English Greek
27
Σαβ, Απρ
41 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Τα Μερίδια Αγοράς Με Ή Χωρίς Αλκοόλ

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε Ελλάδα και Σερβία, το κόστος της εξόδου από τη Ρωσία και η υπεραπόδοση του premium χαρτοφυλακίου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα το 2023, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η «μαμά» εταιρεία, Carlsberg.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε Ελλάδα και Σερβία, ωστόσο αυτές οι επιδόσεις αντισταθμίστηκαν από το διψήφιο ποσοστό μείωσης των πωλήσεων στην Ιταλία λόγω των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα είχαν δηλώσει πρόσφατα στελέχη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στο Money Review, η περσινή χρονιά θα έκλεινε με ανάπτυξη της τάξης του 2,5% χάρη:
• Στην έγκαιρη στροφή προς το κανάλι της κρύας αγοράς
• Στην ενίσχυση των premium και super premium προϊόντων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας
• Στη συνέχιση των επενδύσεων στην κατηγορία των non-alcohol προϊόντων
• Στη σταθερή και στοχευμένη εστίαση στην τουριστική αγορά, μέσω αναγνωρίσιμων brands

Η διοίκηση της Carlsberg προσθέτει παράλληλα ότι «ενισχύσαμε το μερίδιό μας σε όλες τις αγορές της περιοχής, εκτός της Ιταλίας, κάτι που υποστηρίχτηκε από την ισχυρή ανάπτυξη των premium και alcohol free portfolios. Τα έσοδα ανά εκατόλιτρο (hl) αυξήθηκαν κατά διψήφια ποσοστά σε όλες τις αγορές λόγω των υψηλότερων τιμών και του θετικού προϊοντικού μείγματος. Σε ό,τι αφορά τις μπίρες χωρίς αλκοόλ, η ανάπτυξη για την Carlsberg διαμορφώθηκε σε 3%, χάρη κυρίως στις αγορές της δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Ιδιαίτερα έντονη ανάπτυξη καταγράφηκε σε αγορές όπως η Ελλάδα, η Ουκρανία, η Σερβία, η Δανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και σε brands όπως Carlsberg, Brooklyn, Garage, Okoci και Φιξ.

carldberg brands

Τα μεγέθη του ομίλου
Συνολικά ο όμιλος εμφάνισε ανάπτυξη 4,7% φθάνοντας τα 73,58 δισ. δανέζικες κορόνες (9,86 δισ. ευρώ με ισοτιμία 0,1341), ενώ τα οργανικά έσοδα ανά εκατόλιτρο αυξήθηκαν πάνω από 10%, με όλες τις περιοχές να συνεισφέρουν σε αυτά τα αποτελέσματα. Διψήφια ήταν η ανάπτυξη των εσόδων σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη (17%), στη δυτική Ευρώπη (11%), ενώ η Ασία «έτρεξε» με 5%.

Σε όρους όγκου, οι πωλήσεις μπίρας παρέμειναν σε 101 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-0,1%), ενώ οι πωλήσεις αναψυκτικών υποχώρησαν σε 24,1 εκατ. από 24,4 εκατ. εκατόλιτρα το 2022, σημειώνοντας πτώση 0,9%. Η κατηγορία του premium ενισχύθηκε κατά 1%. Συνολικά οι όγκοι υποχώρησαν κατά 0,3%, με την Ασία να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα με άνοδο 3,7%.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 3,2% στα 11,1 δισ. κορόνες (1,488 δισ. ευρώ με ισοτιμία 0,1341) επηρεασμένα από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 5%. Οι δημοσιευμένες ζημιές των 40,79 εκατ. δανέζικων κορόνων (5,35 εκατ. ευρώ με ισοτιμία 0,1341) αποδίδεται στην πώληση των δραστηριοτήτων του ομίλου στη Ρωσία. Το κόστος πωληθέντων ανά εκατόλιτρο αυξήθηκε οργανικά κατά 11% ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους σε ενέργεια και πρώτες ύλες, αλλά και των υψηλότερων μισθών. Χάρη στην αύξηση των εσόδων, το κέρδος ανά εκατόλιτρο αυξήθηκε κατά 8%, ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε κατά 100 μονάδες βάσης, στο 44,6%. Στην Ασία καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος λειτουργικών κερδών, σε ποσοστό 7,9% σε σχέση με το 2022.

Πληθωριστικές πιέσεις
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg, Jacob Aarup- Andersen, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ανακοινώσαμε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων για το 2023, παρά το δύσκολο καταναλωτικό περιβάλλον, τη σημαντική πληθωριστική πίεση και τους αντίθετους συναλλαγματικούς ανέμους». Ο Jacob Aarup-Andersen στάθηκε στην υπεραπόδοση του premium χαρτοφυλακίου και τα αποτελέσματα του ομίλου σε βασικές ασιατικές χώρες, κυρίως σε Κίνα, Ινδία και Βιετνάμ. Για το 2024 η διοίκηση της Carlsberg εκτιμά ανάπτυξη των εσόδων με ρυθμούς 4%-6% και της οργανικής λειτουργικής κερδοφορίας κατά 1,5%. Στους τομείς των πωλήσεων και του marketing αναμένεται αύξηση των επενδύσεων πάνω από 10% σε σχέση με το 2023.

Οι περισσότερες θα κατευθυνθούν σε:
1. Brand και route-to-market σε Κίνα και Βιετνάμ
2. Premium brands σε διάφορες αγορές
3. Ψηφιακά projects
4. B2B e-commerce

πηγή: kathimerini.gr

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pinta / AleBrowar - B-Day 7.0 The Big Pig
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την AleBrowar, κυκλοφόρησε η Browar Pinta.

Η Ζυθοποιία Pravda Με Έδρα Το Λβιβ Στρέφεται Στην Παραγωγή Βομβών Μολότοφ
tanea.gr

Η ζυθοποιία «Pravda» με έδρα το Λβιβ της Ουκρανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην παραγωγή βομβών μολότοφ όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της jerusalempost και του kyivindependent.

Black Raven - Fresh Hop
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Black Raven Brewing Co.

Amundsen - Chocolate Peanut Butter Cup / Red Velvet Cake / Black Forest Glaze / Dark Chocolate
Γιώργος Ιορδανίδης

Τέσσερεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Amundsen Brewery.

Πώς Θα Γίνει Η Επιστροφή ΕΦΚ Στην Μπύρα
Αλεξάνδρα Γκίτση

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιστροφή ή τον συμψηφισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα προϊόντα μπύρας, καθορίζει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και του διοικητή της ΑΑΔΕ. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα γνωρίζουμε ακριβώς πόσα τελικά εκατόλιτρα μπύρας ενώ παρήχθηκαν δεν καταναλώθηκαν, λόγω της πανδημίας, και καταστράφηκαν.

Η Apple Κυκλοφόρησε Το Πρώτο Τρέιλερ Για Το «The Greatest Beer Run Ever», Που Θα Κυκλοφορήσει Στις 30 Σεπτεμβρίου (Βίντεο)
Δημήτριος Γεωργούλας

Το Apple TV+ κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ για την επερχόμενη πρωτότυπη ταινία "The Greatest Beer Run Ever", στην οποία πρωταγωνιστεί ο Zac Efron και πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το