English Greek
16
Τρι, Απρ
31 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αναστασίου - Ζύθος Χριστουγέννων 2021

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

O "Ζύθος Χριστουγέννων" είναι εδώ!!! Μια γευστική Stout στα 8,2% ABV με εκλεκτές βύνες, βανίλια και σπόρους τόνκα για να συνοδεύσει ευχάριστα αυτές τις γιορτινές μέρες.

anastasiou xmas 2021

Το στολισμένο χριστουγεννιάτικο καραβάκι κοσμεί πάλι, την τρίτη κατα σειρά συνταγή μας και καιρός να θυμηθούμε λίγα στοιχεία της συγκεκριμένης παράδοσης.

Το πρώτο δέντρο στην Ελλάδα -πιθανότατα ένα έλατο- στολίστηκε το 1833, στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα, στο Ναύπλιο. Παρ' όλα αυτά, μόλις τη δεκαετία του 1950 κατάφερε να μπει μαζικότερα στα ελληνικά σπίτια.

Το στολισμένο καράβι ήταν ανέκαθεν πιο συνηθισμένο από το δέντρο μιας και η Ελλάδα πέραν του ότι περιβάλλεται από θάλασσα, υπήρξε ιστορικά και χώρα ναυτικών. Και είναι ακόμα, έχοντας βιώσει έντονα όσα καλά, αλλά και κακά φέρνει η θάλασσα, στο πέρασμα των χρόνων.

Τα στολισμένα καραβάκια (συνήθως κατασκευές μικρών παιδιών στα νησιά), εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων προσώπων και τη νοσταλγία που κρύβει η θάλασσα ενδεχομένως να συμβόλιζαν, όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για την θάλασσα. Παράλληλα, μικρά καραβάκια είχαν τον ρόλο και ενός τιμητικού καλωσορίσματος για τους Έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στα σπίτια και τις οικογένειές τους, καθώς και τάματος για να είναι ασφαλείς στα άγρια κύματα.

Παρ' όλα αυτά όμως , το καραβάκι ήταν, συχνά, συνυφασμένο με την αίσθηση του αποχωρισμού και με δυσάρεστες αναμνήσεις και δεν μπόρεσε να εδραιωθεί ως γιορτινό σύμβολο. Για τον λόγο αυτό, ήταν εύκολο να αντικατασταθεί, αργότερα, από το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο απαλλαγμένο από τέτοιους συσχετισμούς στις συνειδήσεις των Ελλήνων, κατάφερνε να πλαισιώσει ιδανικά συνεστιάσεις θαλπωρής, με παρόντα όλα τα μέλη της φαμίλιας και να τονώσει τον οικογενειακό τους χαρακτήρα.

Ακόμα κι έτσι, όμως, το έθιμο με το καραβάκι άντεξε κι αντέχει ακόμα όπου υπάρχει Ελληνισμός κυρίως ανάμεσα σε ναυτικούς, ψαράδες και θαλασσοπόρους. Το έθιμο με το στόλισμα καραβιού κρατάει ακόμα γερά ίσως και σαν μία μορφή τάματος στον Άη Νικόλα, προστάτη άγιο των ναυτικών, ο οποίος γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου.

Απ' όλους εμάς στη Ζυθοποιία Αναστασίου, χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα με υγεία!!!

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tröegs - #414
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

Γερμανία: Φορτηγό Φορτωμένο Με Κιβώτια Μπύρας Ανατρέπεται
Νικόλαος Σκριτλής

Το βράδυ της Τρίτης, ένα φορτηγό πλήρως φορτωμένο με άδεια κιβώτια μπύρας ανατράπηκε κοντά στο Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας...

Ecotrophelia 2023: Διάκριση Για Την «Προβιοτική» Μπύρα Του ΓΠΑ
Νίκος Γαργαλάκος

Με επιτυχία στέφθηκε για ακόμη μία χρονιά η συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον 13ο Εθνικό Διαγωνισμό Ecotrophelia 2023, ο οποίος έχει ως στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων.

Αναστασίου / Πηνειός - Ρόα
Σταύρος Δοβιστινός

Ο Ιανουάριος βρίσκεται στη μέση του κι εμείς σας παρουσιάζουμε την νέα μας συνταγή για το 2024.

Saint Arnold - Gratuity
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, φιλανθρωπικού σκοπού, κυκλοφορεί η Saint Arnold Brewing Co.

Siren - Twin Flames: Classic / Twin Flames: Nitro
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, κυκλοφόρησε η Siren Craft Brew.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το