Να ανακτήσει το 50% των χαμένων όγκων της περασμένης χρονιάς κατάφερε η αγορά μπύρας φέτος παρά το lockdown του πρώτου τετραμήνου αλλά και τους επιμέρους περιορισμούς, ειδικά για τους μη εμβολιασμένους πολίτες κατά το τελευταίο τετράμηνο.
Ουσιαστικά, η αύξηση της κατανάλωσης σημειώθηκε σε διάστημα 5 μηνών, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Insights & Innovation Manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, Βασίλης Φιλίππου.
Σε ό,τι αφορά στο 2020 η αγορά κατέγραψε πτώση 25% έναντι του 2019, χάνοντας σχεδόν 1 εκατ. εκατόλιτρα, μια πτώση που είναι μεγαλύτερη από τους όγκους που χάθηκαν αθροιστικά κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε.
Ανοδικά οι πωλήσεις - Στο +30% οι εξαγωγές
Την ίδια στιγμή η Ολυμπιακή Ζυθοποιία κινείται με αύξηση πωλήσεων κατά 30% στη διάρκεια της φετινής χρονιάς και σε σύγκριση με το 2020. Σε ό,τι αφορά τομέα των εξαγωγών αποτελούν το 9,5% της συνολικής παραγωγής, ενώ σε όγκο και σε αξία και η εταιρεία κινείται ανοδικά σε πωλήσεις με +30% σε σύγκριση με πέρυσι.
Εκτός ελληνικών συνόρων κινείται με τις μπύρες Mythos και Fix, οι οποίες ταξιδεύουν και στις 5 ηπείρους και σε περισσότερες από 35 χώρες. Θα θυμίσουμε ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας είχε καταγράψει μείωση κατά 31% από τα 158,5 εκατ. ευρώ του 2019, στα 109,3 εκατ. ευρώ του 2020 και επί της ουσίας η επιχείρηση με τις φετινές της επιδόσεις έρχεται να ανακτήσει ένα σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος της περσινής χρονιάς.
Σε επίπεδο αγοράς και σύμφωνα με τον κύριο Φιλίππου, τα supermarket και τα περίπτερα ή τα καταστήματα ψιλικών συνέχισαν την θετική τους πορεία και το 2021, εκμεταλλευόμενα κυρίως το διάστημα όπου η εστίαση ήταν κλειστή (Ιανουάριος-Απρίλιος '21), ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις τους ήταν ελαφρώς πτωτικές.
Σημαντική αύξηση γνώρισε και το e-retail με την αύξηση των πωλήσεων της κατηγορίας κατά το πρώτο εξάμηνο να εκτιμάται στο +170%, αν και ως ποσοστό στις συνολικές πωλήσεις εξακολουθεί να παραμένει μικρό.
Καθοριστικός ο ρόλος της εστίασης τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο
Ο ίδιος αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης προήλθε από την εστίαση, κατά το διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου.
"Η ανάγκη για κοινωνικοποίηση, μετά από σχεδόν ένα εξάμηνο lockdown, η ικανοποιητική πορεία του εμβολιασμού κατά την πρώτη περίοδο, η αίσθηση ότι τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν δραστικά την πανδημία ακόμη και εντός του 2021, αλλά και η χαλαρότητα που παραδοσιακά συνοδεύει το ελληνικό καλοκαίρι, οδήγησαν σε σημαντική ανάπτυξη της κατανάλωσης στην εστίαση", προσθέτει.
Εξάρει ταυτόχρονα τη συμβολή του τουρισμού τόσο γενικά όσο και στην κατηγορία της μπύρας. "Η ανάπτυξη που σημειώθηκε φέτος σε αριθμό τουριστών αλλά κυρίως σε έσοδα, εκτιμούμε ότι ξεπερνάει το 120% σε σχέση με το 2020, αγγίζοντας το 60% σχεδόν των μεγεθών του 2019.
Αυτό συνέβη σε μια τουριστική περίοδο μόλις 4 μηνών, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά το πρώτο εξάμηνο. Συνολικά, ο τουρισμός ήταν υπεύθυνος για το 30% της ανάκαμψης της κατηγορίας το 2021".
Παραμένουν περιορισμένες οι συναντήσεις για τις πιο δραστήριες καταναλωτικά ομάδες πληθυσμού λόγω Covid
Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες συνθήκες καθώς και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά ο κ. Φιλίππου αναφέρει ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να διακατέχονται από ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, ηλικίας 18-39 ετών.
"Η πλειοψηφία αυτών, μάλιστα, θεωρεί πλέον ότι θα επανέλθουμε σε κανονικότητα μετά το 2022. Παρατηρούμε δηλαδή το οξύμωρο, οι πιο δραστήριες και αισιόδοξες ομάδες του πληθυσμού να αισθάνονται 'παγιδευμένες' σε μία κατάσταση χωρίς να είναι ορατό το τέλος της.
Αυτό σαφώς επηρεάζει και τις συνήθειες τους, όπως τις συναντήσεις με φίλους ή γνωστούς, οι οποίες αν και αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, παραμένουν αισθητά λιγότερες σε σύγκριση με το παρελθόν.
Ακόμη και η ποιότητα των συναντήσεων αυτών, δείχνει να έχει αλλάξει, αφού πολλές φορές επιλέγεται το ασφαλές αλλά συνηθισμένο περιβάλλον του σπιτιού, από ένα μπαρ ή μία καφετέρια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να δημιουργηθούν νέες τάσεις στην κατηγορία ή και γενικότερα".
Κερδίζει πόντους η μπύρα χωρίς αλκοόλ με 5% επί των συνολικών πωλήσεων μπύρας στα σούπερ μάρκετ
Αναφέρει ωστόσο ότι συνεχίστηκε και αυτή τη χρονιά η τάση που έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, με την ανάπτυξη της κατηγορίας της μπύρας χωρίς αλκοόλ.
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τη συγκεκριμένη υποκατηγορία, οδηγούμενοι από την ανάγκη για υπεύθυνη κατανάλωση αλλά και έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
Συγκεκριμένα, η μπύρα χωρίς αλκοόλ αποτελεί πλέον το 5% των όγκων της κατηγορίας στο supermarket, όταν λίγα χρόνια πριν μόλις που ξεπερνούσε το 1%. Μικρή άνθιση φαίνεται να γνωρίζει και η Radler, μια υποκατηγορία lager μπύρας ανάμεικτη συνήθως με χυμό λεμονιού και με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Στο ερώτημα εάν υπάρχει η προοπτική για προσθήκη χαρτοφυλακίου προϊόντων και εκτός της μπύρας, επισημαίνει ότι "η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων ζύθου αποτελεί το βασικό μας αντικείμενο εδώ και πολλές δεκαετίες και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε, γι’ αυτό άλλωστε και ο σκοπός μας ως εταιρεία είναι το να "Ζυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο". Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρουν άλλες κατηγορίες, πάντα στην κατηγορία των ποτών.
Ήδη στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιούμαστε και στην κατηγορία των αναψυκτικών και ειδικότερα στην υποκατηγορία των mixers, με τα προϊόντα της Tuborg, όπως σόδα, σόδα με γεύσεις και τόνικ να έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των καταναλωτών.
Επίσης, εκτός της μπύρας δραστηριοποιούμαστε στην κατηγορία του μηλίτη, με το Somersby, τον πρώτο μηλίτη που λανσαρίστηκε στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε πάντα ανοικτοί σε νέες προκλήσεις και νέες κατηγορίες προϊόντων.
Για να κάνουμε όμως το επόμενο βήμα, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα νέα προϊόντα θα έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό στους καταναλωτές".
πηγή: capital.gr