English Greek
16
Τρι, Απρ
31 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ντέγιαν Μπέκο Στην «Κ»: Επενδύσεις 20 Εκατ. Ευρώ Στην Ελλάδα Μέσα Στη Διετία

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Οι στόχοι και τα νέα σχέδια της θυγατρικής του ομίλου Carlsberg.

Επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ τη διετία 2023-2024 σχεδιάζει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θυγατρική στην Ελλάδα του ομίλου Carlsberg. Στο επίκεντρο των επενδύσεων είναι βεβαίως η μονάδα της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου από τις αρχές του 2023 ξεκίνησε να παράγεται η μπύρα Carlsberg σε κουτί και σε βαρέλι (draught), εξέλιξη η οποία καθιστά το συγκεκριμένο εργοστάσιο παραγωγικό και εξαγωγικό κόμβο για τον δανέζικο όμιλο, έναν εκ των κορυφαίων «παικτών» παγκοσμίως στην κατηγορία της μπύρας. Την ίδια ώρα η εταιρεία, όπως αποκαλύπτει μιλώντας σήμερα στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο γενικός διευθυντής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Ντέγιαν Μπέκο, δεν αποκλείει επέκταση στη διανομή των αλκοολούχων ποτών, όπως ήδη κάνει ο μεγάλος ανταγωνιστής της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά και η Coca-Cola Τρία Έψιλον, ξεφεύγοντας πλέον από τα στενά όρια της μπύρας και των αναψυκτικών.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις ανατιμήσεις υποστηρίζει ότι ήταν μονόδρομος για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ενώ για το τρέχον έτος η Ολυμπιακή Ζυθοποιία δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών στους τιμοκαταλόγους, αλλά σε προσφορές και προωθητικές ενέργειες, κάτι που συμβαίνει ευρέως στην κατηγορία της μπύρας. Παρά τις ανατιμήσεις, πάντως, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία βελτίωσε όχι μόνο τις πωλήσεις της το 2022, αλλά και την κερδοφορία της, ενώ ενίσχυσε σημαντικά τις πωλήσεις της, πάνω από την ανάπτυξη της συνολικής αγοράς, στις κατηγορίες των mixers (αναψυκτικά για κοκτέιλ) και του μηλίτη. Το 2023 η εταιρεία αναμένει ακόμη καλύτερη πορεία, με τους πρώτους οιωνούς να είναι θετικοί, παρά το γεγονός ότι το α' τρίμηνο της χρονιάς η μπύρα συνολικά πραγματοποιεί λιγοστές πωλήσεις.

Ο όμιλος Carlsberg διαθέτει θυγατρική παραγωγική εταιρεία στην Ελλάδα από το 2008, όταν εξαγόρασε τη Μύθος Ζυθοποιία, η οποία το 2015 συγχωνεύθηκε με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, με τον δανέζικο όμιλο να αποκτά το 100% αυτής το 2018.

dejan beko

- Έπειτα από δύο χρονιές με περιορισμούς στη λειτουργία της εστίασης, ήρθε το 2022 με ανοιχτή εστίαση, αύξηση του τουρισμού αλλά και σειρά ανατιμήσεων. Ποια ήταν η πορεία της εταιρείας το 2022 από πλευράς κύκλου εργασιών, καθώς και από πλευράς κερδοφορίας, και πώς επηρεάστηκαν αυτά τα μεγέθη από τους προαναφερθέντες παράγοντες;
- Το 2022 για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία ήταν μια θετική χρονιά, σε συνέχεια και της ανοδικής πορείας του 2021. Συνολικά για την οικονομία το 2022 επιφύλαξε αρκετές προκλήσεις, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιταχύνει τις ήδη υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών να ψαλιδίζεται. Ωστόσο, ήταν μια χρονιά κατά την οποία η πανδημία υποχώρησε, το κανάλι της εστίασης λειτούργησε χωρίς περιορισμούς με έντονη την εγχώρια κατανάλωση και την ανάγκη του κόσμου για κοινωνικοποίηση, και με τον τουρισμό να καταγράφει επιδόσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες όλων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τη χώρα μας επισκέφθηκαν 27,8 εκατ. τουρίστες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 13,5 εκατ. επισκέπτες περισσότερους από πέρυσι.

Σαφώς και αυτό το πλαίσιο ευνόησε και την κατανάλωση της μπύρας, με την αγορά συνολικά να σημειώνει διψήφια ανάπτυξη και την εταιρεία μας να κινείται με ποσοστό οριακά μεγαλύτερο από την αγορά, της τάξεως του 11% σε σχέση με πέρυσι (στο κομμάτι των εγχώριων πωλήσεων). Αντίστοιχα, στις κατηγορίες των mixers (σ.σ. αναψυκτικά για κοκτέιλ) και του μηλίτη κινηθήκαμε με αισθητά μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την αγορά. Συγκεκριμένα, βάσει και των επίσημων στοιχείων, στο κανάλι του σούπερ μάρκετ σημειώσαμε ανάπτυξη 12,4% στα mixers (με την αγορά στο +2,6%) και 25,4% στον μηλίτη (με την αγορά να κινείται στο -4,2%). Αντίστοιχα, στο κανάλι του traditional trade (μικρή λιανική) σημειώσαμε ανάπτυξη 13,4% στα mixers (με την αγορά να κινείται στο +3%) και 23,1% στον μηλίτη (με την αγορά να καταγράφει απώλειες 12,6%).

Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των όγκων μας στο σύνολο των κατηγοριών όπου δραστηριοποιούμαστε, πετύχαμε αντίστοιχα και αύξηση μεριδίου, ενώ ανοδική πορεία ακολούθησε και η κερδοφορία μας (EBIT), σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 22% σε σχέση με πέρυσι.

- Πώς έχει ξεκινήσει το 2023 από πλευράς πωλήσεων τόσο για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία όσο και συνολικά για την αγορά;
- Για το 2023 τα πρώτα μηνύματα για την εταιρεία μας είναι θετικά, με βασικούς συμμάχους το μεγάλο διάστημα καλοκαιρίας, τις πολλές και έντονες εκδηλώσεις πανελλαδικά λόγω Αποκριών, έπειτα από τρία χρόνια αποχής, καθώς και την κινητικότητα στον τουρισμό, παρότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει επίσημα η σεζόν. Και αυτά παρά τις σημαντικές προκλήσεις σε διεθνείς και τοπικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, που είναι έντονες ιδίως στο κομμάτι των τροφίμων. Επιλογή μας είναι να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι προσδοκώντας τη διατήρηση της θετικής πορείας κυρίως σε εστίαση και τουρισμό.

- Πόσο επιβαρύνθηκε το κόστος παραγωγής από τις αυξήσεις των τιμών σε ενέργεια και πρώτες ύλες; Σε τι ανατιμήσεις προχώρησε το 2022 η Ολυμπιακή Ζυθοποιία; Έχει προχωρήσει ή πρόκειται να προχωρήσει σε νέες ανατιμήσεις το 2023;
- Το υψηλό κόστος της ενέργειας, των μεταφορών και των πρώτων υλών είναι η βασικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τροφίμων, ήδη από τα τέλη του 2021. Από την πλευρά μας καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε τα αυξημένα κοστολόγια να μη μετακυλιστούν στις τιμές καταναλωτή και τελικά το πετύχαμε. Το 2022 η κατάσταση κλιμακώθηκε, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παρατεταμένη διάρκειά του, τις πολυεπίπεδες γεωπολιτικές εξελίξεις και τα πολύ υψηλά επίπεδα των πληθωριστικών πιέσεων, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να αγγίζει τον Δεκέμβριο το 15,7%. Γι' αυτό και οι ανατιμήσεις των προϊόντων μας ήταν μονόδρομος και σαφώς αλληλένδετες με τη βιωσιμότητά μας. Κατά τη διάρκεια του 2023, παρότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα -κλείνοντας τον Ιανουάριο στο 7%-, ευελπιστούμε στη σταδιακή μείωσή του και κατ’ επέκταση στην εξομάλυνση των συνθηκών που πιέζουν την αγορά. Σε κάθε περίπτωση, ως εταιρεία εξακολουθούμε να προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, σε συνδυασμό με στοχευμένες προσφορές και προωθητικά πακέτα, προς όφελος των καταναλωτών και των πελατών μας.

-Τί εξαγωγές πραγματοποίησε το 2022 η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και ποιος είναι ο στόχος για το 2023 μετά και την προσθήκη των προϊόντων Carlsberg στην ελληνική παραγωγή;
- Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε το 2022, με βασικότερη τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, με συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να διατηρήσουμε σταθερές τις εξαγωγές μας σε σχέση με πέρυσι, σε συνέχεια μιας πενταετούς σταθερής ανάπτυξης της τάξεως του +37% (2017-2022). Για το 2023, στο πλαίσιο των παρατεταμένων διεθνών προκλήσεων, βασικό μας μέλημα είναι κατ’ αρχάς να διατηρήσουμε σταθερά τα νούμερα της προηγούμενης χρονιάς, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη είσοδό μας σε νέες αγορές και την ενίσχυση της ενεργοποίησής μας σε επιλεγμένες υφιστάμενες αγορές.

olympic

- Πώς κρίνετε τις συνθήκες ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά μπύρας;
- Η εγχώρια αγορά μπύρας χαρακτηρίζεται αναμφίβολα άκρως ενδιαφέρουσα, με έντονη κινητικότητα. Εκτός από τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των υφιστάμενων «παικτών» στο κομμάτι της μπύρας, πραγματοποιείται και η είσοδος νέων μεγάλων «παικτών» στην κατηγορία, ενώ παράλληλα εταιρείες που δραστηριοποιούνταν κατά κύριο λόγο στην μπύρα προχωρούν σε διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους με την προσθήκη νέων κατηγοριών. Ταυτόχρονα και οι μικροζυθοποιίες είναι πολύ ενεργές τόσο σε επίπεδο νέων προτάσεων όσο και σε επίπεδο συνεργειών. Θέση μας είναι ότι ο υγιής ανταγωνισμός αποτελεί πάντα θετικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του κλάδου, λειτουργώντας παράλληλα προς όφελος του καταναλωτή.

