English Greek
23
Τρι, Απρ
41 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αγορά Μπύρας: Διψήφια Ανάπτυξη Το 2022 - Νέες Ανατιμήσεις Έως 15% Το 2023

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ο Σ. Παναγιώτου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών χαρακτήρισε τις αυξήσεις «πολύ συγκρατημένες», συγκριτικά με την αύξηση -ακόμη και 100%- που καταγράφεται σε ορισμένες πρώτες ύλες .

Μία πάρα πολύ καλή χρονιά ήταν το 2022 για τον εγχώριο κλάδο της μπύρας, ο οποίος «έτρεξε» με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ κοινή πεποίθηση των παραγόντων του κλάδου είναι ότι και φέτος θα κινηθεί ανοδικά, καθώς οι ενδείξεις για τον ελληνικό τουρισμό είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Σοφοκλής Παναγιώτου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, στο περιθώριο εκδήλωσης για τη θέσπιση του «Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου», αναφέροντας ως μόνη επιφύλαξη το θέμα του κόστους που -αναπόφευκτα- θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις.

Όπως εκτίμησε ο κ. Παναγιώτου, μεσοσταθμικά θα υπάρξει μια αύξηση 8%-15% στις τιμές των προϊόντων το 2023, όταν το 2022 οι ανατιμήσεις διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 5%-6%.

Διπλάσιο το κόστος για τις φιάλες
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις αυξήσεις «πολύ συγκρατημένες», συγκριτικά με την αύξηση -ακόμη και 100%- που καταγράφεται σε ορισμένες πρώτες ύλες. Ενδεικτικά, έκανε λόγο για αύξηση του κόστους κατά 80%-100% στο κομμάτι των φιαλών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις του Αλέξανδρου Δανιηλίδη, διευθύνοντος συμβούλου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος ανέφερε πως οι ανατιμήσεις που υλοποίησε η εταιρεία του διαμορφώθηκαν πέρυσι κατά μέσο όρο στο 5%, ενώ για τη φετινή χρονιά οι μέσες ανατιμήσεις εκτιμώνται στα επίπεδα του 9%.

Ερωτηματικό το 2023 λόγω πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα πάει η φετινή χρονιά, ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι είναι ερωτηματικό. «Η οικονομία δείχνει ότι δεν θα είναι υφεσιακή και ότι θα αναπτυχθεί. Για πρώτη φορά μιλάνε για ανάπτυξη - έστω μικρή - στην Ευρώπη, ενώ προηγουμένως μιλούσαν για σίγουρη ύφεση. Η τάση είναι καλή, τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι θετικά. Το ερώτημα είναι εάν ο γενικός πληθωρισμός θα επηρεάσει τους καταναλωτές. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε», δήλωσε.

«Μεγάλος συνέταιρος το... κράτος»
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Κουρής, ιδιοκτήτης της Νήσος, ανέφερε ότι εμπορικά το 2022 πήγε πάρα πολύ καλά για τον κλάδο, τονίζοντας πως η μεγάλη πρόκληση ήταν το κόστος.

Ο κ. Κουρής ανέφερε πως και η δική του εταιρεία προέβη σε ανατιμήσεις, ωστόσο, υπογράμμισε πως το «παιχνίδι» με τις τιμές έχει φύγει πλέον από τους παραγωγούς.

«Ο μεγάλος συνέταιρος στην μπύρα είναι το κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι φόροι μένουν οι ίδιοι ανεξάρτητα με το πώς τα πάνε η οικονομία και οι εταιρείες. Το γεγονός ότι η βιομηχανία βρέθηκε έρμαιο στον ενεργειακό πληθωρισμό είναι ένα ζήτημα δικό τους που πρέπει να λύσουν».

πηγή: imerisia.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dugges - Electro
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας ανακοίνωσε η Dugges Bryggeri.

Η Carlsberg «Ντυμένη» Στα Κόκκινα Γιορτάζει Για Τους Οπαδούς Της Λίβερπουλ
Αθηνά Παπαναστασίου

Υπάρχει πανηγυρικός λόγος που η αγαπημένη μας μπύρα κυκλοφορεί στα κόκκινα.

Creature Comforts / Burial - Culture Keepers
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Burial Beer Co., κυκλοφόρησε η Creature Comforts Brewing Co.

Jack's Abby / Bierstadt - Export Lager
Γιώργος Ιορδανίδης

Με τη δημιουργία μιας νέας ετικέτας συνεργασίας με την Bierstadt Lagerhaus, γιορτάζει τα 11α γενέθλιά της η Jack's Abby Craft Lagers.

Funky Buddha - Tropical Floridian
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Funky Buddha Brewery.

Αυστρία: Ποιό Είναι Το Κόμμα Της Μπύρας Που Δίνουν Τρίτο Οι Δημοσκοπήσεις (Βίντεο)
Βασίλης Παπουτσής

Μπορεί ένα κόμμα να... μεθύσει μία ολόκληρη χώρα; - Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τον επικεφαλής ροκ σταρ και τα πολιτικά του σχέδια.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το