Το 6ο τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Τι αφορά η υπόθεση. Τι δηλώνει η εταιρεία στο Euro2day.gr.
Ήταν Δεκέμβριος του 2015, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά από πολυετή έρευνα, ανακοινώνει ότι επιβάλλει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρόστιμο 31,45 εκατ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και αντιανταγωνιστικές πρακτικές.
Κοντά οκτώ χρόνια μετά, ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης κλείνει οριστικά με την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης αναίρεσης που είχε καταθέσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου. Το Διοικητικό Εφετείο είχε κάνει εν μέρει δεκτή την προσφυγή της εταιρείας μειώνοντας το πρόστιμο που της είχε επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μόλις κατά 17% σε σχέση με το αρχικό, στα 26,7 εκατ. ευρώ.
Για την απόφαση Α935 του 6ου τμήματος του ΣτΕ, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, οι διάδικοι ενημερώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης. Όμως την απόφαση αναμένεται να τη λάβουν στα χέρια τους μέσα στους επόμενους μήνες αφού καθαρογραφεί, αν και δεν αποκλείεται μέσα στον επόμενο μήνα να λάβουν αναλυτικό διατακτικό.
Το Euro2day.gr επικοινώνησε με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σεβόμαστε απόλυτα την κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα δεν συνάδει με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς».
Τι δηλώνει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στο Euro2day.gr
«Ενημερωθήκαμε για την απόφαση του ΣτΕ και θα είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε αναλυτικά μόλις την έχουμε στα χέρια μας και διαβάσουμε το πλήρες περιεχόμενό της. Σεβόμαστε απόλυτα την κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα δεν συνάδει με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Και μόνο το ότι ο αριθμός των ζυθοποιιών στην ελληνική αγορά μπύρας κατά την περίοδο του ελέγχου αυξήθηκε από 5 σε πάνω από 40, ενώ η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποδεδειγμένα απώλεσε πολύ μεγάλο μέρος του μεριδίου αγοράς της, είναι αποδείξεις της υγιούς λειτουργίας του ανταγωνισμού, όπως έχει αποτυπωθεί σε σχετικές αποφάσεις ανάλογων υποθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες αναρωτιόμαστε αν και με ποιο τρόπο ελήφθησαν υπόψη.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και μία ακόμη αναμφισβήτητη πραγματικότητα: η εταιρεία μας επενδύει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα εδώ και 60 χρόνια στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται από ανεξάρτητες Μελέτες Κοινωνικού & Οικονομικού Αποτυπώματος. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούμε με διαφάνεια και υπευθυνότητα, βάζοντας πάντα πάνω από όλα τους εργαζομένους μας, τους συνεργάτες μας και τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι και μας τιμούν διαχρονικά με την εμπιστοσύνη τους».
Η υπόθεση
Στις 29 Δεκεμβρίου του 2006 η Μύθος Ζυθοποιία καταθέτει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που είχε ξεκινήσει αυτεπάγγελτο έλεγχο από το καλοκαίρι του 2001, καταγγελία κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής εκδίδεται τον Σεπτέμβριο του 2014 και τον Δεκέμβριο του 2015 γίνεται γνωστό ότι η Ολομέλεια της Επιτροπής, με ομόφωνη απόφασή της, επιβάλλει πρόστιμο συνολικού ποσού 31.451.211 ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.
Κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ασκεί στις 19 Ιανουαρίου του 2016 προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και αντίστοιχη αίτηση αναστολής εκτέλεσης. Στις 23 Ιουνίου του 2016 το Διοικητικό Εφετείο με απόφασή του κάνει εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης και διατάσσει:
Α. Την αναστολή της είσπραξης μέρους του ένδικου προστίμου, ποσού 8,386 εκατ. ευρώ μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της προσφυγής
Β. Την αναστολή της είσπραξης ετέρου μέρους του ένδικου προστίμου ποσού 8,386 εκατ. ευρώ υπό τους εξής όρους:
- της κατάθεσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την επίδοση της απόφασης, εγγυητικής επιστολής ύψους 8,386 εκατ. ευρώ, πληρωτέας σε πρώτη ζήτηση
- της τήρησης των υποχρεώσεων που τέθηκαν στην εταιρεία με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήτοι να παύσει τις διαπιστωθείσες παραβάσεις και να τις παραλείπει στο μέλλον, άλλως θα παύει άμεσα η αναστολή του εν λόγω ποσού.
Για το υπόλοιπο ποσό των 14,677 εκατ. ευρώ το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση. Το ποσό αυτό καταβλήθηκε από την εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2016.
Η προσφυγή της εταιρείας στο Διοικητικό Εφετείο με αίτημα την ακύρωση, άλλως τη μεταρρύθμιση της προσβαλλόμενης πράξης συζητήθηκε μετ' αναβολή την 18η Ιανουαρίου του 2017. Εντέλει το Διοικητικό Εφετείο μείωσε το πρόστιμο κατά 17,65% σε σχέση με το αρχικό, στα 26,733 εκατ. ευρώ. Ενώ ακύρωσε την απόφαση κατά το μέρος που επιβλήθηκε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία η υποχρέωση ανάρτησης και διατήρησης στην ιστοσελίδα της του διατακτικού της προσβαλλόμενης απόφασης και η υποχρέωση αναγραφής επί των τιμολογίων πώλησης και επί των συμβάσεών της ότι οι πελάτες της είναι ελεύθεροι να αγοράζουν και να πωλούν ανταγωνιστικά προϊόντα σε είδος και ποσότητες της επιλογής τους.
Σε συνέχεια της έκδοσης της απόφασης, η εταιρεία κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο το υπόλοιπο ποσό των 13,225 εκατ. ευρώ συνυπολογιζόμενων των νόμιμων προσαυξήσεων. Και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (υπ' αριθμ. Κατάθεσης 3516/2017), ασκώντας αίτηση αναιρέσεως κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία συζητήθηκε μετά από αρκετές αναβολές την 7η Σεπτεμβρίου του 2021.
Η υπόθεση αυτή έκλεισε με την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ στην αίτηση αναίρεσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε τέλη του περασμένου Ιανουαρίου νέο έλεγχο στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μετά από προσφυγή ανταγωνιστή της, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα.
πηγή: euro2day.gr