Περί τα 40 λίτρα μπύρας καταναλώνει ετησίως κάθε Έλληνας, ενώ ειδικά το καλοκαίρι το «χρυσό» ποτό αναδεικνύεται πρωταθλητής στις προτιμήσεις. Ωστόσο, αυτό το ποτό ευρείας κατανάλωσης έχει μια από τις υψηλότερες φορολογίες στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η τιμή της να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα.
Σύμφωνα με συγκριτική μελέτη του Tax Foundation, κάθε ευρωπαϊκή χώρα υποχρεούται να επιβάλλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη μπύρα, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,87 ευρώ ανά 100 λίτρα και αλκοολικού βαθμού, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 0,03 ευρώ ανά μπουκάλι 300 ml με 5 βαθμούς αλκοόλ. Ωστόσο, όπως φανερώνουν τα στοιχεία, ελάχιστες χώρες κινούνται σε αυτά τα ελάχιστα όρια και σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές.
Η Φινλανδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κρατάνε τα πρωτεία του υψηλότερου ΕΦΚ. Συγκεκριμένα η Φινλανδία φορολογεί τη μπύρα με 0,63 ευρώ το μικρό μπουκάλι, η Ιρλανδία με 0,37 ευρώ και οι Βρετανοί με 0,35 ευρώ. Αν ψάξει, όμως, κανείς λίγο παρακάτω θα βρει την Ελλάδα, η οποία επιβάλλει ΕΦΚ 0,21 ευρώ ανά μπουκάλι, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη διόλου ζηλευτή 5η θέση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους Έλληνες καταναλωτές, την ώρα που οι Γερμανοί φροντίζουν να προστατέψουν το... εθνικό τους ποτό, εφαρμόζοντας την ελάχιστη δυνατή φορολογία.
Το πρόβλημα είναι ότι εκτός από τον υψηλό ΕΦΚ, στη μπύρα -όπως σε όλα τα αγαθά- επιβάλλεται και ΦΠΑ. Κι επειδή ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, η λιανική τιμή της μπύρας ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.
Τα στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά. Με έτος αναφοράς το 2015 και βάση υπολογισμού το 100, η τιμή της μπύρας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά περίπου 16,5% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να είναι η 5η υψηλότερη στην Ευρώπη. Καθοριστικός παράγοντας, ο διπλασιασμός του ΕΦΚ το 2016. Σημειωτέον ότι η αύξηση αυτή είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
πηγή: iefimerida.gr