοόλ να αποφέρουν περίπου 13 δισεκατομμύρια ζλότυ (3 δισεκατομμύρια ευρώ) στα κρατικά ταμεία.

Παρόλο που η κατανάλωση αλκοόλ έχει γενικά μειωθεί κατά 0,6 λίτρα μεταξύ 2010 και 2020 στην Ευρώπη, στην Πολωνία για την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 1 λίτρο ετησίως για άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι απώλειες από πρόωρους θανάτους, κατά συνήθεια απουσία και ατυχήματα είναι πολύ μεγαλύτερες.

πηγή: euronews.com

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Anarchy - Graphic Noise
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η Anarchy Brew Co.

Britvic: Απορρίπτει Προσφορά Εξαγοράς $3,9 Δισ. Από Την Carlsberg
mononews.gr

«Όχι» σε προσφορά εξαγοράς της από την Carlsberg έναντι 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών, είπε η βρετανική εισηγμένη εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών Britvic, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Flying Dog - Deepfake
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Flying Dog Brewery.

Trillium - Wayward Woodchuck
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Trillium Brewing Co.

The Bruery Terreux - Saison De Lente (2022)
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η The Bruery Terreux.

Clown Shoes - The Beast With No Name
Γιώργος Ιορδανίδης

Τα 11α της γενέθλια γιορτάζει η Clown Shoes Beer με την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το