Εξαγωγικός κόμβος για τον δανέζικο όμιλο το εργοστάσιο στη Σίνδο
- Τι επενδύσεις προγραμματίζετε για το 2023 και το 2024;
- Για τη διετία 2023-2024 το επενδυτικό πλάνο μας εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ. Με την καινοτομία να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και πάντα με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνεχίζουμε να επενδύουμε στοχευμένα σε νέες τεχνολογίες, αυτοματισμούς συστημάτων, εξοπλισμό και πρωτοπόρα προγράμματα που αφορούν τις παραγωγικές μονάδες μας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν το πιλοτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας που ξεκίνησε να λειτουργεί στη Σίνδο, τα νέα λανσαρίσματα, οι υποδομές για την υγεία και την ασφάλεια σε όλες τις εγκαταστάσεις, οι νέες τεχνολογίες και ο εξοπλισμός που αφορούν το κομμάτι των πωλήσεων και εμπορικές δραστηριότητες, και η ενίσχυση διευρυμένων τεχνολογικών λύσεων ως προς την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας.

- Φέτος ξεκίνησε στο εργοστάσιο της Σίνδου η παραγωγή της μπύρας Carlsberg σε κουτί και σε βαρέλι. Σχεδιάζετε τη μεταφορά της παραγωγής στην Ελλάδα και άλλων προϊόντων του ομίλου;
- Η απόφαση να μεταφερθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Σίνδου η παραγωγή της μπύρας Carlsberg είναι αποτέλεσμα του γενικότερου σχεδιασμού του ομίλου μας ως προς την παραγωγή και διανομή των διεθνών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας και το πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Η έναρξη παραγωγής της Carlsberg στη χώρα μας σηματοδοτεί παράλληλα και τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του brand στην ελληνική αγορά σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικά, θα κυκλοφορήσει πλέον εκ νέου και σε κουτί, ενώ έως τώρα κυκλοφορούσε μόνο στη συσκευασία της γυάλινης φιάλης, που παραγόταν από τη θυγατρική του ομίλου μας στη Σερβία. Την ίδια στιγμή, αυτή η απόφαση συνεπάγεται και την αναβάθμιση της μονάδας της Σίνδου ως παραγωγικού και εξαγωγικού κόμβου, με μεγάλες προοπτικές και κατ' επέκταση νέο πλάνο επενδύσεων.

- Αρκετές εταιρείες του κλάδου αναψυκτικών αλλά και ζυθοποιίες διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους σε ό,τι αφορά κυρίως τη διανομή αλκοολούχων ποτών. Σχεδιάζετε κι εσείς μια τέτοια επέκταση, πέρα από τη συνεργασία που έχετε με την Diageo για την Guinness;
- Ως ένας οργανισμός με ισχυρά τόσο εγχώρια όσο και διεθνή brands, στις κατηγορίες της μπύρας, των mixers και του μηλίτη, παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση, όντας ανοιχτοί και δεκτικοί να εξετάζουμε κάθε ενδιαφέρουσα πρόταση. Σκοπός μας, βέβαια, είναι η οποιαδήποτε ανάλογη απόφαση να συνεπάγεται σε βάθος χρόνου τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους καταναλωτές.

- Ο όμιλος διαθέτει και άλλα σήματα και προϊόντα, όπως hard seltzers. Σχεδιάζετε να επεκταθείτε και ως Ολυμπιακή Ζυθοποιία σε κάποια εταιρεία νερού, μέσω εξαγοράς; Θα φέρετε και στην Ελλάδα ενεργειακά ποτά και hard seltzers;
- Η αγορά των hard seltzers τα τελευταία χρόνια παρουσίασε έντονη κινητικότητα διεθνώς, ιδίως στις ΗΠΑ, με αρκετούς μεγάλους ομίλους να επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την ξαφνική ζήτηση που προέκυψε γι' αυτή τη νέα κατηγορία. Ωστόσο, αυτή η τάση δεν φάνηκε να ευδοκιμεί, κρίνοντας και από τα στοιχεία της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, οπότε είναι μια κατηγορία που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του άμεσου ενδιαφέροντός μας.

πηγή: kathimerini.gr

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Anchorage - Limbo
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Anchorage Brewing Co.

Moksa - Hop College / To The Moon / Safety Squints
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες ετικέτες κυκλοφορεί η Moksa Brewing Co.

AleSmith - Lost Prophet
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η AleSmith Brewing Co.

Bottle Logic - Static Momentum (2022)
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Bottle Logic Brewing.

Gigantic - Goblin Mode
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Gigantic Brewing.

Dogfish Head - Blue Hen
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η Dogfish Head Craft Brewery.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το