English Greek
07
Πεμ, Δεκ
44 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αυξήθηκε 41% Σε Ένα Χρόνο Η Ελληνική Παραγωγή Μπύρας

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η Ελλάδα αποτελεί την 8η μεγαλύτερη παραγωγό μεταξύ 18 χωρών της Ε.Ε.

Σε βασικό παραγωγό μπύρας εξελίσσεται η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει την παράδοση στο προϊόν που έχουν οι χώρες στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

Ακόμη κι αν η κατανάλωση δεν φθάνει σε υψηλά επίπεδα, η χώρα αξιοποιείται από τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται για την παραγωγή μπύρας, η οποία προορίζεται για εξαγωγές, ενώ ολοένα και αυξάνονται οι μικροζυθοποιίες. Σημαντική διείσδυση στην εγχώρια αγορά -και όχι μόνον- έχουν και οι μεγαλύτερες ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, ειδικά μάλιστα καθώς ακολουθούν ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική.

Σύμφωνα µε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, µε αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Μπύρας στις 4 Αυγούστου, το 2022 η παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα έφθασε τα 565,34 εκατ. λίτρα από 400,22 εκατ. λίτρα το 2021, καταγράφοντας αύξηση περίπου 41%. Με αυτή την επίδοση η Ελλάδα καθίσταται 8η μεγαλύτερη παραγωγός μπύρας στην Ε.Ε. μεταξύ 18 κρατών-µελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η αύξηση είναι σημαντική, όχι μόνον σε σύγκριση µε το 2021, χρονιά κατά την οποία η τουριστική κίνηση ήταν ακόμη περιορισμένη λόγω των μέτρων για την Covid-19, αλλά και σε σύγκριση µε τα προ πανδημίας επίπεδα. Το 2019 η παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα ήταν, σύμφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat, 397,69 εκατ. λίτρα.

eurostat

Συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πλέον 71 ζυθοποιίες. Τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς έχουν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων Heineken και Carlsberg αντιστοίχως, ενώ σημαντικά μερίδια αγοράς κατέχουν πλέον οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης (Βεργίνα) και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ). Τα τελευταία χρόνια, πάντως, σημαντικό μερίδιο αγοράς κερδίζουν οι μπύρες που παράγουν οι δεκάδες μικροζυθοποιίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σχεδόν σε κάθε νομό της χώρας, µε σημαντική παρουσία τόσο στο κανάλι της εστίασης όσο και στο κανάλι της λιανικής (σούπερ μάρκετ και μικρή λιανική).

Η σημασία που αποδίδουν οι πολυεθνικοί όμιλοι στην Ελλάδα ως χώρα παραγωγής των προϊόντων τους φάνηκε από την κίνηση στην οποία προχώρησε φέτος η Carlsberg. Από τις αρχές του 2023 ξεκίνησε στη μονάδα παραγωγής που έχει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη η παραγωγή της μπύρας Carlsberg σε συσκευασίες κουτιού, καθώς και σε όλους τους τύπους βαρελιού. Μέχρι τότε στην Ελλάδα κυκλοφορούσε η Carlsberg µόνο στη συσκευασία της γυάλινης φιάλης, 330 ml, µε τις εισαγωγές να γίνονται κυρίως από τη Σερβία. Η μονάδα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας δεν εξυπηρετεί µόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και αυτές άλλων αγορών του ομίλου, που δεν διαθέτουν τοπική παραγωγή, μεταξύ των οποίων οι αγορές Νότιας Αμερικής, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, από την άλλη, πραγματοποίησε το 2022 ακόμη περισσότερες εξαγωγές και μάλιστα πρόσφατα πρόσθεσε δύο νέες αγορές, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Το ποσοστό του όγκου εξαγωγών στο σύνολο του όγκου πωλήσεων ήταν διψήφιο το 2022.

πηγή: kathimerini.gr

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Epic - Chilly Bin
Γιώργος Ιορδανίδης

Ένα νέο μικτό πακέτο κυκλοφόρησε η Epic Brewing Co.

Stone - Enjoy By 01.01.22
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Stone Brewing.

Uiltje - Cascade Green Sweater
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Uiltje Brewing Co.

Πώς Η Κλιματική Κρίση Απειλεί Να Αλλάξει Τη Γεύση Της Μπύρας
cnn.gr

Μεγάλοι παραγωγοί μπύρας στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβενία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ένα βασικό συστατικό της.

Boulevard - Magic Drip
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η Boulevard Brewing Co.

Βραβείο Bronze Για Την Ολυμπιακή Ζυθοποιία Στα Φετινά HR Awards
emea.gr

Με προτεραιότητα την προσαρμογή των νέων εργαζόμενων στα ψηφιακά εργαλεία ξεχώρισε η Ολυμπιακή Ζυθοποιία.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Heavy Seas - Glacier Froot
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - Joose Cannon Fuzzy Navel
Γιώργος Ιορδανίδης
Funky Buddha - Berries And Queens
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - F*ck 2020
Γιώργος Ιορδανίδης
Funky Buddha - Morning Wood
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το