H Ολυμπιακή Ζυθοποιία εστίασε συνειδητά κατά την τελευταία τριετία στην «κρύα» αγορά με συγκεκριμένες μάρκες και ανάπτυξη της διανομής της.
Σε μια χρονιά που η συνολική κατανάλωση μπύρας δύσκολα θα κλείσει θετικά παρά τις καλές επιδόσεις της τουριστικής αγοράς, το «ποτήρι» της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας εξακολουθεί να είναι γεμάτο με αιχμή τον κλάδο του Ho.Re.Ca. Μάλιστα η εταιρεία κατάφερε να κερδίσει «πόντους» και στις δύο κατηγορίες που καταγράφουν ανοδική πορεία εφέτος, όπως οι premium και alcohol-free μπύρες.
Στο 10μηνο ο όγκος των πωλήσεων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας καταγράφει αύξηση της τάξης του 2% όταν το ίδιο διάστημα η συνολική κατανάλωση της μπύρας εμφανίζει πτώση.
Το γεγονός ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία καταφέρνει να κινείται κόντρα στο ρεύμα, μόνο τυχαίο δεν είναι, αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα μιας ενιαίας και πολυεπίπεδης στρατηγικής με μακροπρόθεσμο πλάνο, η οποία άρχισε να υλοποιείται συστηματικά πριν ακόμη κι από το τέλος της πανδημίας.
Οι στρατηγικές επιλογές της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας
Η εστίαση στα δυναμικά κανάλια με τις κατάλληλες μάρκες, η ανάπτυξη και προσφορά ποιοτικών προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες μέσα από συνεχείς επενδύσεις και η ενίσχυση του premium χαρτοφυλακίου της αποτελούν το τρίπτυχο της επιχειρησιακής της στρατηγικής.
Στόχευση στην «κρύα» αγορά
Συγκεκριμένα, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία εστίασε συνειδητά κατά την τελευταία τριετία στην «κρύα» αγορά με συγκεκριμένες μάρκες και ανάπτυξη της διανομής της, επενδύοντας και κερδίζοντας τελικά το στοίχημα ως προς τη στροφή της κατανάλωσης μετά την πανδημία.
Μάλιστα στην τουριστική αγορά, η εταιρεία διαθέτει και συνεχίζει στοχευμένα να προωθεί κορυφαίες μάρκες.
Premiumization
Η ζυθοποιία επένδυσε και ανέπτυξε περαιτέρω το κομμάτι των premium μαρκών του χαρτοφυλακίου της, γεγονός που ενισχύεται τόσο με την έναρξη της παραγωγής της Carlsberg στην Ελλάδα όσο και μέσα και από την πρόσφατη συμφωνία της εταιρείας για ανάληψη της αποκλειστικής διανομής του συνόλου των προϊόντων της Νήσος.
Ας σημειωθεί ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, που διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες με ετήσια δυνατότητα άνω των 2,1 εκατ. εκατόλιτρων στις οποίες παράγει 11 από τα 17 σήματα που πουλά στην αγορά - μεταξύ αυτών η Fix και η Μύθος - υλοποιεί επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για τη διετία 2023-2024, έχοντας ήδη δαπανήσει κεφάλαια 17 εκατ. ευρώ τη περίοδο 2021-2022.
Απόλαυση χωρίς ενοχές
Το 2023, φαίνεται πως είναι η χρονιά της non-alcoholic μπύρας, με τις επιδόσεις της να αποτυπώνουν όχι απλά ένα πρόσκαιρο trend, αλλά μια κατηγορία που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών, με μεγάλα ακόμη περιθώρια ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχοντας ήδη «πατήσει» κορυφή με την Φιξ Άνευ, καθώς είναι leader στην κατηγορία, εμπλούτισε ακόμη περισσότερο την γκάμα της, επενδύοντας συνεχώς στην ανάπτυξη νέων ποιοτικών προϊόντων, όπως η Φιξ Άνευ Λεμόνι, η αποδοχή της οποίας ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Πτωτικά η αγορά
Η ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία εφέτος αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς η χρονιά δεν είναι αυτό που λέμε «υγιεινός περίπατος».
Ενώ η αγορά του ζύθου ξεκίνησε με καλές προοπτικές, τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης όσο και ως προς τις πολύ θετικές ενδείξεις του τουρισμού, με τους πρώτους 5 μήνες να «δείχνουν» πως το 2023 θα επαναλαμβανόταν το πετυχημένο μοτίβο του 2022, ο καιρός, αλλά και ο πληθωρισμός είχαν άλλα σχέδια.
Το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου οι εντελώς αναπάντεχες καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα σε συνδυασμό με την «αναστάτωση» των εκλογών, είχαν σοβαρή επίπτωση στην κατανάλωση, ενώ στο διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου, εν μέσω δηλαδή του παραδοσιακά δυνατότερου τριμήνου για τον κλάδο, καταγράφηκε στασιμότητα παρά τον συνδυασμό των επιδόσεων του τουρισμού και του καλού καιρού.
Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου αν και δεν επηρέασαν το σύνολο της χώρας, επιβάρυναν το κλίμα, ενώ ο σχεδόν καλοκαιρινός Οκτώβριος έκλεισε με θετικότερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.
Συνολικά, λοιπόν, μέχρι στιγμής, ενώ η εγχώρια αγορά καταγράφει μια άκρως θετική πορεία όσον αφορά την τουριστική κίνηση συγκριτικά με πέρσι, η κατανάλωση μοιάζει να είναι πτωτική. Και αυτό, βεβαίως, υποδηλώνει και έναν συνδυασμό ανασφάλειας και απρόβλεπτης συμπεριφοράς εκ μέρους των καταναλωτών.
πηγή: in.gr