English Greek
20
Παρ, Σεπ
10 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Στο Δικαστήριο Της Ολλανδίας Η Μάχη Της Μπύρας

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εκδίκαση από την ολλανδική δικαιοσύνη της αγωγής που έχει καταθέσει η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης (Βεργίνα) κατά του ομίλου Heineken, ο οποίος στην Ελλάδα έχει παρουσία μέσω της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Η συζήτηση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έχει ορισθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στις 3 Σεπτεμβρίου 2024, ύστερα και από τις απαντήσεις που έλαβε η ολλανδική Δικαιοσύνη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 6 Ιουνίου 2024 σε σχετικά προδικαστικά ερωτήματα που είχε θέσει.

Με την αγωγή αυτή, η οποία στρέφεται τόσο κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας όσο και κατά του ομίλου Heineken, η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης ζητεί αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ, η οποία μαζί με τις προσαυξήσεις, λόγω της παρέλευσης αρκετών ετών, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ. Η αγωγή κατατέθηκε σε συνέχεια της απόφασης που εξέδωσε στα τέλη του 2014 η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έκρινε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επί σειράν ετών εφάρμοζε πρακτικές κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Τότε μάλιστα επιβλήθηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού σε μεμονωμένη εταιρεία, 31,4 εκατ. ευρώ, το οποίο στη συνέχεια με απόφαση του Εφετείου μειώθηκε σε 26,7 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση στην ελληνική Δικαιοσύνη τελεσιδίκησε το 2023.

Αρχικά η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης κατέθεσε την αγωγή στο Πρωτοδικείο του Άμστερνταμ ζητώντας να αναγνωρισθεί ότι η Heineken και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ευθύνονται από κοινού για την παράβαση του δικαίου του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά μπύρας και ότι υποχρεούνται και οι δύο στην αποκατάσταση της συνολικής ζημίας που υπέστη η πρώτη. Η Heineken και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ζήτησαν να θεωρηθεί ότι το Πρωτοδικείο του Άμστερνταμ δεν έχει διεθνή δικαιοδοσία για την εκδίκαση της αγωγής που στρέφεται κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αίτημα που σε πρώτο βαθμό έγινε δεκτό. Στη συνέχεια το Εφετείο του Άμστερνταμ απέρριψε το αίτημα, κάτι που οδήγησε τη Heineken να ασκήσει αναίρεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας υπέβαλε στις 28 Ιουνίου 2023 δύο προδικαστικά ερωτήματα προς το Δικαστήριο της Ε.Ε. Πρώτον, κατά πόσον το ολλανδικό δικαστήριο οφείλει να λάβει υπόψη το αναγνωρισθέν βάσει του ουσιαστικού δικαίου του ανταγωνισμού τεκμήριο της καθοριστικής επιρροής της μητρικής εταιρείας στην οικονομική δραστηριότητα της θυγατρικής της, η οποία και αποτελεί το αντικείμενο της ένδικης διαφοράς. Δεύτερον, ακόμη και αν αμφισβητείται η καθοριστική επιρροή της μητρικής εταιρείας -εν προκειμένω η επιρροή της Heineken στη θυγατρική της στην Ελλάδα και δη στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία-, αρκεί ότι δεν μπορεί εκ των προτέρων να αποκλειστεί η ύπαρξη τέτοιας καθοριστικής επιρροής προκειμένου να γίνει δεκτή η διεθνής δικαιοδοσία του ολλανδικού δικαστηρίου. Πριν από μερικές εβδομάδες το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ολλανδική δικαιοσύνη έχει διεθνή δικαιοδοσία και έτσι έχει οριστεί η δίκη της 3ης Σεπτεμβρίου 2024.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένονται την ίδια ώρα τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που ξεκίνησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αγορά μπίρας, προχωρώντας το 2023 σε νέα «έφοδο» σε εταιρείες του κλάδου, λαμβάνοντας εκ νέου καταγγελία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και ειδικά για ύπαρξη πρακτικών αποκλεισμού εταιρειών από το κανάλι της εστίασης.

πηγή: kathimerini.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η BrewDog Εξέθεσε Τα Δεδομένα 200.000 Μετόχων Και Πελατών Της
secnews.gr

Η BrewDog, γνωστή αλυσίδα ζυθοποιίας και παμπ της Σκωτίας, αποκάλυψε ότι αποκαλύφθηκαν τα δεδομένα 200.000 μετόχων και πελατών της.

Γερμανία: Πελαργοί Σταμάτησαν Την Παραγωγή Μπύρας - Έφτιαξαν Φωλιά Σε Καμινάδα Ζυθοποιείου
lifo.gr

Ένα ζυθοποιείο στη Γερμανία αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή μπύρας, επειδή οικογένεια πελαργών έφτιαξε τη φωλιά της σε μία από τις καμινάδες.

Oktoberfest 2022: Ημερομηνία Και Πληροφορίες Για Την Έναρξη
Αλίκη Μαχαίρα

Κάθε χρόνο το χτύπημα στη σκηνή Schottenhamel αποτελεί τη συμβολική έναρξη του Oktoberfest. Στις 12 ακριβώς, ο δήμαρχος του Μονάχου χτυπά και ανοίγει το πρώτο βαρέλι μπύρας με το σύνθημα "O'zapft is'". Η ημερομηνία έναρξης του Oktoberfest το 2022 είναι η 17η Σεπτεμβρίου.

Hudson Valley / Threes - End Of The Line / Greatly Exaggerated
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες, σε συνεργασία με την Threes Brewing, κυκλοφόρησε η Hudson Valley Brewery.

8 Wired - Small Poppy / Point Panic
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η 8 Wired Brewing.

Στροφή Στη Μέση Ανατολή Για Αύξηση Πωλήσεων Από Τις Ζυθοποιίες
businessdaily.gr

Η παραγωγή μπύρας χωρίς αλκοόλ αυξάνει συνεχώς, προκειμένου οι ζυθοποιίες να κατορθώσουν να κερδίσουν ένα μεγάλο μέρος των μουσουλμάνων.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το